Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Lasten ja nuorten koronasivut päivitetty

Jaa

THL on päivittänyt tuoreimmat tiedot koulujen koronavirustartunnoista verkkosivuilleen. Sivuilta löytyy tietoa varhaiskasvatuksessa, peruskouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa tapahtuneista altistumisista ja tartunnoista elokuun 2020 ja kesäkuun 2021 välisenä aikana.

Samalla THL on päivittänyt Lapset ja koronavirus -verkkosivunsa. Verkkosivulta löytyy nyt uusimmat tiedot siitä, millaisen taudin koronavirusinfektio voi lapsille ja nuorille aiheuttaa, lasten ja nuorten koronavirusinfektioon liittyvistä jälkitaudeista sekä pitkittyneestä koronataudista lapsilla ja nuorilla.

Jatkotartunnan riski on koulu- ja varhaiskasvatusympäristöissä pieni

Kesäkuun loppuun mennessä lukuvuoden 2020–2021 aikana yhteensä 96 084 lasta, nuorta tai henkilökuntaan kuuluvaa oli asetettu karanteeniin mahdollisen koronavirustartunnalle altistumisen takia eri luokka-asteilla. Tartuntoja todettiin kuitenkin vain 1,9 prosentilla kaikista altistuneista (yhteensä 1 815 tapausta).

Vaikka epidemian kiihtyessä altistustilanteiden määrä kasvoi, varhaiskasvatus- ja kouluympäristöön liittyvien jatkotartuntojen suhteellinen osuus pysyi alhaisena. Tartuntariski on koulussa altistumisen jälkeen selvästi pienempi kuin tartuntariski keskimäärin (muissa altistumistilanteissa n. 10–15 % altistuneiksi katsotuista saa tartunnan).

Koronavirustauti on lapsilla useimmiten lieväoireinen – vakavat oireet tai jälkitaudit harvinaisia

Koronavirustauti on lapsilla ja nuorilla yleensä lieväoireinen. Suomessa on tähän mennessä todettu 29 000 alle 20-vuotiasta, joilla on ollut varmistettu COVID-19-infektio. Heistä on hoidettu erikoissairaanhoidossa 0,3 prosenttia. Suomessa ei ole tähän mennessä todettu koronavirustautiin liittyviä kuolemia alle 20-vuotiailla.

Myös terve nuori voi sairastua vakavasti tai saada jälkitaudin tai -seuraamuksen koronainfektiosta, mutta se on harvinaista. Perussairaus ja/tai sen hoito voivat heikentää immuunipuolustusta ja sitä kautta lisätä vakavan taudin riskiä. Myös itse perussairaus voi vaikeutua korkeakuumeisen koronavirusinfektion aikana.

Koronavirusinfektion jälkeen pitkään jatkuvaa oireilua eli long covidia on tutkittu nuorilla vasta vähän. Osalla lapsista ja nuorista pitkittyneet oireet ovat mahdollisia, mutta oireiden on todettu kuitenkin seurannassa väistyvän. Suomessa tapauksia on todennäköisesti erittäin vähän. Tähän viittaa Suomen keskussairaaloiden lastenylilääkäreille elokuussa tehty kysely, johon vastasi 13 keskussairaalaa. Yhdessäkään näistä ei ollut havaittu epäiltyjä tai todettuja long covid -tapauksia alle 16-vuotiailla.

Lisätiedot

Koulujen koronavirustartunnat
(THL)

Lapset ja koronavirus
(THL)

Emmi Sarvikivi
ylilääkäri
THL
puh. 029 524 7105
etunimi.sukunimi@thl.fi

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL ohjeistanut kuntia lyhyellä annosvälillä rokotettujen 3. koronarokoteannoksista – kolmatta annosta ei vielä alle 30-vuotiaille miehille21.9.2021 17:47:33 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmatta koronarokoteannosta immuunipuutteisten lisäksi henkilöille, jotka ovat saaneet rokotuksen rokotusjärjestyksessä ensimmäisten joukossa 3–4 viikon annosvälillä. Varotoimena kolmatta annosta ei kuitenkaan vielä rokotusten alkaessa suositella tarjottavaksi alle 30-vuotiaille miehille. THL odottaa vielä lisää tutkimustietoa harvinaisen sydänlihastulehduksen eli myokardiitin riskistä kolmannen annoksen saaneilla. Tehosteannoksia tarjotaan noin 85 000 ihmiselle Kolmannella annoksella vahvistetaan ja pidennetään kahden annoksen antamaa suojaa niillä, joiden rokotuksesta on kulunut pitkä aika, ja jotka ovat saaneet rokotteensa nykyistä lyhyemmällä 3–4 viikon annosvälillä. Tähän ryhmään kuuluu terveydenhuoltohenkilöstöä, joka toimii ensilinjassa koronapotilaiden hoidossa ja näytteenotossa. Lisäksi ryhmään kuuluu muun muassa hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja heitä hoitavaa henkilökuntaa. ”Suomesta ja muualta kerätyn seura

THL:n seuranta: sydänlihastulehdukset koronarokotuksen jälkeen ovat Suomessa harvinaisia, ja niitä esiintyy myös koronatartunnan saaneilla21.9.2021 16:08:32 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tarkastellut sairaalahoitoa vaativan sydänlihastulehduksen ilmaantuvuutta koronarokotteen saaneilla. Tulehdusten yleisyyttä seurattiin terveydenhuollon rekistereistä neljän viikon ajan sekä ensimmäisen että toisen rokoteannoksen jälkeen. Lisäksi THL on tarkastellut sydänlihastulehduksen ilmaantuvuutta koronavirusinfektion jälkeen.

Lapsen sairastuminen syöpään aiheuttaa mielenterveysoireita etenkin äidille21.9.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

THL:n ja Sylva-säätiön tuoreen tutkimuksen mukaan lapsen sairastuminen syöpään lisää molempien vanhempien todennäköisyyttä saada psykiatrista hoitoa lyhyellä aikavälillä. Kokonaisuudessaan lapsen syöpä vaikuttaa kuitenkin huomattavasti voimakkaammin äitiin kuin isään. Äitien käynnit psykiatrisessa hoidossa kasvoivat lähes kaksinkertaiseksi lapsen sairastumisvuonna.

Kouluterveyskysely: Iso osa lapsista ja nuorista on tyytyväisiä elämäänsä – yksinäisyyden tunne on yleistynyt17.9.2021 02:00:00 EEST | Tiedote

Perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvistä lapsista valtaosa (yli 80 %) oli tyytyväinen elämäänsä keväällä 2021. Yhtä tyytyväisiä elämäänsä olivat 8. ja 9. luokalla opiskelevat pojat. Sen sijaan saman ikäisistä tytöistä vain yli puolet (57 %) oli tyytyväinen elämäänsä. Myös lukiota ja ammatillista oppilaitosta käyvät pojat (79 %) kertoivat olevansa tyttöjä (60‒62 %) tyytyväisempiä elämäänsä. Koulunkäynnistä pitivät etenkin perusopetuksen 4. ja 5. luokan oppilaat sekä ammattioppilaitosten opiskelijat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme