Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Läskamrater för med sig läsglädje till äldre människor i Helsingfors

Dela

I december 2018 startade en tvåspråkig verksamhet som kallas Lukulähettilääksi! - Bli en Läskamrat i Helsingfors. Inom ramen för denna har 167 frivilliga Läskamrater redan utbildats. Dessa läser högt för äldre människor i servicecentraler i Helsingfors. Hittills har ca 370 lässtunder anordnats och under hösten beräknas det bli ungefär lika många till.

Bli läskamrat och läs högt för seniorer. Foto: Katja Tähjä.
Bli läskamrat och läs högt för seniorer. Foto: Katja Tähjä.

I projektet finns alltså både svensk- och finskspråkiga frivilliga läsare. Under hösten kommer det att arrangeras många träffar för Läskamraterna och FRK kommer att utbilda nya Läskamrater. Flera kamrater ryms med – alldeles särskilt önskar vi flera Läskamrater som läser på svenska.

Verksamheten med Läskamrater stöder äldre människors kultur- och läsintresse och skapar förutsättningar för ett rikt och aktivt liv. Lässtunderna arrangeras huvudsakligen i stadens servicecentraler. En av Läskamraterna läser regelbundet hemma hos en minnessjuk person som en del av Helsingfors Alzheimerförenings Minneskompisverksamhet.

I projektet deltar fem bibliotek i Helsingfors: Berghälls, Gamlas, Malms, Tölö och Östra centrums bibliotek. Dessutom deltar FRK Helsingfors- och Nylands distrikt, Helsingfors Alzheimerförening, samt ett antal servicecentraler och servicehus runt om i Helsingfors. Projektet stöds av Regionförvaltningsverket.

Helsingfors stadsbibliotek stöder Läskamraterna genom att ordna träffar för dem i biblioteken, genom att ge tips på böcker som lämpar sig för högläsning och genom att förmedla läsinspiration. Stadsbiblioteket är också den instans som kombinerar Läskamrater och läsplatser. Biblioteket söker en lämplig läsplats för varje Läskamrat utgående från den frivilligas önskemål. En ny Läskamrat bör gå en kurs i frivilligarbete och delta i åtminstone en träff för Läskamrater anordnad av biblioteket. Största delen av de frivilliga är utbildade av FRK.

”Feedbacken som kommit från de frivilliga har för det mesta varit verkligt positiv. Oftast har orsaken till att bli läskamrat varit ett intresse för läsning, så de frivilliga är vana och ivriga läsare. Många har upplevt att högläsning är ett givande sätt att göra frivilligarbete bland seniorer. Åhörarna och läsarna har blivit vänner, vid sidan av läsningen pratar man och alltmöjligt och skrattar. Det som har väckt mest frågor och oro har rört frågor kring minnessjukdomar och kring åhörarnas hälsa. Helsingfors Alzheimerförening som är med i projektet har gett Läskamraterna viktig kunskap om hur man bemöter minnessjuka”, berättar projektkoordinator Katja Jokiniemi.

Den positiva feedbacken från de frivilliga och erfarenheterna av lyckade lässtunder har motiverat den personal från Helsingfors stadsbibliotek som är med i projektet. Projektet har fört med sig mycken glädje till åhörarna och goda erfarenheter till de frivilliga.

Träffar för Läskamrater hösten 2019:

På svenska:
Tölö bibliotek ons. 2.10. kl. 17–19

På finska:
Berghälls bibliotek ons. 9.10. kl. 17–19
Gamlas bibliotek ons. 18.9. & ons. 6.11. kl. 17–19
Malms bibliotek ons. 23.10. kl. 17–19
Östra centrums bibliotek tor. 19.9. & tor. 14.11. kl. 17–19

FRK utbildar nya läskamrater:

På svenska: 

FRK, Röda korsets kurslokaler, Sanduddsgatan 7 B, ons. 23.10. kl. 17–19

På finska:
Böle bibliotek tis. 1.10. & ons. 27.11. kl. 17–19
Böle bibliotek ons. 30.10. kl. 16.30–20 (utbildning och läskamratsträff) 

Nyckelord

Kontakter

Mera information:

projektkoordinator Katja Jokiniemi
katja.jokiniemi@hel.fi, 040 334 9656

Bilder

Bli läskamrat och läs högt för seniorer. Foto: Katja Tähjä.
Bli läskamrat och läs högt för seniorer. Foto: Katja Tähjä.
Ladda ned bild
Läskamraterna upprätthåller läsintresset genom att läsa högt för seniorer och andra som behöver hjälp med att läsa. Foto: Katja Tähjä
Läskamraterna upprätthåller läsintresset genom att läsa högt för seniorer och andra som behöver hjälp med att läsa. Foto: Katja Tähjä
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors är en spännande och tilltalande stad med ett rikt utbud av aktiviteter och möjligheter till deltagande. Årligen förser kultur- och fritidssektorn stadens invånare och turister med över 20 miljoner upplevelser – konst, evenemang, kurser, fritidsaktiviteter, lokaler, friluftsområden och idrottstjänster samt stöd för kulturlivet och medborgarverksamheten.

Kultur- och fritidssektorn består av fem servicehelheter: bibliotek, kultur, idrott, ungdom och förvaltning. Sektorns 1800 anställda upprätthåller och bidrar till helsingforsarnas möjligheter till ett gott liv och ett aktivt medborgarskap. I Helsingfors är det enkelt och lockande att ge sig ut. Varenda dag. 

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kirjastojen, kulttuurikeskusten, museoiden, liikunta- ja nuorisopalveluiden avautuminen ja kesäleirien ja –kurssien alkaminen20.5.2020 17:15:00 EESTTiedote

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan tilat ja suurin osa palveluista ovat olleet suljettuina Suomen hallituksen linjausten mukaisesti maaliskuun puolivälistä lukien. Kesäkuun alusta alkaen kirjastot, kulttuurikeskukset, sisä- ja ulkoliikuntapaikat, museot ja nuorisotilat avautuvat vaiheittain ja kesäleirit ja -kurssit käynnistyvät. Osa kirjastoista on laajemmin auki kuin normaalikesinä ja ulkona toteutuvaa kesätekemistä nuorille on enemmän kuin aiemmin.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum