Lastensuojelun Keskusliitto

Lapsi- ja perhejärjestöt: Päätösten vaikutukset lapsiin tulee aina selvittää

Jaa

Jokainen lapsi ansaitsee turvallisen, huolettoman lapsuuden. Hyvinvointierojen syventyessä kuitenkin myös lasten olot erilaistuvat: suurin osa lapsista voi hyvin, mutta pieni osa todella huonosti. Hyvinvointivaltion tehtävä on huolehtia myös heikoimmassa tilanteessa olevien hyvän elämän edellytyksistä. Tulevalla vaalikaudella uuden hallituksen on otettava vahva rooli lasten hyvinvoinnin turvaamisessa.

Syntyvyyden rajulasku, lapsiperheköyhyyden syventyminen ja kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten määrän kasvu herättävät huolen maamme tulevaisuudesta. Lapsi- ja perhepolitiikkaa ovat leimanneet leikkaukset sekä maksujen ja verojen korotukset, jotka ovat heikentäneet palveluita ja kiristäneet vähävaraisten lapsiperheiden taloutta. Näin ei voi jatkua.

”Ensi vuosi tarjoaa muutoksen mahdollisuuden”, toteaa Lastensuojelun Keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Pentti Arajärvi. ”Tulevan hallituksen ja eduskunnan on otettava vakavasti lasten ja perheiden hyvinvoinnin turvaaminen. Päätösten vaikutukset lapsiin tulee huomioida aina, myös silloin, kun ne eivät heti näyttäisi ulottuvan heihin – kuten vaikkapa kaavoitusratkaisussa.”

Lasten ja perheidenkannalta haitalliset poliittiset päätökset voidaan välttää säännönmukaisella lapsi- ja perhevaikutusten arvioinnilla. Tämä on asetettu tavoitteeksi kahdessa viimeisimmässä hallitusohjelmassa, mutta se ei ole toteutunut.Helsingin yliopiston selvityksen mukaan vuoden 2014 hallituksen esityksistä vain 9 prosentissa oli arvioitu vaikutuksia lapsiin ja nuoriin.

Lapsiystävällinen Suomi syntyy, kun lapsivaikutusten arvioinnin lisäksi huolehditaan lasten ja nuorten kuulemisesta, ja lasten ja perheiden hyvinvointia pidetään korkean tason prioriteettina. Lapsi- ja perhejärjestöt ovat eduskuntavaalien alla yhdistäneet voimansa Anna ääni lapselle -kampanjaan, joka tavoittelee sitä, että päättäjiksi valitaan ihmisiä, jotka tuntevat lapsen oikeudet ja huolehtivat niiden toteutumisesta päätöksenteossa. Kampanjaan liittyvään vaikuttamistyöhön osallistuu lisäksi vapaaehtoisia kansalaisia.

Pentti Arajärvi jatkaa Lastensuojelun Keskusliiton hallituksen puheenjohtajana

Lastensuojelun Keskusliiton sääntömääräisessä syyskokouksessa 28.11.2018 valittiin keskusliitolle puheenjohtaja seuraavalle kolmevuotiskaudelle sekä uusi hallitus. Puheenjohtajaksi valittiin yksimielisesti professori Pentti Arajärvi, joka on johtanut keskusliittoa vuodesta 2007 alkaen. Arajärven laaja-alainen osaaminen sekä lapsen oikeuksien että poliittisen vaikuttamisen alueilla sekä aito välittäminen lasten hyvinvoinnista siivittävät siis edelleen Lastensuojelun Keskusliiton tuloksellista toimintaa. Kausi tulee keskusliiton sääntöjen mukaisesti olemaan professori Arajärven viimeinen.

Keskusliiton hallituksen varsinaiset jäsenet ovat:

 • Pääsihteeri Milla Kalliomaa, Mannerheimin Lastensuojeluliitto (2017-19)
 • Pääsihteeri Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liitto ry (2017-19)
 • Lastensuojelupalveluiden päällikkö Mari Ahlström, Espoon kaupunki (2017–19)
 • Toiminnanjohtaja Kai Laitinen, Erityshuoltojärjestöjen liitto Ehjä ry (2017–19)
 • Toiminnanjohtaja Pia Sundell, Barnavårdsföreningen i Finland r.f. (2018–20)
 • Toiminnanjohtaja Pertti Kukkonen, Auta Lasta ry (2018-20)
 • Johtava sosiaalityöntekijä Satu Hartikainen, Kotkan kaupunki (2018-20)
 • Johtaja Kim Berglund, Perhekuntoutuskeskus Lauste (2019–21)
 • Pääsihteeri Hanna Markkula-Kivisilta, Pelastakaa Lapset ry (2019–21)
 • Varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas, Helsingin kaupunki (2019–21)
 • Kehitysjohtaja Mikko Oranen, Nuorten Ystävät (2019–21)
 • Kehitysjohtaja Kati Palsanen, SOS-Lapsikylä (2019–21)

Syyskokouksessa hyväksyttiin lisäksi keskusliiton toimintasuunnitelman 2018-2019 väliarviointi.

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Hanna Heinonen, p. 040 838 4027

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on vuonna 1937 perustettu keskusjärjestö, joka edistää lapsen oikeuksia ja kehittää lastensuojelun laatua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Perheiden tuki pitää pystyä turvaamaan poikkeusoloissa9.4.2020 12:00:00 EESTTiedote

Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut poikkeustilan aikana, kun yhteydet tukea tarvitseviin perheisiin ovat heikentyneet. Perheissä ei kuitenkaan tarvita vähemmän apua, vaan enemmän. Pahimmillaan tilanne voi johtaa siihen, ettei perheille pystytä tarjoamaan tukea ajoissa, vaan ongelmat kärjistyvät. Lapsi- ja perhejärjestöt toivovat yhtenäisiä linjauksia perheiden palvelujen järjestämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme