Lapinjärven kuntaLapinjärven kunta

Lappträsk utvecklar nu även resurssmarthet på ett människo-orienterat sätt

Dela

I början av september inleddes i Lappträsk ett projekt vid namnet Resurssmart med människo-orienterade metoder, där ett resurs- och människo-orienterat tankesätt integreras med byggande samt med produktut-vecklingen i mikro- och små/medelstora företag.

 

Man vill bygga upp Husulabacken med hjälp av resurssmarta metoder

Projektet för byggandet av Husulabackens bostadsområde i Lappträsk beskriver en driftsmodell som tar hänsyn till den smarta användningen av resurser (t.ex. naturresurser, råmaterial, energi, utrymme) samt miljö- och välfärdseffekterna av byggandet. Driftsmodellen synliggör miljö- och välfärdseffekterna av lösningarna beträffande utrymme och struktur för bostadsbyggande samt valet av byggnadskomponenter och material, vilket underlättar genomförandet av smartare val. Sociala aspekter så som förverkligandet av en gemenskap beaktas också i projektet. Målet är att implementera Husulabacken-området med hjälp av gruppkonstruktion, och under projektet kommer både invånarna och byggföretaget som utför själva byggandet att finnas i området. Invånare, byggentreprenörer och andra aktörer i byggbranschen förväntas vara involverade i projektutvecklingen och pilotprojektet. Målet är att göra bättre val för människors välbefinnande och miljön även i andra gruppbyggnadsprojekt.

Ny verksamhet för företag med hjälp av resurssmarta produkter och tjänster

För mikro- och småföretag i Lappträskregionen ger projektet utvecklingsbistånd för att utveckla nya resursmässiga produkter och tjänster. Målet är att skapa bättre produkter och tjänster för marknaden ur miljösynpunkt, till exempel genom att använda företagens sidoströmmar som råmaterial för nya produkter eller genom att lansera produkter, och därmed skapa nya affärer för företag i området. Projektet gör det möjligt för konsumenter av produkter och tjänster att delta i produktutveckling tillsammans med företag. Deltagande kan bättre tillgodose människors behov och till exempel komma på nya serviceinnovationer. Projektet letar alltså efter företag som vill utvecklas och människor som vill vara med och skapa och pilotera mer miljövänliga produkter och tjänster. Projektet kommer att resultera i en operativ modell som företag kan använda för att utveckla sin egen verksamhet mot resurssmarthet.

Förutom att utveckla operativa modeller, ger projektet också information om hållbar konsumtion och boende samt effekterna av konsumtionsval på miljön och samhället. I samband med detta kommer en kväll med hållbart boende och konsumtion att organiseras i Lappträsk den 7.11 kl. 16-20.

Lappträsk kommun har utvecklat sina tjänster på ett människo-orienterat sätt i flera år. Projektet Resurssmart med människo-orienterade metoder tar människo-orienterat centrerat tänkande som en del av utvecklingen av resurssmarthet, samtidigt som den överför modellen från kommunala tjänster till företagsområdet.

Projektet genomförs i samarbete mellan Lappträsk kommun, Aalto-universitetet och Laurea University of Applied Sciences. Projektet har finansierats av Nylandsförbundet från europeiska regionala utvecklingsfonden. Projektet kommer att fortsätta till och med 31.12.2021.

Nyckelord

Kontakter

Tanja Pöyhönen
Projektledare
tanja.poyhonen@lapinjarvi.fi
044 753 5314

Tiina HeikkaKunnanjohtaja

Uuden ajan kunnanjohtaja täynnä ideoita ja uskallusta. Innovatiivinen ja ihmislähtöinen työote näkyy niin kunnassa sisällä kuin ulospäinkin.

044 720 8686tiina.heikka@lapinjarvi.fi

Om

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Följ Lapinjärven kunta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lapinjärven kunta

Haaveiletko asumisesta kauniin luonnon keskellä Uudellamaalla? Mietityttääkö rakentamisen hiilijalanjälki? Haluatko itse olla aktiivisesti mukana kehittämässä asuinalueesi toimintoja?19.2.2020 10:04:54 EETTiedote

Lapinjärven Husulanmäelle kehitetään ainutlaatuista yhteisöllistä ryhmärakentamisen toimintamallia, jossa kaikissa rakentamisen vaiheissa kiinnitetään huomio toiminnan ekologisuuteen. Näin voidaan tehdä perusteltuja ratkaisuja jotka pienentävät rakentamisen hiilijalanjälkeä ja lisäävät asumisen hyvinvointia.

LAPINJÄRVI KÄÄNTÄÄ TALOUTTA NOUSUUN JA INVESTOI20.11.2019 12:34:21 EETTiedote

Lapinjärven kunnan talouteen on haettu kunnanhallituksen toimesta pientä puskuria talouden vaihteluihin sekä konsernin alijäämän pienentämiseen. Puskuri löydettiin 0,5 prosenttiyksikön tuloveroprosentin korotuksella sekä toiminnan tehostamisella. Kunnalla on edelleen kumulatiivista ylijäämää, mutta tätä ei haluta enää syödä. Laadukkaista palveluista ei ole kuitenkaan tarvinnut tinkiä. Tärkeänä pidettiin myös edelleen panostusta henkilöstön hyvinvointiin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum