Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: Hallituksen varauduttava alkoholin haittakulujen kasvuun talousarviossa

Jaa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää välttämättömänä, että hallitus varautuu sosiaalihuollon ja terveydenhoidon kulujen kasvuun alkoholilain uudistamisen seurauksena.

– Hallituksen tällä viikolla tekemä linjaus alkoholin saatavuuden lisäämisestä ja vahvemman alkoholin tuomisesta laajaan jakeluun kasvattavat sosiaalihuollon ja terveydenhoidon kustannuksia. Eduskuntaan annettavan lakiesityksen vaikutukset on huomioitava jo ensi vuoden talousarvioesityksessä, jota hallitus parhaillaan valmistelee, lapsiasiavaltuutettu Kurttila vaatii.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila pitää hyvin ongelmallisena, ettei hallituksen linjaus alkoholilain uudistamisesta ota huomioon uudistuksen tuomia haittavaikutuksia lasten ja perheiden hyvinvoinnille.

– Hallituksen linjauksessa on jäänyt sivuun ihmisryhmä, johon uudistus vaikuttaa suuresti eli alkoholiongelmaisten läheiset ja heistä suurimpana kärsijäryhmänä lapset ja puolisot. Uudistus vaikuttaa perheiden ja läheisten fyysiseen, psyykkiseen, taloudelliseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin heikentävästi, Kurttila toteaa.

Lastensuojelun kehittämis- ja tutkimushankkeessa (LaskeTut) toteutetussa Huostaanoton syyt ja taustat (HuosTa) -tutkimuksessa ilmeni, että lastensuojelun asiakkaat jäävät usein ilman tarvitsemiaan palveluja. Yli 60 prosenttia lapsista ja nuorista, joiden kohdalla on tarvittu tai harkittu sijoitusta oman kodin ulkopuolelle ja joilla on todettu päihdepalvelujen tarve, on jäänyt ilman tätä palvelua.

– Hallituksen on otettava myös kantaa, miten jo ennestään riittämättömiä palveluja lapsille ja perheille lisätään alkoholilain mahdollisten muutosten johdosta, Kurttila päättää.


Lisätietoa:

Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A, 3. krs
40100 Jyväskylä

0295 16001http://www.lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita. Lapsiasiavaltuutettu tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja havaitsemistaan ongelmista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme