Aluehallintovirasto

Lapsilla on oikeus leikkiin myös korona-aikana - Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui

Jaa

Itä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 30.3.2021. Valmiustoimikunnan kokouksen teemana oli henkinen kriisinkestävyys sekä henkinen huolto.

Lapsiasiainvaltuutettu Elina Pekkarinen kertoi valmiustoimikunnalle koronavuosikatsauksen lapsiasianvaltuutetun näkökulmasta. Lapsiasiavaltuutetun tarkoitus on varmistaa, että lasten asema ja oikeudet otetaan huomioon lainsäädännössä ja yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Tavoitteena on yhteistyössä muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa edistää lapsen edun ja oikeuksien toteutumista.

Korona-aika on korostanut perheen merkitystä, kertoi Pekkarinen. Korona piirsi näkyviksi yhteiskunnan instituutiot ja niiden merkityksen perheiden hyvinvoinnille. Erityistä tukea tarvitsevat lapset, eronneet perheet ja yhden vanhemman perheet ovat joutuneet erityisen ahtaalle.

Ystävien tapaaminen on korona-aikana vaikeutunut, etenkin etäkoulun aikana raportoidaan ikävää. Ystävien ja leikin olennainen merkitys lapsen kehitykselle on syytä muistaa. Korona ei voi olla peruste estää lasten ja vanhempien tapaamista tai ystävyyssuhteiden ylläpitoa, korosti Pekkarinen.

Nyt on uskallettava nojata perusoikeuksiin ja ihmisoikeuksiin sekä demokraattiseen päätöksentekoon. On tärkeää myös ylläpitää peruspalveluja ja pitää yhteyttä perheisiin. Saumaton yhteistyö kuntien, kolmannen sektorin ja seurakuntien kesken sekä selkeä viestintä ja sitä kautta paniikin hälventäminen on olennaista.

Lakimiesasessori Riikka Ryökäs Kuopion hiippakunnasta kertoi tuloksia kyselystä, jonka Kirkon tutkimuskeskus teki tammikuussa 2021. Raportti: Seurakuntatyö pitkittyneessä poikkeustilassa (evl.fi).

Merkittävä osa seurakuntien toiminnasta on siirtynyt verkkoon. Eniten oli lisääntynyt jumalanpalvelusten, hartauksien sekä lasten ja nuorten tilaisuuksien lähettäminen verkossa sekä puhelin- ja verkkovälitteinen keskusteluapu. Vapaaehtoisten toiminta oli merkittävintä ruoka-avun järjestämisessä, jumalanpalveluselämässä ja seurakunnan verkko- sekä someviestinnässä, kertoi Riikka Ryökäs.

Seurakunnalle merkittävimpinä toimijoina työntekijät ja luottamushenkilöt pitivät kunnan terveys- ja sosiaalitoimea sekä hiippakuntaa. Pitkittyneissä poikkeusoloissa seurakuntien ja kirkon johdon toivottiin kiinnittävän erityistä huomiota työntekijöiden henkisestä hyvinvoinnista ja motivaatiosta huolehtimiseen.

Opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualueen johtaja Anu Liljeström kommenttipuheenvuorossaan kannusti jokaista tukemaan erityisesti heitä, jotka jatkuvasti tekevät töitä henkisen kriisinkestävyyden kannalta olennaisissa tehtävissä.

"Myös paikallisella medialla ja esimerkiksi maakuntalehdillä voi olla ratkaiseva rooli henkisen kriisinkeston vahvistamisessa. Erityinen kiitos Itä-Suomen medialle oikean tiedon levittämisestä ja näin myös turvallisuuden tunteen vahvistamisesta alueella.", korosti Anu Liljeström median merkitystä henkisen kriisinkestävyyden vahvistamisessa.

"Jaksaminen on meillä kaikilla nyt koetuksella ja on tärkeää muun muassa viestinnällä luoda luottamusta niin viranomaisiin kuin toisiimmekin. Vastakkainasettelun tilalle pitäisi saada yhteistyönhenkeä sekä toivon herättelyä. Ratkaisuja tilanteesta selviämiseen haetaan koko ajan ja muun muassa jokainen pykälien mukainen määräys on keino saavuttaa vaikutuksia.", summasi tilannetta ylijohtaja Soile Lahti.

Alueellisen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää alueellista turvallisuustilannekuvaa ja toimia viranomaisten välisenä tiedonvaihdonfoorumina, edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua sekä turvallisuusyhteistyötä.

Lisää tietoa koronasta

Itä-Suomen alueen sairaanhoitopiirien ohjeet ja tiedotteet koronatilanteeseen liittyen:
Etelä-Savo (Essote.fi) | Itä-Savo (Sosteri.fi) | Pohjois-Savo (Psshp.fi) | Pohjois-Karjala (Siunsote.fi)

Vastauksia kysymyksiin koronasta aluehallintovirastojen UKK-sivuilta:
Usein kysyttyjä kysymyksiä koronaviruksesta aluehallintovirastojen verkkosivuilla (avi.fi)

Aluehallintovirastojen koronaneuvonta (ma-pe klo 8-11.30 ja 12.30-16):
p. 0295 016 666, koronainfo@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja medialle
ylijohtaja Soile Lahti, p. 0295 016 964
johtaja Anu Liljeström, p. 0295 016 224
etunimi.sukunimi@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Pohjanmaalle 10 henkilön kokoontumisrajoitus 12.4. alkaen9.4.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto lieventää Pohjois-Pohjanmaalla sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia kuudesta henkilöstä kymmeneen henkilöön. Rajoituksella pyritään pitämään alue epidemian perustasolla. Vaikka kokoontumisrajoitusta hieman lievennetään, on yhä tarpeen kiinnittää huomiota kontaktien välttämiseen ja hyvään hygieniaan.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: coronaläget i området är relativt stabilt, men kampen mot viruset fortsätter målmedvetet9.4.2021 13:50:33 EEST | Tiedote

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland sammanträdde för 28:e gången den 8 april med ett webbmöte under ledning av sin ordförande Marko Pukkinen, överdirektör vid regionförvaltningsverket. Lägesbilden uppdaterades i fråga om coronaviruset och andra aktuella observationer i området. Forskardoktor Tuomas Aivelo från Helsingfors universitet berättade för beredskapskommittén om pandemier och beredskapen inför dem ur ekologisk och evolutionsbiologisk synvinkel. Dessutom gick man igenom de viktigaste observationerna från den 18:e omgången av medborgarpulsen.

Turvallisuussuunnittelun puutteet johtivat sähkötapaturmaan – sakkoja turvallisuuskoordinaattorille ja työpäällikölle9.4.2021 13:48:44 EEST | Tiedote

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi sähköalan yrityksen turvallisuuskoordinaattorin 50 päiväsakon ja rakennusalan yrityksen työpäällikön 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sähköalan yritys toimi rakennuttajana ja rakennusalan yritys päätoteuttajana. Syyte vammantuottamuksesta ja vaatimus yhteisösakon tuomitsemisesta hylättiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 6.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: alueen koronatilanne suhteellisen vakaa, mutta taistelu virusta vastaan jatkuu yhä määrätietoisesti9.4.2021 13:47:57 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 28. kerran 8.4. verkkokokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuva päivitettiin koronaviruksen sekä alueen muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle pandemioista ja niihin varautumisesta ekologian ja evoluutiobiologian näkökulmasta. Lisäksi käytiin läpi keskeisiä havaintoja kansalaispulssin 18. kierrokselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme