Espoon kaupunki - Esbo stad

Lärare från Saudiarabien bekantar sig med finländsk utbildning i Esbo

Jaa

Esbo deltar i ett fortbildningsprojekt för lärare mellan Finland och Saudiarabien. Inom projektet får omkring hundra saudiarabiska lärare och rektorer fördjupa sig i det finländska utbildningssystemet och den finländska pedagogiken under ett halvt års tid.

 

Lärarna, som anlände till Finland i juni, har inlett sitt program med studier i engelska och pedagogik vid Helsingfors universitet. Från början av september bekantar de sig med det praktiska skolarbetet i Esbo, Åbo, Tammerfors och Joensuu. 

Finländska skolsystemets goda resultat intresserar

I skolperioden som varar från september till slutet av november deltar 56 saudiarabiska lärare och rektorer i olika skolor i Esbo. I sitt hemland arbetar de i skolor som motsvarar finländska grundskolor och gymnasier och som lyder under undervisningsministeriet i Saudiarabien.

Av skolorna i Esbo deltar Espoo International School, Kirkkojärven koulu, Viherkallion koulu, Etelä-Tapiolan lukio, Mattlidens skola och Mattlidens gymnasium. De saudiarabiska lärarna arbetar tillsammans med en egen pedagogisk mentor, vars uppgift är att förklara hur det finländska skolsystemet fungerar och att ge stöd med arbetet i skolan.

I skolorna följer de saudiarabiska lärarna och rektorerna lektioner i små grupper och reflekterar över det de upplevt under ledning av den finländska mentorn. De lär sig centrala saker om bland annat den finländska skolkulturen, om hur läroplanen i praktiken genomförs, om planeringen av studiehelheter samt om övriga mål som Saudiarabiens undervisningsministerium ställt upp för programmet. Målet är att tillämpa det som lärarna och rektorerna lärt sig i praktiken hemma i Saudiarabien.

 – De saudiarabiska lärarna känner till de utmärkta resultat Finland fått i den internationella PISA-undersökningen. Den första frågan de ställer är ofta hur Finland lyckats med detta. Under fortbildningen vill vi presentera styrkorna i det finländska utbildningssystemet på bred front, berättar rektorn vid Iivisniemen koulu Juhani Kurronen, som är en av mentorerna. Skolorna som deltar i programmet får en ersättning. 

De flesta saudiarabiska lärarna har tagit med sina familjer till Finland. För familjerna ordnas kultur- och motionsaktiviteter under höstens lopp.

Esboskolorna blir mer internationella

Ett av projektets mål är att utveckla skolsystemet i Saudiarabien och genom det utveckla hela samhället. Genom att delta i projektet främjar Esbo det gemensamma målet. 

Samtidigt bidrar Esbo också till att utbildningskompetensen i Finland och Esbo blir mer känd ute i världen. Projektet höjer Esbos profil som en internationell aktör och föregångare inom utbildning, säger bildningsdirektör Aulis Pitkälä

Samarbetet inom export av utbildning stärker dessutom det internationella i Esboskolorna. 

– Samarbetet är ett sätt att växelverka och lära känna en annan kultur. På så sätt ger vi både elever och studerande samt personal bättre förutsättningar att förstå andra kulturer. Vi öppnar nya synvinklar till hur man kan utveckla pedagogiken och stärker vår egen kompetens, säger Pitkälä.   

Omnia Education Partnerships Oy, som arbetar med att exportera utbildning, ansvarar för ordnandet av skolperioden i stadens skolor. Projektet är det hittills största projektet inom utbildningsexport i Finland.

Ytterligare information:

bildningsdirektör Aulis Pitkälä, tfn 043 827 1105
mentor Juhani Kurronen, tfn 046 877 1408

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Esbo är en ansvarsfull och human föregångare med fem stadscentrum och nätverksstruktur, där det är bra att bo, lära, arbeta och företaga för alla och där invånaren kan påverka på riktigt.

Facebook

Twitter

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme