Lapinjärven kunta

Lappträsk utvecklar en minnesvänlig tätort

Jaa

Inlärningsmiljö för invånare i olika åldrar stöder också minnessjukas vardag.

Lappträsk kommun i östra Nyland deltar i social- och hälsovårdsministeriets spetsprojekt i syfte att utveckla sin kyrkoby till en minnesvänlig tätort. De övriga deltagarna i TÄYTYY-projektet är Aalto-universitetets Sotera-institut, Borgå stad och Eksote (Södra Karelens social- och hälsovårdskrets). Bland samarbetsparterna kring den minnesvänliga tätorten finns också Alzheimer centralförbundet, som kan ge en erfarenhetsbaserad infallsvinkel på planeringsarbetet.

Nytt sätt att ordna tjänster för seniorer

- Boende och tjänster för åldringar och minnessjuka har traditionellt koncentrerats i separata byggnadshelheter, ofta på långt avstånd från annat vardagsliv. Praxisen håller på att brytas och på många håll utreder man nya lösningar för boende och tjänster, berättar Jarmo Suominen, forskare vid Sotera-institutet.

- Ett av de nya koncepten består av ett servicekvarter, där boende och tjänster för dem som behöver särskilt stöd har placerats i normala boendekvarter och de är öppna för alla. Åldringarna använder samma tjänster som andra och å andra sidan kan deras tjänster, så som caféer och matställen användas av vem som helst. Detta gör strukturerna flexibla och förmånliga att bygga. Modellen ger dessutom de obestridliga fördelar som social aktivitet och en blandning av åldersgrupper för med sig, konstaterar Suominen.

I Lappträsk undersöker man möjligheten att sprida boende och tjänster i den traditionella byastrukturen. Seniorernas boende ordnas i små lappträskhus och de utnyttjar tjänsterna i kyrkobyn liksom alla andra invånare. Syftet är också att ytterligare stärka den kultur av att ta hand om varandra som lever kvar i Lappträsk.

Dream team hjälper till med planeringen

Lappträsk har under ett par års tid tillämpat sin strategi för en människoorienterad kommun, vilket i praktiken innebär att kommunen ännu mera än tidigare grundar sin serviceproduktion på människornas behov. Vid utvecklingen av den minnesvänliga tätorten och Lappträskhuset kommer man att utnyttja en arbetsgrupp som består av intresserade kommuninvånare i olika åldrar. Syftet är att arbetsgruppen ska träffas regelbundet under åtminstone ett års tid. Den första öppna tillställningen ordnades i slutet av april och där kartlades objekt som är viktiga och ska utvecklas i kommunens centrum.

- Vi vill komma djupare än normalt i den involverande planeringen. Arbetet kommer att vara en inlärningsprocess för alla som deltar och alla i gruppen är experter. Vi börjar de månatliga träffarna med ett inledande inlägg av någon av gruppens medlemmar, beskriver områdesarkitekt Johanna Hyrkäs hur dream team arbetar.

- Eftersom det ibland är svårt att få grepp om visuella helheter på basen av ritningar, bygger vi en miniatyrmodell av kyrkobyns centrum, så att det ska vara lättare att leva sig in i miljön. Miniatyrmodellen byggs av kommunens central för arbetslivsträning Taitopaikka.

Landskapskonst hjälper att orientera sig

Utvecklingen av en minnesvänlig tätort omfattar både landskapskonst och planering av belysning, landskap och trafik. Konstens stora roll är speciellt för projektet.

- Vi tror, att konst kan fungera som handledning och vägvisare i en omgivning där man rör sig till fots, fortsätter Hyrkäs.

Konstarbetet har redan inletts i de andra byarna i Lappträsk. Kulturkoordinator Petteri Aaltolainen drar konstverkstäder, där man planerar byarnas egna offentliga konstverk. Det material som produceras i verkstäderna ger idéer till kyrkobyns landskapskonst.

- Då jag planerar konstverkstäderna beaktar jag olika visuella övningar som aktiverar minneszonerna i hjärnan. Vi vet av erfarenhet, att färger och skarpa former har betydelse för att aktivera hjärnan. Det är dessutom roligt att ta fram idéer på konstverk i omgivningen som kräver aktiv verksamhet och vilka tar alla åldersgrupper i beaktande, konstaterar Aaltolainen.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapinjärven kunta

INBJUDAN: Lappträsk <3 influensers! Kom med den 19.6 och bekanta dig med kommunen, närproducerad mat och smaka på en meny gjord av en stjärnkock!31.5.2018 12:00Kutsu

Det ryktas att alla Finlands kommuner håller på att dö - men ryktet har fel! Lappträsk är en pionjär i många avseenden, och inte minst i att utveckla en människonära kommun. Kommuninvånarnas trivsel och välmående är viktig för oss. Likaså är det viktigt för oss att stöda de lokala entreprenörerna. Utan ett fungerande näringsliv har inte kommunen en framtid.

KUTSU: Lapinjärvi <3 vaikuttajat! Tule mukaan 19.6. tutustumaan kuntaan, lähiruokaan ja maistelemaan huippukokin tekemää menua!31.5.2018 12:00Kutsu

Luulitko, että kaikki Suomen kunnat tekevät kuolemaa? Olit väärässä! Lapinjärven kunta on Suomessa pioneeri ihmislähtöisen kunnan kehittämisessä. Meille asukkaiden viihtyvyys ja hyvinvointi on tärkeää. Meille on niin ikään tärkeää tukea yrittäjiä heidän tavoitteissaan, sillä ilman toimivaa elinkeinoelämää ei kunnallakaan ole tulevaisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme