HUS

Lapsuusiän leukemian hoito on Suomessa huipputasolla

Jaa

Lapsuusiän syöpä on harvinainen sairaus, johon maassamme sairastuu vajaat 150 lasta vuosittain. Noin 85 % lapsuusiässä sairastuneista voidaan pysyvästi parantaa. HUS:ssa tulokset lapsuusiän yleisimmän syövän, akuutin lymfoblastileukemian (ALL) hoidossa ovat huipputasoa maailmassa, 97 % lapsista paranee.

Laaja, monikansallinen tutkijaryhmä (CONCORD-3) on neljän vuoden välein analysoinut aikuisiän ja lapsipotilaiden syöpähoidon tuloksia maailmanlaajuisesti. Tuoreimmat tulokset julkaistiin tammikuun lopussa. Lapsuusiän ALL:n paranemisennuste (ns. 5-vuotisennuste) tutkimukseen osallistuneiden 71 maan joukossa vaihteli noin 50 %:n ja yli 90 %:n välillä. Suomessa hoitotulokset olivat vuosina 2000–2014 maailman kärkitasoa eli 95,2 %. Vuosituhannen alusta hoitotulokset ovat Suomessa nousseet yli 10 %:lla, 84,7 %:sta 95,2 %:iin. HUS:ssa vastaava tulos on nykyisin vielä tätäkin parempi eli 97 %.

– Erinomaisten hoitotulosten taustalla ovat tavoitteellinen tutkimustyö sekä toisaalta kiinteä, kansainvälinen hoito-ohjelmayhteistyö, sanoo professori Kim Vettenranta.

– Tänä päivänä paranemistulokset ovat monissa teollisuusmaissa ylittäneet 90 %:n tason kansanvälisen hoito-ohjelmayhteistyön ansiosta. Vielä 1960-luvun alkupuoliskolla ei lapsuusiän ALL:sta paraneminen ollut mahdollista, Vettenranta jatkaa.

Saman tutkimuksen mukaan Suomessa lasten aivokasvainten paranemisennuste vuosina 2010–2014 oli 75,6 % ja lymfoomien 91,2 %. Tulokset ovat korkeaa kansainvälistä tasoa. Aivokasvaimet ovat lapsuusiän toiseksi ja lymfoomat kolmanneksi yleisin syöpä. Vuosittain Suomessa alle 16-vuotiailla lapsilla ja nuorilla todetaan noin 40 aivokasvainta ja noin 15 lymfoomaa.

Immunoterapia auttaa neuroblastooman hoidossa

Merkittävää kehitystä hoitotuloksissa on tapahtunut myös vaikean neuroblastooman hoidossa. Neuroblastooma on aivokasvainten jälkeen yleisin kiinteä syöpä lapsilla, ja Suomessa tavataan lähes 10 uutta tapausta vuosittain.

Suomessa otettiin käyttöön vuonna 2011 immunoterapiaa sisältävä hoito-ohjelma ja kokonaiseloonjäämistulos (4 vuotta) on tällä hetkellä 100 %.  Tätä ennen tästä erittäin aggressiivisesta lapsuusiän syövästä parani pysyvästi vain 30–50 % potilaista.

– Immunoterapia eli elimistön puolustusjärjestelmän hyödyntäminen taistelussa syöpää vastaan tulee lähivuosina merkittävästi muuttamaan monien lapsuusiän syöpätautien hoitoa. Tätä kautta onkin perusteltua odottaa merkittävää paranemista hoitotuloksissa, sanoo Vettenranta.

Kolmannes Suomessa syöpään sairastuneista lapsista hoidetaan HUS:ssa

HUS:ssa hoidetaan joka kolmas lapsuusiän syöpään sairastuneista ja Lasten syöpäosasto on Suomen suurin alan keskus. HUS:iin on keskitetty kaikki lasten allogeeniset (terve luovuttaja) kantasolusiirrot. Lasten syöpäosasto siirtyy Uuteen lastensairaalaan syksyllä 2018. Osastolla työskentelee 10 lasten veri- ja syöpätautien erikoislääkäriä sekä runsaat 80 pitkälle jatkokoulutettua sairaanhoitajaa.

Kansainvälistä lasten syövän päivää vietetään 15.2.2018. 

HYKS Lasten ja nuorten sairaudet hoitaa potilaita lastentautien, lastenkirurgian, lastenneurologian ja lastenpsykiatrian aloilta. Potilaita on vuosittain yli 60 000. Valtakunnallisten hoitovastuiden lisäksi HYKS:ssä hoidetaan erilaisia erityisen vaikeita potilastapauksia kaikkialta Suomesta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

professori Kim Vettenranta, p. 050 513 0984, Helsingin yliopisto ja HYKS Lasten ja nuorten sairaudet
osastonylilääkäri, dos. Mervi Taskinen, p. 050 427 0426, HYKS Lasten ja nuorten sairaudet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Juha Tuominen valittiin HUSin seuraavaksi toimitusjohtajaksi14.8.2018 13:24Tiedote

Dosentti, sisätautien erikoislääkäri Juha Tuominen, 54, on valittu HUSin toimitusjohtajaksi ensi vuoden alusta alkaen. HUS-kuntayhtymän valtuusto päätti asiasta äänestyksen jälkeen. Tuominen sai 595,1 ääntä ja HUSin hallituksen esittämä Jari Petäjä sai 484,1 ääntä. Petäjä on dosentti, lastentautien ja neonatologian erikoislääkäri ja HUSin Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja. Tuominen on nykyisin Terveystalo Oy:n johtava ylilääkäri. Hän siirtyi Terveystaloon vuonna 2009 HUSista, jossa hän toimi useissa eri tehtävissä, muun muassa johtajaylilääkärinä ja tulosyksikön johtajana. Tuominen sai kesäkuussa tasavallan presidentiltä professorin arvonimen. – Minulla on paitsi osaamista, myös rakkautta ja paloa tähän tehtävään, Tuominen sanoi valtuuston kokouksessa. HUSin nykyinen toimitusjohtaja Aki Lindén jää eläkkeelle 1.1.2019. Lindén on toiminut HUSin toimitusjohtajana vuodesta 2010. Hän seurasi tarkasti seuraajansa valintaprosessia: – Valtuutettujen keskuudessa yleisen näkemyksen m

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme