Jyväskylän yliopisto

Lapsuuden laulut ovat ikääntyneille tärkeä voimavara

Jaa
FM Annika Tammelan väitöstutkimus osoittaa, että lapsuus- ja kouluvuosina opitut laulut ovat suomalaisille ikäihmisille merkityksellisiä, sillä ne kantavat vahvoja tunnemuistoja ja ylläpitävät omaa identiteettiä. Varhaisilta elinvuosilta tuttujen laulujen laulaminen ja yhdessä muistelu tarjoavat ikääntyneille kokemuksia osallisuudesta ja toimijuudesta, jotka ovat keskeisiä tekijöitä heidän hyvinvointinsa kannalta.
Annika Tammela
Annika Tammela

Ikääntyneiden osuus maamme väestöstä kasvaa, mikä tarkoittaa, että myös vanhuspalvelujen tarve kasvaa. Tarvitaan toimintoja, jotka tuovat mielekästä tekemistä ja merkityksellisiä kohtaamisia ikäihmisten arkeen, ja jotka samalla voivat toimia kuntouttavina.

Tammela osoittaa väitöstutkimuksessaan, että tuttuihin lauluihin ja yhdessä muisteluun perustuva ryhmätoiminta antaa ikääntyneille monipuolisia voimavaroja arkeen. Muisteluryhmässä samaan ikäpolveen kuuluvat laulavat ja muistelevat lapsuusvuosiensa musiikkia ryhmänohjaajan johdolla. Väitöstutkijan kehittämä konsepti voidaan helposti toteuttaa ja soveltaa käytäntöön palvelutalossa tai seniorikodissa.

Muisteluryhmätoiminnan avulla tutkimuksessa selvitettiin, kuinka ikääntyneet suhtautuvat lauluihin, joita he ovat kuulleet ja laulaneet kansakouluvuosinaan. Tutkimukseen osallistui henkilöitä, jotka kävivät kansakoulua vuosien 1945–1959 välisenä aikana, kun Suomi toipui talvi- ja jatkosodista ja jälleenrakensi yhteiskuntaa. Koulusta tutut laulut olivat suosittuja yhteislauluja myös koulun ulkopuolisissa tilaisuuksissa.

Valtaosa tutkimukseen osallistuneista ikääntyneistä koki lapsuudestaan tuttujen laulujen laulamisen tärkeänä. Myös henkilöt, jotka eivät olleet musiikillisesti orientoituneita, kokivat muisteluryhmään osallistumisen mieluisana.

– Lapsuusvuosilta tutut laulut loivat osallistujille sillan omaan menneisyyteen, Tammela kertoo. Samaa on havaittavissa korona-aikana laajaa julkisuutta saaneen Lotan ja papan koronalaulut -ilmiön suosiossa. Vuosikymmenten takaa tutut laulut herättävät valtavasti muistoja, tunteita ja kokemusta yhteisöllisyydestä.

Tammela näkee tärkeäksi, että musiikkituokioiden järjestämiseksi tuodaan konkreettista välineistöä. Hoivapalvelujen henkilökunta on yhä nuorempaa, eivätkä nuoret ja eri kulttuureista tulevat hoitajat tunne tämän päivän ikääntyneille tärkeää musiikkia, saati ymmärrä sen merkitystä ikäihmisille. Samalla sukupolvikuilu laulujen arvojen ja nyky-yhteiskunnan arvojen välillä saattaa muodostua ongelmaksi kulttuuristen vanhuspalvelujen tuottamisessa.

– Moni ei tule ajatelleeksi, että esimerkiksi isänmaallista ja hengellistä tematiikkaa edustavat laulut voivat olla ikääntyneelle hyvinkin tärkeä väylä tunnemuistoihin ilman, että henkilö itse toteuttaisi laulun arvomaailmaa, Tammela kuvailee. Tämä näkyy siinä, että lapsuusvuosina opittuja virsiä ja hengellisiä lauluja koettiin uskonnon harjoittamisen sijaan kulttuuriperintönä. Pääosin muutkin lauluissa esiintyvät arvot koettiin luonnollisena ja osallistujien puheessa välittyi toive siirtää laulujen kantamaa kulttuuriperintöä myös seuraaville sukupolville.

Tammela suosittelee, että ikäpolven laulutuokioissa hyödynnettäisiin entistä enemmän kansakoululauluja – vasta myöhemmissä ikävaiheissa opitun iskelmämusiikin rinnalla. Varhaisina elinvuosina tallentuneet musiikin muistijäljet ovat hyvin pysyviä, mikä tiedetään muistisairaiden parissa tehdyn tutkimuksen perusteella.

Tammelan tutkimus osoittaa, että nimenomaan kouluvuosina itse ja yhdessä lauletut laulut ovat sitä musiikkia, jota sotien jälkeen lapsuuttaan eläneiden sukupolvi parhaiten osaa ja muistaa. Ikääntyneiden parissa työskentelevien nuorempien sukupolvien tulisikin tuntea myös menneiden vuosien koululauluja ja ennen kaikkea ymmärtää niiden merkitykset ikäihmisille. 

Tammelan väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Emil Aaltosen Säätiö, OLVI-säätiö ja Suomalainen Konkordia-liitto.

FM Annika Tammelan musiikkikasvatuksen väitöskirja "Kansakoululaisen lauluaarteisto: jälleenrakennusajalta tutut laulut ikäihmisten laulukokemuksissa ja muistoissa" tarkastetaan 4.2.2022 Jyväskylän yliopiston Historica-rakennuksen salissa H320. Vastaväittäjänä toimii yliopettaja, FT, MuM, musiikkiterapeutti Laura Huhtinen-Hildén (Metropolia-ammattikorkeakoulu) ja kustoksena apulaisprofessori Suvi Saarikallio (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Väitöstilaisuutta voi seurata vain verkkovälitteisenä: https://jyufi.zoom.us/j/68499264609

Koronarajoitusten vuoksi tilaisuuteen voi osallistua vain kutsuttuna. Tilaisuuden lopuksi etäyleisöllä on mahdollisuus esittää väittelijälle kysymyksiä ottamalla yhteyttä kustoksen puhelinnumeroon +358505361900

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations 481, Jyväskylä 2022, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8993-4 (PDF) ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8993-4

Taustatietoja:

Annika Tammela (o.s. Yli-Urpo) kirjoitti ylioppilaaksi Huittisissa Lauttakylän lukiosta keväällä 2006. Hän suoritti muusikon ammattitutkinnon Jyväskylän ammattiopistossa vuonna 2015 ja valmistui filosofian maisteriksi ja musiikinopettajaksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2018.

Tammela on työskennellyt soiton- ja laulunopettajana sekä toiminut ikääntyneiden parissa muusikkona ja musiikin ohjaajana. Syksystä 2021 alkaen hän on toiminut musiikkitieteen ja musiikkikasvatuksen yliopistonopettajana Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella.

Lisätietoja:

Annika Tammela, puh. +358504675458, annika.s.tammela@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Annika Tammela
Annika Tammela
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kvanttipäivässä pääsi testaamaan kvanttitietokoneen simulaattoria - tutkijan mukaan kvanttiteknologiaa on 10 vuoden päästä käytössä monessa paikassa19.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa juhlistettiin kansainvälistä kvanttipäivää 12.4. Resonate-tapahtumassa, jossa oli mahdollista tutustua kvanttiteknologian tutkimukseen, testata kvanttitietokoneen simulaattoria ja pelata kvanttifysiikkaa hyödyntäviä pelejä. Informaatioteknologian tiedekunnan professori Teiko Heinosaaren mukaan kvanttiteknologian sovelluksia tullaan näkemään käytössä usealla eri alalla luultavasti seuraavan 10 vuoden aikana.

Paikallaanolo kuormittaa nuoren sydäntä - Reippaalla ja rasittavalla liikunnalla ehkäistään sydänsairauksia15.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan runsas paikallaanolo ja vähäinen liikunta lapsuudesta saakka kuormittavat sydäntä nuoruudessa. Korkea sydämen kuormitus ennustaa sydämen vajaatoimintaa ja muita sydänsairauksia. Tulosten valossa erityisesti reippaan ja rasittavan liikunnan lisääminen lapsuudesta alkaen on tärkeää sydämen toimintahäiriöiden ennaltaehkäisemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye