Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: Köyhyys näkyy lapsen oppimisvälineissäkin, perheen talouden tiukkuus vaikuttaa lapsen kokemaan hyvinvointiin

Jaa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila luovuttaa tänään valtioneuvostolle arvion köyhien perheiden lasten asemasta Suomessa. Lapsiasiavaltuutettu vaatii Suomelta yhteisen tajua ymmärtää lasten kokemukset köyhyydestä.

– Köyhyys vaikuttaa lapsiin hyvin monella tavalla. Suojaavia tekijöitä köyhyyden vaikutuksilta on vahvistettava. Koulu on yksi näistä ympäristöistä, jonka pitää olla mahdollisimman hyvin suojattu köyhyyden ilmiöiltä. Siksi annan kaiken tukeni toisen asteen koulutuksen maksuttomuudelle ja pidän tärkeänä, että Opetushallitus yhdessä ylimpien oikeusvalvojien kanssa käy läpi koulutuksen järjestäjien käytänteet perusopetuksen maksuttomuuden vahvistamiseksi muun muassa omien laitteiden käytön osalta. Lapset, joilla ei kotona ole sähköisiä oppimisvälineitä, ovat saaneet ohjeita mennä viikonloppuisin kirjastoihin tekemään läksyjä ja lukemaan kokeisiin. Kaikilla lapsilla ei ole enää maksuttomassa perusopetuksessa samoja oppimisvälineitä. Onko tämä oikein? Pystymmekö parempaan? lapsiasiavaltuutettu Kurttila kysyy.

Kouluterveyskyselyssä vuonna 2017 lapsista (8. ja 9. luokan oppilaat), jotka kokivat perheensä taloudellisen tilanteen kohtalaiseksi tai sitä huonommaksi, 30 prosenttia koki terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi, kun muista lapsista tämä osuus oli 13 prosenttia. Perheen taloudellisen tilanteen kohtalaiseksi tai sitä huonommaksi kokevista lapsista 51 prosenttia koki olevansa tärkeä osa luokkayhteisöä (muista lapsista osuus 70 prosenttia). Perheen taloudellisen tilanteen kohtalaiseksi tai sitä huonommaksi kokevista lapsista koulukiusattuna vähintään kerran viikossa oli 8 prosenttia (muista lapsista osuus 4 prosenttia).

– Köyhyys voi jättää lapsen koko persoonaan vaikuttavia jälkiä. Lapselle kyse ei ole yhdestä tilanteesta tai tavarasta, vaan koko elämästä. Suomi tarvitsee köyhyyspolitiikkaa, jossa lasten kokemuksiin köyhyydestä pysähdytään ja nämä ilmiöt otetaan päätöksissä tosissaan. Tämänkin takia päätösten vaikutukset lapsiin on arvioitava muun muassa köyhyyden vaikutusten vähentämiseksi. Myös lasten kanssa näitä asioita on käsiteltävä. Köyhien perheiden lapset ovat huomattavasti useammin koulukiusattuina kuin muut lapset. On aika korostaa lastenkin vastuuta toisistaan, kiusaamattomuudesta, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuutetun Vuosikirja ”Köyhyydellä ei leikitä” luovutetaan valtioneuvostolle perjantaina 6.4. klo 12 Säätytalolla. Lapsiasiavaltuutetun Vuosikirjan valtioneuvoston puolesta ottaa vastaan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Tilaisuus on tiedotusvälineille avoin.

Lapsiasiavaltuutetun Vuosikirja 2018 on tiedotusvälineiden tilattavissa sähköisenä osoitteesta lapsiasiavaltuutettu@oikeus.fi.

HUOM! EMBARGO 6.4.2018 KLO 12.

Lisätietoa:

Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A, 3. krs
40100 Jyväskylä

0295 666 850http://www.lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita. Lapsiasiavaltuutettu tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja havaitsemistaan ongelmista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: ”Köyhien lasten määrä kohoamassa ennätyslukemiin”20.12.2018 06:00Tiedote

Köyhien lasten määrä on Suomessa kasvussa. Lapsiköyhyysaste on kohonnut 13,9 prosenttiin. Köyhien lasten määrä on noussut 150 000 lapseen. Köyhien lasten määrä on saavuttamassa pian lapsiköyhyyden huippuvuoden 2007 luvut. Köyhien lasten osuus on ohittanut koko väestön köyhyysasteen, joka on kasvussa ja on tällä hetkellä 13,7 prosenttia. Nämä luvut perustuvat laskennalliset asuntotulot huomioon ottavaan tulomittariin.

Lapsiasiavaltuutetun toimisto: ”Ei väärinkäytöksiä”17.12.2018 13:48Tiedote

Lapsiasiavaltuutetun toimisto on saanut perjantaina oikeusministeriöltä valmistuneen tarkastusraportin luonnoksen. Suoritettu tarkastus on koskenut lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan vuoden 2018 taksilaskuja, taksinkäytön syitä sekä työtehtäviä tai tehtäviä, joihin taksin käyttö liittyy sekä perustetta muun kuin julkisen tai edullisemman kulkuneuvon valinnalle. Oikeusministeriö toteaa, että ”Kurttilan antamien tietojen pohjalta tehdyssä selvityksessä ei tullut esiin väärinkäytöksiä”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme