Jyväskylän yliopisto

Lasten käyttäytymisen erot heijastuvat keski-iän terveyskäyttäytymiseen

Jaa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan ja Gerontologian tutkimuskeskuksen tuoreessa tutkimusjulkaisussa tarkasteltiin lapsuuden sosioemotionaalisen käyttäytymisen ja keski-iän terveyskäyttäytymisen välisiä polkuja. Tulosten mukaan 8-vuotiaiden lasten käyttäytyminen ennusti sekä itsessään että koulutuksen kautta vuosikymmeniä myöhemmin arvioitua terveyskäyttäytymistä.

Terveyskäyttäytymisen taustalla on monenlaisia tekijöitä, joista yksi on persoonallisuus. Yksilöiden väliset erot käyttäytymisessä ja reagointityylissä näkyvät jo pienillä lapsilla. Tuoreessa julkaisussa tutkittiin lasten sosioemotionaalisen käyttäytymisen merkitystä jopa 42 vuotta myöhemmin arvioituun fyysiseen aktiivisuuteen, tupakointiin, alkoholinkäyttöön ja painoindeksiin.

Tyttöjen vahva itsehallinta eli taipumus käyttäytyä ystävällisesti ja rakentavasti ristiriitatilanteissakin ennusti runsaampaa fyysistä aktiivisuutta keski-iässä. Sosiaalinen aktiivisuus, joka näkyi esimerkiksi innokkuutena touhuilla toisten lasten kanssa, ennusti tytöillä runsaampaa alkoholinkäyttöä ja pojilla tupakointia.

– Vahva itsehallinta voi näkyä aikuisuudessa hyvänä itsekurina ja kykynä pitäytyä liikuntasuunnitelmissa. Sosiaalinen aktiivisuus puolestaan on voinut johtaa myöhemmin sellaisiin sosiaalisiin tilanteisiin, joissa tupakointi ja alkoholin käyttö ovat olleet kuvioissa, tutkijatohtori Tiia Kekäläinen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta ja Gerontologian tutkimuskeskuksesta toteaa.

Koulutuspolulla on merkitystä

Lapsuuden sosioemotionaalisen käyttäytymisen ja keski-iän terveyskäyttäytymisen väliltä löytyi myös koulutuksen kautta selittyviä yhteyksiä. Tytöillä sosiaalinen aktiivisuus ja sekä tytöillä että pojilla vahva itsehallinta ennustivat parempaa koulutusmenestystä nuoruudessa ja korkeampaa koulutusta aikuisuudessa. Hyvä koulutus liittyi puolestaan vähäisempään tupakointiin ja vähäisempään alkoholin käyttöön.

– Tulokset ovat linjassa aiempien, muihin aineistoihin ja tähän samaan pitkittäisaineistoon perustuvien tulosten kanssa. Erityisesti vahvan itsehallinnan on havaittu myötävaikuttavan koulumenestykseen. Koulutus puolestaan voi edelleen tarjota terveellisten elintapojen valinnan kannalta hyödyllisiä tietoja ja taitoja. Tämän julkaisun tulokset vahvistavat näkemystä siitä, että jo lapsuudessa näkyvät erot yksilöiden käyttäytymisessä heijastuvat aikuisuuteen sekä suoraan että erilaisten välittävien mekanismien kautta, Kekäläinen kertoo.

Tutkimus on osa Lapsesta aikuiseksi -pitkittäistutkimusta (www.jyu.fi/sport/fi/tutkimus/hankkeet/laku), jossa samoja henkilöitä on seurattu vuodesta 1968 lähtien, 8-vuotiaasta alkaen. Tässä tutkimuksessa käytettiin tietoja sosioemotionaalisesta käyttäytymisestä ja vanhempien sosioekonomisesta asemasta 8-vuotiaana, koulumenestyksestä 14-vuotiaana, koulutustaustasta 27-vuotiaana, persoonallisuuden piirteistä 33-vuotiaana ja terveyskäyttäytymisestä 36-, 42-, ja 50-vuotiaina. Lapsesta aikuiseksi -tutkimusta eri aineistonkeruuvaiheissa on rahoittanut Suomen Akatemia ja tätä uusimman julkaisun kirjoittamista opetus- ja kulttuuriministeriö (PATHWAY-hanke; www.jyu.fi/sport/fi/tutkimus/hankkeet/pathway).

Alkuperäisjulkaisu

Kekäläinen T., Karvonen J., Törmäkangas T., Pulkkinen L. & Kokko K (2022) Pathways from childhood socioemotional characteristics and cognitive skills to midlife health behaviours. Psychology & Health, https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08870446.2022.2041639

Lisätietoja

Katja Kokko, tutkimusjohtaja
katja.r.kokko@jyu.fi, +358408053500

Tiia Kekäläinen, tutkijatohtori
tiia.m.kekalainen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

SA:n luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta valitsi akatemiatutkijat ja tutkijatohtorit – Jyväskylän yliopistoon rahoitusta neljälle16.5.2022 12:03:00 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen Kalle Auraselle ja Riccardo Marinille Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan. He saavat lähes 450 000 euron rahoituksen vuosille 2022–2027. Lisäksi toimikunta myönsi tiedekuntaan kaksi akatemian tutkijatohtorin rahoitusta Damian Dabrowskille ja Anton Nechaeville. Kolmivuotisen rahoituksen suuruus on noin 240 000–250 000 euroa.

Somevaikuttajat tukivat julkisyhteisöjen koronaviestintää – vaikuttajayhteistyöhön sisältyy kuitenkin myös riskejä16.5.2022 08:10:00 EEST | Tiedote

Yhteistyö somevaikuttajan kanssa on organisaation viestinnälle suuri mahdollisuus, mutta siihen liittyy myös riskejä. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan vaikuttajien avulla organisaatioiden on mahdollista luoda yhteisöllisyyttä ja vaalia aineettomia pääomiaan, kuten sidosryhmien luottamusta. Strateginen somevaikuttajaviestintä vaatii kuitenkin myös mahdollisten maineriskien tiedostamista.

Turvallisuus jakaa asenteita uraanin louhintaan Itä- ja Pohjois-Suomessa16.5.2022 01:00:00 EEST | Tiedote

Kielteisyys uraanin louhintaa kohtaan ei maakuntatasolla ole niin voimakasta kuin mitä paikoin kiivaana käyneestä julkisesta keskustelusta olisi voinut päätellä. Suhtautuminen uraanin louhintaan vaihtelee lievästä kielteisyydestä lievään myönteisyyteen. YTM Tuija Jartin väitöstutkimuksen kohdemaakunnissa, varsinkin Kainuussa ja Lapissa, uraanin louhinnan kannattajia ja vastustajia on lähes yhtä paljon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme