Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Lärarnas målsättningar i kläm – inga förutsättningar för avtal i kommunala förhandlingar

Dela

Förhandlingarna inom kommunala sektorn, som har pågått i nästan tre månaders tid, har avslutats utan att resultat nåddes. En uppgörelse eftersträvas i fortsättningen under riksförlikningsmannens ledning. Därmed är över 76 000 OAJ-medlemmar utan avtal från den 1 april.

– Kommunarbetsgivaren var inte beredd att i tillräcklig mån främja knappt någon av våra målsättningar. Det fanns inte förutsättningar för en uppgörelse och nu är vi alltså här, säger OAJ:s ordförande Olli Luukkainen besviket.

Kommunala sektorns förhandlingsparter framför samfällt att riksförlikningsmannen kallar parterna till förlikning.

OAJ hade som mål att bl.a. åtgärda problem i anslutning till årsarbetstiden och överföra lärarna inom småbarnspedagogiken till samma tjänstekollektivavtal som de andra lärarna. OAJ vill också korrigera lärarnas lönenivå, så att denna skulle motsvara arbetets krav också på lång sikt.

– Nu erbjöds huvudsakligen endast textförsämringar. Enighet nåddes inte ens om den allmänna nivån på löneförhöjningarna och slopandet av arbetstidsförlängningen, de så kallade kiky-timmarna, omtalar Luukkainen.

76 500 lärare i avtalslöst tillstånd

OAJ:s tjänste- och arbetskollektivavtal är i kraft för sista dagen. Eftersom resultat inte kunde nås inom kommunala sektorn är över 76 000 OAJ-medlemmar i ett avtalslöst tillstånd från den 1 april.

Coronakrisen har totalt ändrat på skolornas och daghemmens vardag. Regeringen beslöt i går att fortsätta begränsningarna rörande småbarnspedagogiken, undervisningen och utbildningen fram till den 13 maj.

– Lärarna har för närvarande såväl i skolorna som i daghemmen en viktig roll med tanke på samhällets verksamhet. Daghemmen skapar möjligheter för fortsatt tjänstgöring inom kritiska branscher. De som jobbar i daghem har inte möjligheter att skydda sig på motsvarande sätt som på många andra arbetsplatser, påminner Luukkainen.

Han hoppas att enighet kan nås i de kommunala avtalsförhandlingarna så snabbt som möjligt, så att arbetsfreden samt förtroendet för arbetsgivaren och rättvisan i det finländska samhället tryggas också i dessa kristider.

– Kommunsektorns nya tjänste- och arbetskollektivavtal kunde ge signaler om ansvarstagande och stabilitet, som behövs i dessa instabila tider.

Kontakter

Om

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Följ Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum