Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: Lasten ja nuorten turvapaikkapäätökset saatava nopeammin, edustajatoiminta 21-vuotiaaksi asti

Jaa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää välttämättömänä, että Suomesta yksin turvapaikkaa hakevien lasten ja nuorten turvapaikkahakemukset käsitellään nykyistä nopeammin.

Lapsiasiavaltuutettu vaatii, että yksin turvapaikkaa hakevien lasten ja nuorten hakemukset on oltava tärkein prioriteetti sekä Maahanmuuttoviraston että tuomioistuinten käsitellessä hakemuksia.

- Yksin maahan tulleiden lasten ja nuorten turvapaikkakäsittely on voinut kestää yli vuoden, minkä aikana lapsen ja nuoren kiinnittyminen tähän ympäristöön on käynnistynyt. Pitkät käsittelyajat ja sen aikana tapahtuva kotoutuminen johtavat lopulta suuriin pettymyksiin, mikäli turvapaikkapäätös on kielteinen. Tällöin yhteiskunnan toimet lapsen ja nuoren kotouttamiseksi valuvat hukkaan. Nopeutetun käsittelyn tavoitteena tulisi olla päätöksen saaminen 3 kuukauden kuluessa maahan tulosta, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan mukaan vastaanottokeskuksissa yksin maahan tulleiden lasten ja nuorten epätietoisuus tulevaisuudesta on suurta pitkittyneen turvapaikkakäsittelyn takia.

- Lapsen ja nuoren ajautuminen ongelmiin tai radikalisoituminen ovat usein kuormittavien olosuhteiden tulosta. Alaikäisyksiköissä olen tavannut elämäänsä pettyneitä lapsia ja nuoria, joilla ei ole mitään menetettävää, Kurttila jatkaa.

Lapsiasiavaltuutettu Kurttila esittää, että hallitus parantaa pikaisesti niin sanotun edustajatoiminnan tasoa ja ulottaa sen koskemaan lastensuojelun jälkihuollon asiakkuuden tavoin alle 21-vuotiaita sekä vahvistaa turvapaikanhakijoiden mielenterveystyötä.

- Oleellista on myös kiinnittää huomiota palautusten toimeenpanoon kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen. Lasta tai nuorta, joka saa kielteisen turvapaikkapäätöksen, on tuettava ja valmistettava todennäköiseen palautukseen, vaikka hän valittaisikin hallinto-oikeuteen saadusta päätöksestä, Kurttila esittää.

Lapsiasiavaltuutettu on antanut hallitukselle useita arvioita ja tehnyt parannusehdotuksia erityisesti yksin maahan tulleita lapsia koskien.

Lisätietoa:

Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A, 3. krs
40100 Jyväskylä

0295 16001http://www.lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita. Lapsiasiavaltuutettu tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja havaitsemistaan ongelmista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme