Tampereen yliopisto

Laskennallisesti tehokas toteutus mikrofoniryhmän suuntakuvion ohjaukseen

Jaa
Edullisimmat markkinoilla olevat mikrofonit poimivat varsinaisen kuunneltavan äänilähteen lisäksi herkästi myös ympäristöstä tulevia hälyääniä. Väitöskirjassaan Matti Kajala tutki tällaisista ympärikuulevista mikrofoneista muodostetun ryhmän suuntavastetta ja kehitti kustannustehokkaan menetelmän, jolla mikrofoniryhmän herkkyyttä voi ohjata haluttuun suuntaan.

Kuvittele olevasi jalankulkijana suurkaupungin vilkkaassa liikenteessä. Soitat kaverillesi ja olet aikeissa sopia tapaamisesta läheiseen kahvilaan. Kaverisi ei kuitenkaan saa selvää mitä olet hänelle sanomassa, koska ohitsesi kulkevat äänekkäät autot ja ihmisvilinä peittävät äänesi. Et löydä rauhallisempaa paikkaa, joten puhelu päättyy ilman, että kaverisi saa tietää mihin toivoit hänen tulevan.

Aloin etsiä ratkaisua edellä kuvatun kaltaisiin tilanteisiin työskennellessäni Nokian tutkimuskeskuksessa Tampereella. Koska tavoitteeni oli löytää menetelmä, joka toimii luotettavasti matkapuhelimissa tai niiden lisälaitteissa, oli työtäni ohjaavina ja rajoittavina tekijöinä kolme seikkaa: tuotteen koko, komponenttikustannukset ja käytössä oleva laskentateho, Matti Kajala kertoo.

Mikrofonin suuntaavuutta voidaan hallita mekaanisella toteutuksella, sähköisesti ohjaamalla tai yhdistämällä useamman mikrofonin signaalit laskennallisesti.

Mekaaninen toteutus ei tule kyseeseen handsfree-toiminnossa, koska kohdentaminen haluttuun lähteeseen edellyttäisi laitteen kääntämistä aina henkilön vaihtuessa tai puhujan liikkuessa laitteen ympärillä. Sähköisesti ohjattavien mikrofonien sijaan matkapuhelimissa tai niiden lisälaitteissa on suotuisampaa sijoittaa kuoreen muutama edullinen yleismikrofoni ja käyttää tuotteissa jo muutenkin olevaa laskentaprosessoria. Laskennallisten menetelmien käyttö toisaalta edellyttää, että algoritmi soveltuu kyseiselle prosessorille eikä kuormita sitä liikaa. Taustatyön jälkeen löysin ratkaisun, jossa mikrofoniryhmän tuottamat äänisignaalit yhdistetään laadukkaasti ja kustannustehokkaasti niin, että herkkyyttä voidaan ohjata haluttuun suuntaan vain yhtä parametriä muuttamalla, Kajala sanoo.

Väitöskirjassaan Matti Kajala esittelee menetelmänsä toimintaperiaatteen ja vertailee algoritmin ominaisuuksia perinteisiin keilanmuodostusalgoritmeihin nähden.

Filosofian lisensiaatti ja diplomi-insinööri Matti Kajalan signaalinkäsittelyn alaan kuuluva väitöskirja A Multi-Microphone Beamforming Algorithm with Adjustable Filter Characteristics tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 24.9.2021 kello 12.00 alkaen Hervannan kampuksella Tietotalon salissa TB109 (Korkeakoulunkatu 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii Professor Dr.-Ing. Walter Kellermann, Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg. Kustoksena toimii professori Ari Visa informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Väitöstilaisuuteen on kutsuttu rajallinen määrä osallistujia koronarajoitusten vuoksi. Yleisön on mahdollista seurata väitöstä Zoom-etäyhteydellä.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: Matti Kajala, 050 3424191, matti.kajala@tuni.fi

Kuvat

Väittelijä Matti Kajala. Kuva: Matti Kajala.
Väittelijä Matti Kajala. Kuva: Matti Kajala.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopistossa kehitetään syöpään uudenlaisia täsmälääkkeitä, jotka kohdistuvat RNA:n rakenteeseen22.4.2024 11:15:00 EEST | Tiedote

Tenure track -professori Minna-Liisa Änkö johtaa uutta hanketta, jossa tutkitaan solujen RNA:n laskostumiseen vaikuttavia tekijöitä paksusuolen syövässä. Tavoitteena on selvittää, voivatko syöpäsoluille tyypilliset RNA-rakenteet toimia perustana uusille kohdennetuille syöpähoidoille. Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi hankkeelle 932 000 euron rahoituksen.

Väitös: Toksikogenomiikka mahdollistaa turvallisemmat kemikaalit ilman eläinkokeita16.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Elämme jatkuvasti kasvavan kemikaalimäärän ympäröimänä. FM Laura Saarimäki tarttui tilanteen luomaan haasteeseen ja paneutui väitöstutkimuksessaan kemikaalien turvallisuusarviointiin. Hän selvitti, kuinka toksikogenomiikkaa voitaisiin hyödyntää kemikaalien terveyshaittojen perusteellisessa selvittämisessä ilman perinteisiä eläinkokeita. Tämä luo reitin kohti nopeampaa ja kestävämpää kemikaalien turvallisuusarviontia.

Väitös: Muuttaako netti tietokäsityksiämme?15.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

"Kato vaikka googlesta" oli yleinen vastaus noin vuosikymmen sitten, kun nuorelta kysyttiin jotain. Googlen puoleen kääntyminen kaikenlaisissa tiedon tarpeissa tuntui nousevan uudeksi tietokäytännöksi. Väitöskirjassaan KM Tore Ståhl tutki, ilmaiseeko googlaaminen taustalla olevaa luottamusta internetpohjaiseen tietoon ja liittyykö tämä muuttuneeseen näkemykseen tiedosta ja tietämisestä, eli muuttuneisiin episteemisiin uskomuksiin.

Väitös: Tekonivelinfektioiden hoitotuloksissa on vaihtelua leikkaustekniikoiden välillä11.4.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Tekonivelinfektio on vakava tekonivelleikkauksen jälkeinen komplikaatio, joka kehittyy arviolta 1–2 prosentille potilaista. Tekonivelinfektioiden tehokas hoito perustuu uusintaleikkaukseen sekä mikrobilääkehoitoon. Lääketieteen kandidaatti Rasmus Liukkonen selvitti väitöstutkimuksessaan tekonivelinfektioiden epidemiologiaa ja hoitomenetelmien käyttöä. Lisäksi hän vertaili, miten hoidon ennuste eroaa eri leikkausmenetelmien välillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye