Lasten hyvinvoinnin turvaamiseksi tarvitaan kansallinen suunnitelma
Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys esittävät, että koronatilanteen kielteisten vaikutusten vähentämiseksi ja lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaamiseksi laaditaan kokonaisvaltainen kansallinen suunnitelma.
Koronaviruspandemia ja sen myötä toteutetut rajoitustoimet ovat vaikuttaneet laajasti ja syvällisesti koko yhteiskuntaan. Vaikutukset lapsiin ja nuoriin ovat olleet erityisen suuret. Rajoitukset ovat sulkeneet tai ohentaneet lasten ja nuorten arjen kannalta keskeisiä palveluita, kuten varhaiskasvatusta, koulua, vapaa-ajan palveluita ja sosiaali- ja terveyspalveluita.
Kriisin vaikutukset ovat eriasteisia eri lapsiin
Kriisi vaikuttaa eriasteisesti eri lapsiryhmiin. Vaikka tilanne vaikuttaa kaikkiin lapsiin ja nuoriin, vaikutusten kesto ja laajuus ovat erilaisia. Pitkä poissaolo varhaiskasvatuksesta, koulusta ja harrastuksista vaikuttaa erityisesti heikommassa asemassa oleviin lapsiin ja lapsiin, jotka tarvitsevat useampia palveluja ja erityistä tukea. Monet lasten ja nuorten palvelut ovat olleet katkolla tai niitä on supistettu poikkeusaikana. Etäkoulunkäynti on sujunut eri oppilailla hyvin eri tavoin ja siihen on vaikuttanut muun muassa se, minkälaiset mahdollisuudet vanhemmilla on ollut tukea lasta koulutyössä. Lasten hyvinvointi on eriytynyt jo ennen korona-aikaa, ja poikkeusolot vahvistavat eriytymiskehitystä.
Kriisi uhkaa lisätä lasten eriarvoisuutta
Kriisi uhkaa lisätä lasten keskinäistä eriarvoisuutta. Ei riitä, että lapsiväestöä tarkastellaan yleisellä tasolla, vaan on tunnistettava lapsiryhmät, joiden hyvinvoinnin turvaaminen koronakriisissä vaatii erityistä panostusta. Tällaisia lapsiryhmiä ovat esimerkiksi lapset, joiden perheiden toimeentuloa kriisi on heikentänyt, vammaiset, pitkäaikaissairaat ja erityistä tukea tarvitsevat lapset, kodin ulkopuolelle sijoitetut lapset sekä lapset, joiden perheissä on mielenterveys- tai päihdeongelmia. Poikkeusajat ovat kuormittaneet myös vanhempia, mikä lisää vanhemmuuden tuen tarvetta. Eriarvoistumiskehityksen torjuminen vaatii riittäviä ja riittävän pitkäaikaisia tukitoimia.
Lasten hyvinvoinnin tukemiseksi lisää yhteistyötä ammattiryhmien välille
Eriarvoistumiskehitystä pitää torjua tehokkaasti koko palvelujärjestelmän keskinäistä yhteistyötä vahvistamalla. Toimenpiteenä koulujen ja päiväkotien avaaminen ennen kesää ei yksin riitä. Poikkeusolojen aikana on ylitetty ammattiryhmien välisiä rajoja, mitä tulee jatkossakin hyödyntää lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukemisessa.
Esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksessa on vahvistettava moniammatillisuutta. Lisäksi tiedonkulkua kouluterveydenhuollon ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten välillä on tehostettava. Vaikka koulussa lasten erityistarpeet tunnistetaan, monet jäävät ilman tarvittavia jatkotutkimuksia ja tukitoimia. Syynä tähän ovat muuan muassa riittämättömät resurssit, pirstaleinen terveydenhuollon hallintorakenne ja asiakastietojärjestelmien välinen kuilu.
Lapsille ja nuorille harrastustoimintaa kesäksi
Edessä oleva koulujen lomakausi pitkään jatkuneen poikkeusajan jälkeen on erityisen kriittistä aikaa. Lasten ja nuorten kesäaikainen harrastustoiminta on tässä tilanteessa hyvin tärkeää. Kesätoiminnan tulisi sisällöltään perustua lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja turvallisen ryhmän tukemiseen.
Lasten ja nuorten tarvitsemat tukitoimet kartoitettava
Lapsen tai nuoren tarvitsemat tukitoimet tulisi kartoittaa ja järjestää koulun alkaessa mahdollisimman pikaisella aikataululla. Lasten ja nuorten palatessa syksyllä kouluun tulisi kouluterveydenhuollon ja oppilashuollon palveluiden lisääntyneeseen kysyntään varautua. Peruskoulunsa päättävien oppilaiden kohdalla tulisi varautua seuraavalla lukukaudella kymppiluokkien järjestämiseen.
Lisävoimavaroja lasten ja perheiden palveluihin
Koronakriisin kielteisten vaikutusten minimoimiseksi tarvitaan kokonaisvaltainen suunnitelma lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaamiseksi ja edistämiseksi. Lasten, nuorten ja perheiden palveluihin tarvitaan lisävoimavaroja, jotta koronakriisin haitallisia vaikutuksia voitaisiin vähentää.
Erityisesti tarvitaan lisävoimavaroja koulujen ja oppilaitosten oppilas- ja opiskelijahuoltoon, oppimisen tukeen, koulunkäynninohjaajien työhön, äitiys- ja lastenneuvolatyöhön ja perheneuvoloihin, perheiden kotiin vietäviin palveluihin kuten perhetyöhön, lastensuojeluun, lasten- ja nuorisopsykiatriaan sekä päihdepalveluihin ja aikuisten mielenterveystyöhön. Lapsiperheiden toimeentuloturvaan tarvitaan lisäpanostuksia. Näitä voisivat olla toimeentuloetuuksien lapsikorotusten nostaminen ja määräaikainen lapsilisän korotus.
Lasten ja perheiden hyvinvointiin tarvitaan investointeja – leikkauksista pidättäydyttävä
On pidettävä huolta, ettei koronakriisin hoidossa toisteta 1990-luvun laman virheitä. Laman seurauksena tehdyillä palveluiden leikkauksilla heikennetiin merkittävästi lasten ja perheiden tilannetta. Lasten ja perheiden peruspalveluita karsittiin ja ehkäisevästä työstä tingittiin. Koululaisten terveystarkastuksia vähennettiin, neuvolan perhevalmennuksia karsittiin, lapsiperheiden kotipalvelut ajettiin alas ja koulujen ja päiväkotien resursseissa ja henkilömitoituksissa säästettiin.
Poikkeusolot tulevat myös lisäämään tuen ja palveluiden, kuten mielenterveys- ja lastensuojelupalveluiden sekä toimeentuloturvan, tarvetta. Leikkausten sijaan tarvitaankin lisää resursseja. Ilman panostuksia lasten ja nuorten hyvinvointiin eriarvoisuus kasvaa ja oikeudenmukaisuus yhteiskunnassa heikkenee. Jokaisella lapsella on oikeus hyvään lapsuuteen.
Helsingissä 8.5.2020
Mannerheimin Lastensuojeluliitto ry
puheenjohtaja, professori Mirjam Kalland
pääsihteeri Milla Kalliomaa
Suomen Lastenlääkäriyhdistys ry
puheenjohtaja, professori Per Ashorn
pääsihteeri, LT Péter Csonka
Lisätietoja:
pääsihteeri Milla Kalliomaa, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, p. 075 3245 552, milla.kalliomaa(a)mll.fi
pääsihteeri Péter Csonka, Suomen Lastenlääkäriyhdistys, p. 050 366 1103, peter(a)allergologi.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto
The Good Holiday Spirit campaign exceeded its target and gave away more food vouchers than planned24.12.2020 08:45:00 EET | Press release
Finns have again shown their solidarity in times of difficulty. The Good Holiday Spirit collection, which is organised to help low-income families in Finland, exceeded its fundraising target. Thanks to the generous donations, Finnish Red Cross and Mannerheim League of Child Welfare were able to give away 4,000 more food vouchers than was originally planned.
Insamlingen Jul i Sinnet överskred målen – fler matpresentkort delades ut än planerat24.12.2020 08:45:00 EET | Tiedote
Finländarnas vilja att hjälpa växer i svåra situationer. Insamlingen Jul i Sinnet, som ordnats för att glädja mindre bemedlade barnfamiljer i Finland, överskred målen. Tack vare donationerna kunde Finlands Röda Kors och Mannerheims barnskyddsförbund dela ut 4 000 fler matpresentkort än planerat.
Hyvä Joulumieli -keräys ylitti tavoitteensa ja jakoi suunniteltua enemmän ruokalahjakortteja24.12.2020 08:45:00 EET | Tiedote
Suomalaisten auttamishalu kasvaa vaikeassa tilanteessa. Kotimaan vähävaraisten lapsiperheiden ilahduttamiseksi järjestetty Hyvä Joulumieli -keräys ylitti tavoitteensa. Lahjoitusten ansiosta Suomen Punainen Risti ja Mannerheimin Lastensuojeluliitto pystyivät jakamaan 4 000 ruokalahjakorttia enemmän kuin oli suunniteltu.
Lasten ja nuorten puhelin sekä chat vastaavat joululomalla päivittäin11.12.2020 05:32:00 EET | Tiedote
MLL:n Lasten ja nuorten puhelin on avoinna vuoden jokaisena päivänä, myös koulujen joululoman aikana. Puhelimessa ja chatissa voi keskustella loma-aikaan päivittäin kello 14–17. Palveluun voi ottaa yhteyttä jutellakseen ihan mistä tahansa aiheesta.
The coronavirus crisis has hit household finances – the traditional Good Holiday Spirit campaign helps families buy food for Christmas16.11.2020 07:00:00 EET | Press release
The Good Holiday Spirit campaign has again been launched to help low income families in Finland. Grocery gift cards will bring joy to families in financial difficulties. The coronavirus crisis has increased the number of these families this year. The campaign starts on 19 November and donations can be made until Christmas Eve.
Coronakrisen ökade familjernas svårigheter med försörjningen – Den traditionella kampanjen Jul i sinnet delar ut mat till julborden16.11.2020 07:00:00 EET | Tiedote
Insamlingen Jul i sinnet hjälper åter barnfamiljer som har knappt om pengar. Matpresentkort delas ut till familjer som råkat i ekonomiska svårigheter. Dessa familjer har blivit fler på grund av coronakrisen. Insamlingen börjar den 19 november och donationer kan ges ända fram till julafton.
Koronakriisi pahensi perheiden toimeentulovaikeuksia – Perinteinen Hyvä Joulumieli jakaa ruokaa joulupöytiin16.11.2020 07:00:00 EET | Tiedote
Hyvä Joulumieli -keräys auttaa jälleen kotimaan vähävaraisia lapsiperheitä. Ruokalahjakorteilla ilahdutetaan taloudellisia vaikeuksia kohdanneita perheitä, joiden määrä on koronakriisin vuoksi kasvanut. Keräys alkaa 19. marraskuuta ja lahjoittaa voi aina jouluaattoon asti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme