Läroavtalsmodell förenar två examina för väktare vid Brottspåföljdsmyndigheten som saknar utbildning – sommaranställda har möjlighet att börja studera redan på hösten

Enligt Statsrådets förordning om Brottspåföljdsmyndigheten (290/2022) kan en myndig person arbeta högst två år i ett fängelse i tjänsteförhållande som väktare för viss tid utan att ha examensutbildning inom brottspåföljdsbranschen eller någon annan utbildning som ger behörighet. Varje år arbetar hundratals visstidsanställda i fängelserna som sommarvikarier. I den nya utbildningsmodellen blir det möjligt att avlägga en 180 poängs (16 månaders) grundexamen inom säkerhetsbranschen eller en del av den inom ramen för ett läroavtal vid sidan av avlönat arbete. 25 kompetenspoäng av studierna räknas till godo när man senare söker till examensutbildning inom brottspåföljdsbranschen.
Examensutbildningen inom brottspåföljdssektorn omfattar 90 kompetenspoäng och tar cirka 16 månader. De som söker sig till utbildningen ska ha avlagt examen på andra stadiet. Att läsa en grundexamen inom säkerhetsbranschen med läroavtal är särskilt gynnsamt för dem som arbetar som väktare men saknar examen på andra stadiet. För dem som har examen på andra stadiet och som inte ska ta grundexamen inom säkerhetsbranschen är målet med läroavtalet att ha en delexamen som går att lägga till grund för examensutbildning inom brottspåföljdsbranschen.
Den första gruppen börjar i maj
Brottspåföljdsmyndigheten kommer att pilotera läroavtalsmodellen våren 2023. Alla som arbetar i fängelserna i tjänsteförhållande för viss tid kan ansöka till läroavtalsutbildningen. Till denna första grupp som börjar i maj väljs sådana personer som mars arbetar som väktare i tjänsteförhållande för viss tid. Gruppen kompletteras på hösten med dem som ska börja som väktare för viss tid under våren. De som blivit antagna utbildningen fortsätter att arbeta i samma fängelse som förut, och de teoretiska avsnitten genomförs i form av som distans- och webbstudier.
En del av examensutbildningen inom brottspåföljdssektorn
25 kompetenspoäng från grundexamen inom säkerhetsbranschen eller en examensdel som avlagts enligt målen inom läroavtalsutbildningen räknas till godo när man söker till examensutbildningen inom brottspåföljdssektorn vid Brottspåföljdsområdets utbildningscentral. Den del som saknas för att kvalificera sig för väktartjänsten avlägger man huvudsakligen i form av webb- och distansundervisning samt som arbetspraktik.
De som gått läroavtalsutbildningen har samma antagningskrav och samtidiga antagningsprov till examensutbildning inom brottspåföljdssektorn som övriga sökande. Antagningen sker två gånger om året.
För mer information kontakta
Brottspåföljdsmyndigheten: Specialsakkunnig Leo Immonen, tfn +358 50 3442 849, leo.immonen@om.fi
Brottspåföljdsområdets utbildningscentral: Enhetschef Hannu Kiehelä, tfn +358 500 687 923, hannu.kiehela@om.fi
Ylä-Savon ammattiopisto YSAO: Utbildningschef Katja Turunen, tfn +358 400 793 365, katja.turunen@ysao.fi
Nyckelord
Bilder
Om

Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI
029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi
Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.
Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Andra fasen av Brottspåföljdsmyndighetens organisationsreform inleds med förstudier31.3.2023 09:00:13 EEST | Tiedote
Brottspåföljdsmyndigheten har inlett två förstudier där bakgrundsmaterial och lägesbild för beredningen av organisationsreformen och myndighetens strategiska personalplan ska tas fram.
Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistuksen toinen vaihe käynnistyy esiselvityksillä31.3.2023 08:59:39 EEST | Tiedote
Rikosseuraamuslaitos on käynnistänyt kaksi esiselvitystä, jotka tuottavat tausta-aineistoa ja tilannekuvaa organisaatiouudistuksen ja Rikosseuraamuslaitoksen strategisen henkilöstösuunnitelman valmistelua varten.
Rikosseuraamuslaitoksen kouluttamattomille vartijoille kaksi tutkintoa yhdistävä oppisopimusmalli – kesätyöntekijöillä mahdollisuus opiskeluun jo syksyllä9.3.2023 08:41:06 EET | Tiedote
Rikosseuraamuslaitos on valmistellut yhteistyössä Ylä-Savon ammattiopiston ja Hyrian kanssa turvallisuusalan perustutkintoon valmistavan ja vankilatyöhön painottuvan oppisopimuskoulutuksen. Tavoitteena on tarjota vankiloissa ilman toisen asteen tutkintoa tai rikosseuraamusalan tutkintoa vartijana työskenteleville mahdollisuus hakeutua joustavammin ammattiin pätevöittävään rikosseuraamusalan koulutukseen.
Brottspåföljdsmyndigheten hemställer om en ökning med 400 årsverken och nya fängelser i Rovaniemi och Åbo8.3.2023 09:17:25 EET | Tiedote
Brottspåföljdsmyndigheten föreslår att ett nytt häkte ska byggas i Rovaniemi, ett öppet fängelse uppföras i Åbo och ett fängelsesjukhus i Vanda. Personalstyrkan bör utökas med 400 årsverken fram till 2027. Brottspåföljdsmyndighetens förslag till fängelsenätverket gäller regeringsperioden 2023–2027.
Rikosseuraamuslaitos esittää 400 henkilötyövuoden lisäystä sekä uusia vankiloita Rovaniemelle ja Turkuun8.3.2023 09:17:03 EET | Tiedote
Rikosseuraamuslaitos esittää uutta tutkintavankilaa Rovaniemelle, avovankilaa Turkuun ja vankisairaalaa Vantaalle. Henkilöstön määrää tulisi lisätä 400 henkilötyövuodella vuoteen 2027 mennessä. Rikosseuraamuslaitoksen vankilaverkostoesitys koskee hallituskautta 2023–2027.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum