Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: Hallitus sakottaa alkoholista vastuun lapsille

Jaa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää vastuuttomana hallituksen esitystä alkoholilaiksi, joka on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Tänään antamassaan lausunnossa eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lapsiasiavaltuutettu toteaa, että huomiota on kiinnitetty erittäin vähän ristiriitaan, joka hallituksen esityksessä on.

Hallitus lisää alkoholin saatavuutta, tuotevalikoimaa ja alkoholipitoisuutta. Haittojen ehkäisemiseksi hallitus on samaan aikaan esittämässä, että lapsia voidaan tuomita alkoholirikkomuksesta sakkoon, jos lapsi käyttää väärää henkilötodistusta alkoholia hankkiessaan.

Hallitus perustelee, että tilanne on epäoikeudenmukainen elinkeinoharjoittajalle. Hallituksen esityksen yksityiskohtaisissa perusteluissa tai vaikutusarvioinnissa ehdotusta alaikäisiin kohdistuvan rangaistussäännöksen lisäämisestä ei ole perusteltu ”epäoikeudenmukaisuus”-näkökulmaa tarkemmin.

– Hallituksen linja on poikkeuksellisen karu lasten kannalta. Alkoholin saatavuuden, valikoiman ja vahvuuden lisäämisestä aiheutuvia haittoja yritetään hallita säätämällä alaikäisiin lapsiin kohdistuvasta rangaistuksesta. Tämä kuvastaa paljon. Suomi ei yhteiskuntana halua tukea lasten hyvää kasvua ja kehitystä, vaan on hallituksen linjan mukaisesti sälyttämässä alkoholihaitoista vastuun lapsille itselleen. Tämä on raaka, kova sekä kansanterveydellisesti ja oikeustajua ajatellen poikkeuksellisen väärä linja. Eduskunnan enemmistön on näytettävä toinen suunta, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila muistutti eduskuntaa tuoreista Kouluterveyskyselyn tuloksista, jotka osoittavat kerran tai useammin viikossa alkoholia käyttävien lasten ja nuorten osuuden kääntyneen nousuun.

– Tätä kehitystä hallitus on määrätietoisin toimin nopeuttamassa. Toivoni on eduskunnan enemmistössä, jolla tiedän olevan kykyä asettua tässä maassa heikoimman ja tärkeimmän eli lapsen asemaan. En huomaa, että hallitus olisi lisäämässä päihdepalveluita tai lastensuojelun resursseja halutessaan lisätä alkoholihaittoja lapsille. Lapsista näemme huomenna, mikä eduskunnalle on ollut tärkeää tänään, lapsiasiavaltuutettu toteaa.


Lisätietoa:

Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A, 3. krs
40100 Jyväskylä

0295 666 850http://www.lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita. Lapsiasiavaltuutettu tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja havaitsemistaan ongelmista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Suomen valtion raportti lapsen oikeuksien sopimuksen toteutumisesta reippaasti myöhässä, lapsiasiavaltuutettu, Suomen UNICEF ja Lastensuojelun Keskusliitto vaativat ihmisoikeussopimuksen kunnianpalautusta.14.2.2019 05:30:00Tiedote

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Vain Yhdysvallat on sopimuksen ulkopuolella. Suomi on lisäksi ratifioinut sopimuksen kolme valinnaista lisäpöytäkirjaa: koskien lasten osallistumista aseellisiin selkkauksiin, lasten myyntiä, lapsiprostituutiota ja lapsipornografiaa sekä lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen valitusmenettelyä.

Lapsiasiavaltuutetun toimisto: TET-selvitys osoittaa – oppilaiden yhdenvertaisuus taattava vahvemmin TET-jaksoilla13.2.2019 09:30:00Tiedote

Lapsiasiavaltuutetun toimiston tekemän selvityksen mukaan koulujen työelämään tutustumis- eli TET-jaksot ovat monille yläkoulun oppilaille myönteinen kokemus. Jaksoilla oppilaiden on mahdollista saada motivoivia kokemuksia työelämästä ja tukea omiin ammattivalintoihin. Selvityksen mukaan on kuitenkin joukko oppilaita, jotka eivät koe TET-jaksoista olevan hyötyä. Selvityksessä, jossa kartoitettiin 66 oppilaan kokemuksia ja 29 opettajan näkemyksiä, noin kolmasosa yhdeksännen luokan oppilaista kuvasi jaksoja koskevia kokemuksiaan kielteisesti.

Lapsiasiavaltuutettu: ”Köyhien lasten määrä kohoamassa ennätyslukemiin”20.12.2018 06:00:00Tiedote

Köyhien lasten määrä on Suomessa kasvussa. Lapsiköyhyysaste on kohonnut 13,9 prosenttiin. Köyhien lasten määrä on noussut 150 000 lapseen. Köyhien lasten määrä on saavuttamassa pian lapsiköyhyyden huippuvuoden 2007 luvut. Köyhien lasten osuus on ohittanut koko väestön köyhyysasteen, joka on kasvussa ja on tällä hetkellä 13,7 prosenttia. Nämä luvut perustuvat laskennalliset asuntotulot huomioon ottavaan tulomittariin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme