Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: ”Parisuhteiden tuki hallitusohjelman kärkeen – avioerot laskuun"

Jaa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii hallitusohjelmasta neuvottelevia puolueita kirjaamaan hallitusohjelmaan tavoitteen avio- ja avoerojen vähentämisestä.

 Hallitusohjelmissa avioerojen yleisyyttä ja parisuhteiden tukea on käsitelty vähäisesti riippumatta hallituksen kokoonpanosta. Avioeroista ei ole mainintoja hallitusohjelmissa kuin enintään viitteellisesti. Parisuhteen toimimattomuus vaikuttaa suuresti lapsiin ja moniin läheisiin sekä heikentää ihmisen työ- ja toimintakykyä. Olemme Suomessa aliarvioineet parisuhteiden toimivuuden merkityksen koko yhteiskunnan kannalta. Tämä laiminlyönti on korjattava. Mikäli hallitusohjelma ei tätä tunnista selkeästi ja kirkkaasti, ohittaa hallitusohjelma yhden yhteiskuntamme suurimmista kipupisteistä, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii.

Suomessa on avioeroja vuosittain noin 13 000–14 000. Luku on pysynyt samalla tasolla useiden vuosikymmenien ajan. Ensimmäisen solmitun avioliiton eron todennäköisyys on noin 40 prosenttia. Riski avioeroon on suurimmillaan avioliiton alkuvuosina.

Lapsiasiavaltuutettu esittää hallitusohjelmasta neuvotteleville puolueille seuraavaa:

– Hallitusohjelmaan kirjataan tavoitteeksi avio- ja avoerojen vähentäminen sekä parisuhteiden laadun parantaminen.

– Hallitusohjelmassa todetaan keskeisenä lasten, perheiden ja koko yhteiskunnan hyvinvointiin vaikuttavana tekijänä avio- ja avoerot.

– Hallitusohjelmassa todettaisiin parisuhteiden tuen tarve omana erityisenä asiana ilman sen liittämistä yleisempään vanhemmuuden tukeen.

– Hallitusohjelmaan kirjataan parisuhdetyön uudistaminen ja vahvistaminen. Tässä huomiota kiinnitettäisiin matalan kynnyksen parisuhdeterapian saamiseen sekä ihmissuhdekasvatukseen varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, toisella asteella ja varusmiespalveluksessa.

Lapsiasiavaltuutetun esityksen valmisteluun on osallistunut laaja joukko parisuhdetyötä tekeviä ja edistäviä toimijoita Suomessa.

Lisätietoa:

Tuomas Kurttila
Lapsiasiavaltuutettu
050 544 3757

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A, 3. krs
40100 Jyväskylä

0295 666 850http://www.lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita. Lapsiasiavaltuutettu tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja havaitsemistaan ongelmista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu päättää kautensa ja luovuttaa Vuosikirjan hallitusohjelmavalmistelijoille23.4.2019 12:50:10 EESTTiedote

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila julkistaa Vuosikirjan, jossa hän tekee 30 esitystä Suomen lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin parantamiseksi. Vuosikirjassa arvioidaan hallituskauden 2015–2019 vaikutuksia lapsiin. Vuosikirjan julkistaminen päättää Kurttilan vuonna 2014 alkaneen toimikauden. Tilaisuus Säätytalolla perjantaina 26.4. klo 9.30 on tiedotusvälineille avoin, mutta ilmoittautuminen vaaditaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme