Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutettu vetoaa lakon osapuoliin: Lasten turvallisuus ei saa vaarantua

Jaa
Barnombudsmannen vädjar till parterna i strejken: Barnens säkerhet får inte äventyras
On tärkeää, että myös työtaistelussa otetaan huomioon lapsen etu ja pyritään toimimaan siten, että lasten oikeudet suojeluun ja huolenpitoon toteutuvat. Lasten turvallisuus ei saa vaarantua. (Kuvalähde: lapsiasiavaltuutetun toimisto)
On tärkeää, että myös työtaistelussa otetaan huomioon lapsen etu ja pyritään toimimaan siten, että lasten oikeudet suojeluun ja huolenpitoon toteutuvat. Lasten turvallisuus ei saa vaarantua. (Kuvalähde: lapsiasiavaltuutetun toimisto)

Lapsiasiavaltuutettu vetoaa lakon osapuoliin, jotta lakon vaikutukset lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin voitaisiin minimoida. Lakko-oikeus on tärkeä perusoikeus. Samalla valtuutettu muistuttaa YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen velvoitteista lapsen etuun, suojeluun ja huolenpitoon liittyen. Lasten turvallisuus ei saa vaarantua.

Kunta-alalla on käynnissä työtaistelu, joka vaikuttaa voimakkaasti lasten ja lapsiperheiden arkeen. Lapsiasiavaltuutettu ei puutu lakko-oikeuteen eikä ota kantaa sovintoesityksen lopputulokseen, mutta vetoaa lakon osapuoliin, jotta lakon haitat lapsille ja lapsiperheille olisivat mahdollisimman pienet.

Käynnissä oleva kunta-alan lakko kohdistuu etenkin lapsiin ja lapsiperheisiin. Kunta-alan työntekijöistä merkittävä osa työskentelee lasten parissa varhaiskasvatuksessa, sosiaalihuollossa, koulussa ja terveydenhuollossa ja vaikuttaa työllään suoraan lasten hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Nämä palvelut ovat välttämättömiä lasten hyvinvoinnille ja oikeuksien toteutumiselle.

Kahden vuoden ajan yhteiskuntaa koetellut korona-aika on tehnyt näkyväksi sen, miten riippuvaisia lapset ja lapsiperheet ovat kunta-alan palveluista ja miten tärkeitä perheitä kannattelevat julkisten palvelujen rakenteet ovat. ”Lapsiperheitä kurittanut koronapandemia on aiheuttanut hoitovelan terveydenhoitoon, hoivavelan sosiaalihuoltoon ja takamatkan koulutukseen”, toteaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen. ”Nyt kuntien palveluihin kohdistuu uusia vaatimuksia tuhansien Ukrainasta tulevien lasten arjen ja hyvinvoinnin järjestelemiseksi”, hän jatkaa.

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen yksi yleisperiaate on lapsen edun ottaminen huomioon kaikissa yhteiskunnan toimissa, jotka koskevat lapsia. Lapsen etua tarkentavassa yleiskommentissaan YK:n lapsen oikeuksien komitea edellyttää, että lapsen edun periaate ohjaa kaikkia lasten kanssa tekemisissä olevia henkilöitä – siis myös niin julkisten instituutioiden ja järjestöjen edustajia kuin kansalaistoimijoita. Yleissopimuksen mukaan valtioiden on taattava lapselle hänen hyvinvoinnilleen välttämätön suojelu ja huolenpito sekä ryhdyttävä kaikkiin tarpeellisiin lainsäädäntö- ja hallintotoimiin, jotta tämä oikeus toteutuu.

”On tärkeää, että myös työtaistelussa otetaan huomioon lapsen etu ja pyritään toimimaan siten, että lasten oikeudet suojeluun ja huolenpitoon toteutuvat. Lasten turvallisuus ei saa vaarantua”, muistuttaa Pekkarinen.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen vetoaa lakon osapuoliin lasten puolesta ja nopean sovinnon löytämiseksi.

*****

Barnombudsmannen vädjar till parterna i strejken för att minimera konsekvenserna av strejken på barnens och barnfamiljernas välbefinnande. Strejkrätten är en viktig grundläggande rättighet. Ombudsmannen vill dock påminna om skyldigheterna i FN:s konvention om barnets rättigheter angående barnets bästa och att tillförsäkra barnet skydd och omvårdnad. Barnens säkerhet får inte äventyras.

I kommunbranschen pågår en stridsåtgärd som påverkar starkt barnens och barnfamiljernas vardag. Barnombudsmannen vill inte ändra strejkrätten och tar inte ställning till slutresultatet av förlikningsförslaget, men vädjar till parterna i strejken för att minimera de olägenheter som strejken orsakar barnen och barnfamiljerna.

Kommunbranschens pågående strejk påverkar i synnerhet barnen och barnfamiljerna. En betydande del av de anställda i kommunbranschen arbetar med barn i småbarnspedagogiken, socialvården, skolan och hälsovården, och deras arbete påverkar direkt barnens välbefinnande och säkerhet. Dessa tjänster är nödvändiga för barnens välbefinnande och tillgodoseendet av barnens rättigheter.

Den svåra coronatiden under de senaste två åren har synliggjort hur beroende barnen och barnfamiljerna är av kommunbranschens tjänster och hur viktiga de strukturer för offentliga tjänster som stödjer familjer är. ”Coronapandemin har drabbat barnfamiljer hårt och orsakat vårdskuld inom hälsovården och vårdnadsskuld inom socialvården. Vi ligger även efter i utbildningen”, konstaterar barnombudsmannen Elina Pekkarinen. ”Nu ställs det nya krav på de kommunala tjänsterna för att ordna vardagen och tillförsäkra välbefinnandet för de tusentals barn som anländer till Finland från Ukraina”, fortsätter hon.

En av de allmänna principerna i FN:s konvention om barnets rättigheter är att barnets bästa ska beaktas vid samhällets alla åtgärder som rör barn. I sin allmänna kommentar som preciserar barnets bästa förväntar sig FN:s barnrättskommitté att principen om barnets bästa används som vägledning av alla som har hand om barn – alltså såväl representanter av offentliga institutioner och organisationer som medborgaraktörer. Enligt barnkonventionen ska konventionsstaterna tillförsäkra barnet sådant skydd och sådan omvårdnad som behövs för dess välfärd samt för detta ändamål vidta alla lämpliga lagstiftningsåtgärder och administrativa åtgärder.

”Det är viktigt att beakta barnets bästa även under en stridsåtgärd och sträva efter att tillgodose barnens rättigheter till skydd och omvårdnad. Barnens säkerhet får inte äventyras”, påminner Pekkarinen.

Barnombudsmannen Elina Pekkarinen vädjar till parterna i strejken för barnens skull och för att man snabbt skulle uppnå förlikning.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mari LaitinenHallinnollinen avustaja | Administrativ assistentLapsiasiavaltuutetun toimisto | Barnombudsmannens byrå

Lapsiasiavaltuutetun haastattelupyynnöt

Puh:0295666868mari.laitinen@oikeus.fi

Kuvat

On tärkeää, että myös työtaistelussa otetaan huomioon lapsen etu ja pyritään toimimaan siten, että lasten oikeudet suojeluun ja huolenpitoon toteutuvat. Lasten turvallisuus ei saa vaarantua. (Kuvalähde: lapsiasiavaltuutetun toimisto)
On tärkeää, että myös työtaistelussa otetaan huomioon lapsen etu ja pyritään toimimaan siten, että lasten oikeudet suojeluun ja huolenpitoon toteutuvat. Lasten turvallisuus ei saa vaarantua. (Kuvalähde: lapsiasiavaltuutetun toimisto)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A
40100 Jyväskylä

0295 666 850http://lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita.

* * * 

Barnombudsmannen är en självständig och oberoende statlig myndighet som grundats genom lagen om barnombudsmannen (1221/2004). Barnombudsmannen rapporterar till statsrådet och till Finlands riksdag om hur barn och unga mår och om hur deras rättigheter genomförs. Barnombudsmannen rapporterar också till FN:s kommitté för barnets rättigheter i anslutning till statens regelbundna rapportering. Barnombudsmannen påverkar bland annat genom att göra motioner, ge utlåtanden och delta i den samhälleliga diskussionen. Ombudsmannen har inte rätt att handla i ärenden som gäller enskilda barn.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme