Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu: ”Rokotuskattavuuden vahvistaminen vaatii toimenpiteitä”

Jaa

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vaatii Suomen valtiolta toimenpiteitä lasten rokotuskattavuuden parantamiseksi.

– Olemme saaneet tällä viikolla muistutuksen, mitä rokotuskattavuuden heikentyminen tarkoittaa. Muun muassa tuhkarokkoa vastaan annettavan MPR-rokotteen kattavuus on laskenut koko maassa alle kriittisen 95 prosentin ja osassa kuntia tilanne on huomattavasti tätä heikompi. Olen esittänyt tänään sosiaali- ja terveysministeriön johdolle, että se kartoittaisi viipymättä riskikunnat ja aloittaisi valtion tehostetut toimet rokotuskattavuuden vahvistamiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että riskikunnissa rokottamattomat lapset kartoitetaan, lasten vanhemmille annetaan tehostettua informaatio-ohjausta ja rokotukset tehdään tarvittaessa lapsen kotona, Kurttila esittää.

Lapsiasiavaltuutettu on tänään lisäksi ehdottanut, että sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa valmistelun, jossa selvitetään vaarallisilta tartuntataudeilta rokottamattomien lasten mahdollisuutta osallistua ryhmämuotoiseen toimintaan päiväkodeissa ja kouluissa.

– Lapsia on jätetty rokottamatta Suomessa niin sanotusti ideologisista syistä. Meidän on yhteiskuntana kysyttävä, ovatko tällaiset ideologiset syyt lapsen edun mukaisia. Mielestäni eivät ole. Tätä ei pidä sekoittaa rokotekriittisyyteen tilanteissa, joissa perheessä on koettu vakavia rokotteiden haittavaikutuksia. Rokotteiden turvallisuudesta ja mahdollisten haittavaikutusten ilmetessä lapselle ja koko perheelle annettavasta tuesta ei saa tinkiä, Kurttila muistuttaa.

Lisätietoja:

Tietoa rokotuskattavuudesta: https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/kansallinen-rokotusohjelma/rokotusrekisteri


Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A, 3. krs
40100 Jyväskylä

http://www.lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita. Lapsiasiavaltuutettu tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja havaitsemistaan ongelmista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutetun toimisto: ”Ei väärinkäytöksiä”17.12.2018 13:48Tiedote

Lapsiasiavaltuutetun toimisto on saanut perjantaina oikeusministeriöltä valmistuneen tarkastusraportin luonnoksen. Suoritettu tarkastus on koskenut lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttilan vuoden 2018 taksilaskuja, taksinkäytön syitä sekä työtehtäviä tai tehtäviä, joihin taksin käyttö liittyy sekä perustetta muun kuin julkisen tai edullisemman kulkuneuvon valinnalle. Oikeusministeriö toteaa, että ”Kurttilan antamien tietojen pohjalta tehdyssä selvityksessä ei tullut esiin väärinkäytöksiä”.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme