Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Lapsella on oikeus pitkäkestoisiin ihmissuhteisiin myös lastensuojelussa

Jaa

Lapsilla ja nuorilla on oikeus pitkäkestoisiin ihmissuhteisiin myös lastensuojelun avohuollossa ja lastensuojelulaitoksissa, muistuttaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2020.

- Luottamuksen rakentuminen lapsen ja aikuisen välillä vaatii aikaa ja tilaa. Lapset ja nuoret saattavat myös vaistota, jos työntekijät eivät voi hyvin työssään tai he ovat kiireisiä. Siksi on tärkeää, että lastensuojelussa henkilöstön jaksamisesta ja pysyvyydestä pidetään huolta, sanoo Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen.

Heikot työolosuhteet, resurssit ja työn vaativuuteen nähden huonot työsuhteen ehdot ajavat lastensuojelusta työntekijöitä pois. Myös lastensuojelun asiakkaina olleet nuoret pitävät työntekijöiden vaihtuvuutta isona ongelmana. Vaihtuvuuden takia työntekijät eivät välttämättä tiedä riittävästi lapsen elämästä, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa lisää kärsimystä lapselle.

Ihmissuhde ei ole asiakirjasuhde

- Lapsen ja nuoren asioita voi saada selville asiakirjoista, mutta ihmissuhde ei ole asiakirjasuhde. Lapsen etu vaatii sen, etteivät hänen rinnallaan kulkevat työntekijät vaihdu koko ajan. Lastensuojelun onnistumisten taustalla ovat usein pysyvät, turvalliset ja luotettavat ihmissuhteet, Heikkinen muistuttaa.

Askel parempaan suuntaan on lastensuojeluun tulossa oleva asiakasmitoitus, jonka mukaan vuodesta 2022 alkaen kunnassa lapsen asioista vastaavalla sosiaalityöntekijällä olisi enintään 35 lasta asiakkaana ja enintään 30 lasta vuodesta 2024 alkaen.

Talentia suosittelee enintään 25:tä lasta vastuusosiaalityöntekijää kohti, mutta suunniteltu mitoitus on parempi kuin nykyinen tilanne, jossa työntekijällä voi olla 60-80 lasta asiakkaana. Tärkeää olisi kuitenkin suunnata huomiota myös sijaishuoltoon, jossa tulee olla riittävästi sosionomeja sosiaalihuollon ammattihenkilöinä.  

- Mitoitus parantaa työntekijän jaksamista ja vähentää työkuormaa. Tutkimusten mukaan työhyvinvointi vaikuttaa keskeisesti työntekijöiden vaihtuvuuteen. Tarve vaihtaa työpaikkaa vähenee, kun työntekijä voi hyvin työssään. Näin myös lapsen oikeudet voivat toteutua nykyistä paremmin, Heikkinen sanoo.

Hän korostaa, että lasten on ensiarvoisen tärkeää saada tarvitsemiaan palveluita, esimerkiksi psykiatrista tai päihdehuollon apua tarvittaessa. Tällä hetkellä osa nuorista jää vaille tarvitsemaansa apua.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI

Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi

Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry

Koko toimeentulotuen siirto Kelalle vaarantaisi heikoimmassa asemassa olevien oikeudet15.2.2021 07:00:00 EETTiedote

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa ajatusta, että koko toimeentulotuki siirtyisi jatkossa Kelalle. Nykyisin Kela huolehtii perustoimeentulotuesta ja kunnat vastaavat ehkäisevästä ja täydentävästä toimeentulotuesta. Kelan entinen pääjohtaja Elli Aaltonen ja julkisoikeuden dosentti Matti Muukkonen ovat esittäneet, että Kela huolehtisi jatkossa toimeentulotuesta kokonaisuudessaan.

Korkeakoulujen aloituspaikkojen lisäys suunnitteilla – vaikutukset arvioitava perusteellisesti3.2.2021 10:30:05 EETTiedote

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia painottaa, että suunnitelmat lisätä korkeakoulujen aloituspaikkoja tulee arvioida kokonaisvaltaisesti. Osaavan työvoiman saannin lisäksi on kiinnitettävä huomiota myös tutkintojen suorittamiseen liittyviin tekijöihin. Talentia on antanut lausunnon valtioneuvoston luonnoksesta koulutuspoliittiseksi selonteoksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme