Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: Lasten viesti on kuultava – kouluarkeen kuulevia korvia

Jaa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila pitää vakavana 4.-5.-luokkalaisten eli 10–11-vuotiaiden oppilaiden arviota mahdollisuudesta keskustella koulussa lapsen mieltä painavista asioista.

Tällä viikolla julkistetusta Kouluterveyskyselystä ilmenee, että 4.-5.-luokkalaisista 22,4 prosenttia kokee, ettei heillä ole mahdollisuutta keskustella koulussa mieltä painavista asioista. Pojista tämä osuus on 26,4 prosenttia.

– Tulos on vakava. Se on lasten voimakas viesti kouluosattomuudesta, jolla voi olla kohtalokkaat seuraukset yksilön ja yhteisön hyvinvoinnin kannalta. Tästä tuloksesta on keskusteltava jokaisessa Suomen alakoulussa lasten kanssa. Meidän aikuisten ei kannata kieltää tulosta tai hakea sille verukkeita. Nyt lasten on saatava sanoittaa, mistä tämä vakava tulos kertoo. Alkuun ei kannata myöskään osoittaa vanhempia. Riippumatta lapsen perhetaustasta on tärkeää, että lapsi tietää ja kokee mahdollisuuden ottaa puheeksi häntä painavat asiat koulun aikuisten kanssa niin halutessaan, Kurttila toteaa.

Lapsiasiavaltuutettu on esittänyt valtioneuvostolle, että kouluille valmistellaan valtakunnallinen ohjeistus Kouluterveyskyselyn tulosten käsittelyyn yhdessä lasten kanssa.


Lisätietoa:

Lapsiasiavaltuutettu
Tuomas Kurttila
p. 050 544 3757

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A, 3. krs
40100 Jyväskylä

0295 16001http://www.lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita. Lapsiasiavaltuutettu tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja havaitsemistaan ongelmista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme