Lapsiasiavaltuutettu

Lapsiasiavaltuutetun toimisto: Lapsen parhaaksi -kunniakirjat kolmelle lapselle, tunnustuspalkinto Ramboll Finland Oy:lle

Jaa

Mediakutsu, Lapsen oikeuksien päivän valtakunnallinen juhla 20.11.2018 klo 17 alkaen (palkintojen luovutus n. klo 18), Aalto-museo, Jyväskylä (osoite: Alvar Aallon katu 7).

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila myöntää huomenna YK:n lapsen oikeuksien päivänä ensimmäiset Lapsen parhaaksi -kunniakirjat. Kunniakirjan voi saada erityisesti kaverivastuuta toiminnassaan tai teollaan kannatellut lapsi. Kunniakirjat on nimikoitu ja ne myönnetään numeroidussa järjestyksessä.

– Sain ajatuksen lasten esimerkillisten tekojen huomioimisesta, kun kuulin Tampereella kahden lapsen hienosta toiminnasta viime tammikuussa. Emilia Holopainen ja Hilma Vesala auttoivat eksynyttä lasta monien aikuisten kiiruhtaessa tämän tilanteen ohi näkemättä, kuulematta tai huomaamatta. Lasten esimerkillistä toimintaa ja kaverivastuun kantamista halutaan tällä pysyvällä huomioimisella arvostaa, lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kertoo palkinnon taustasta.

Lapsen oikeuksien päivänä jaettavat kunniakirjat ovat vuonna 2018 seuraavat:

Emilia Holopainen (9) ja Hilma Vesala (9), Tampere

Kunniakirja annetaan kaverivastuun kantamisesta. Tammikuun pimentyvässä päivässä pysähdyitte näkemään pienen pojan, joka oli eksyksissä ja vailla apua. Te lapset näitte avun tarvitsijan, pysähdyitte hänen kohdalleen ja autoitte eksynyttä. Me monet aikuiset, jotka tilanteessa emme pysähtyneet, saamme ottaa esimerkkiä.

 Leevi Riitamaa (15), Jämsä

Kunniakirja annetaan kaverivastuun kantamisesta. Olet toiminut rohkeasti, jotta yhtäkään lasta ja nuorta ei kiusattaisi koulussa tai vapaa-ajalla. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen ja hyvään kasvuympäristöön sekä kaveruuteen. Olet esimerkilläsi osoittanut, että tämän puolesta voi toimia, puhua ja vaikuttaa.

Lapsiasiavaltuutettu myöntää vuonna 2018 myös Lapsen parhaaksi -tunnustuspalkinnon. Ensimmäistä kertaa palkinto myönnettiin vuonna 2016. Palkinto jaetaan toimijalle tai toimijoille, jotka ovat arkisessa toimintaympäristössään edistäneet lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin toteutumista. Palkinnolla nostetaan esille pieniäkin oivalluksia ja asenteita, joita lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin edistäminen aikuisilta ja yhteisöiltä vaatii. Palkinnon on lahjoittanut kotiseutuneuvos Kauko Sorjonen ja palkinnon, veistoksen nimeltään ”Kantava voima”, on tehnyt taiteilija Sonja Vectomov.

Lapsen parhaaksi -tunnustuspalkinto myönnetään vuonna 2018 Ramboll Finland Oy:lle, joka on mahdollistanut yrityksessä työskentelevien ekaluokkalaisten vanhemmille koulunaloitusvapaan.

– Suomalaisessa yhteiskunnassa puhutaan paljon työn ja perheen yhteensovittamisesta, mutta asia edistyy vain teoilla. Työn tuottavuuden nousua saamme aikaan pitämällä huolta työntekijästä ihmisenä ja myös vanhempana. Kyse on hyvinvointitalouden ytimestä, jossa motivoituneet ja hyvinvoivat työntekijät pystyvät tulokselliseen ja luovaan työhön. Ramboll Finland Oy on mahdollistanut yrityksessä työskentelevien ekaluokkalaisten vanhemmille koulunaloitusvapaan. Näitä tekoja lapset ja Suomi tarvitsevat, toteaa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila palkinnon perusteluista.

– Olemme kiitollisia ja ylpeitä saamastamme huomionosoituksesta. Koulunaloitusvapaa tukee työntekijöidemme perhe-elämän ja vaativan asiantuntijatyön yhteensovittamista. On ollut hienoa mahdollistaa työntekijöidemme läsnäolo vanhempina yhdessä lapsen elämän tärkeimmässä hetkessä. Tekomme auttaa meitä pitämään mielessä tärkeän tehtävämme: rakentaa yhteiskuntaa, jossa ihmiset ja luonto kukoistavat, sanoo Ramboll Finlandin toimitusjohtaja Kari Onniselkä.

Ramboll on johtava kansainvälinen suunnittelu- ja konsultointialan yritys. Yhtiössä työskentelee 14 000 eri alojen ammattilaista globaalisti. Suomessa työssä on 2 400 asiantuntijaa. Vuonna 2017 Ramboll Finland Oy:nin liikevaihto oli 207 miljoonaa euroa. 

Lisätietoa:

Tuomas Kurttila
lapsiasiavaltuutettu
p. 050 544 3757

Markkinointi- ja viestintäjohtaja Karoliina Lehmusvirta
Ramboll Finland
p. 040 5813 710

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Lapsiasiavaltuutettu
Lapsiasiavaltuutettu
Vapaudenkatu 58 A, 3. krs
40100 Jyväskylä

0295 666 850http://www.lapsiasia.fi/

Lapsiasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, josta on säädetty lailla (laki lapsiasiavaltuutetusta 1221/2004). Lapsiasiavaltuutettu antaa Suomen hallitukselle ja eduskunnalle lakisääteisen arvion lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin tilasta sekä raportoi määräajoin YK:n lapsen oikeuksien komitealle. Lapsiasiavaltuutettu tekee aloitteita ja antaa lausuntoja toimialansa teemoista. Lapsiasiavaltuutettu ei käsittele yksittäisen lapsen asioita. Lapsiasiavaltuutettu tekee tarvittaessa viranomaiskanteluja havaitsemistaan ongelmista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapsiasiavaltuutettu

Suomen valtion raportti lapsen oikeuksien sopimuksen toteutumisesta reippaasti myöhässä, lapsiasiavaltuutettu, Suomen UNICEF ja Lastensuojelun Keskusliitto vaativat ihmisoikeussopimuksen kunnianpalautusta.14.2.2019 05:30:00 EETTiedote

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Vain Yhdysvallat on sopimuksen ulkopuolella. Suomi on lisäksi ratifioinut sopimuksen kolme valinnaista lisäpöytäkirjaa: koskien lasten osallistumista aseellisiin selkkauksiin, lasten myyntiä, lapsiprostituutiota ja lapsipornografiaa sekä lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen valitusmenettelyä.

Lapsiasiavaltuutetun toimisto: TET-selvitys osoittaa – oppilaiden yhdenvertaisuus taattava vahvemmin TET-jaksoilla13.2.2019 09:30:00 EETTiedote

Lapsiasiavaltuutetun toimiston tekemän selvityksen mukaan koulujen työelämään tutustumis- eli TET-jaksot ovat monille yläkoulun oppilaille myönteinen kokemus. Jaksoilla oppilaiden on mahdollista saada motivoivia kokemuksia työelämästä ja tukea omiin ammattivalintoihin. Selvityksen mukaan on kuitenkin joukko oppilaita, jotka eivät koe TET-jaksoista olevan hyötyä. Selvityksessä, jossa kartoitettiin 66 oppilaan kokemuksia ja 29 opettajan näkemyksiä, noin kolmasosa yhdeksännen luokan oppilaista kuvasi jaksoja koskevia kokemuksiaan kielteisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme