Helsingin yliopisto

Lasten kokemukset tukiperhetoiminnasta vihdoin näkyviin

Jaa

Tukiperhetoiminta on lastensuojelun palvelu, jota tarjotaan lapsiperheille haastaviin elämäntilanteisiin. Vaikka tukiperhetoiminnan keskiössä on lapsi, ei lasten kokemuksia tukiperhetoiminnasta ole aiemmin tutkittu.

Helsingin yliopiston väitöstutkimuksessa tukiperhetoiminnassa mukana olevat lapset saavat vihdoin äänen.

Tutkimuksessa lapset nostavat monien positiivisten kokemusten rinnalle myös negatiivisia kokemuksia: lähtö viikonlopuksi tukiperheeseen voi katkaista lapsen omat suunnitelmat, lisäksi lasta saattaa kuormittaa epätietoisuus tilanteessa, jossa hän ei tiedä, milloin on menossa tukiperheeseen.

Väitöstutkimus auttaa ymmärtämään tukiperhetoiminnan sisältöjä lasten näkökulmasta.

- Toimintaa kehitettäessä tulisi huomioida entistä paremmin lasten yksilöllisyys sekä lasten tarpeiden moninaisuus. Lasten kokemusten kuuleminen auttaa myös muiden sosiaalityön toimintamallien ja lastensuojelupalveluiden kehittämisessä, sanoo valtiotieteiden maisteri Tiina Lehto-Lundén.

Tukiperhetoimintaa käytetään Suomessa paljon perheiden tukemiseen. Vapaaehtoinen tukiperhe tuo lapsen elämään uusia kokemuksia, laajentaa lapsen sosiaalista verkostoa sekä antaa mahdollisuuden harrastaa ja viettää vapaa-aikaa maaseudulla.

- Tutkimuksessa mukana olleille lapsille tukiperhetoiminta näyttäytyy sekä kulkemisena kahden kodin välillä että tekemisenä, tärkeinä paikkoina ja esineinä tukiperheessä.


Myös suhteet bonussisaruksiin ja lemmikkeihin tärkeitä

Aikuisten ja lasten välisiä suhteita pidetään sosiaalityössä tärkeinä, mikä näkyy myös lasten kokemuksissa.

- Kokemusten tarkastelu osoittaa kuitenkin myös sen, että aikuissuhteiden rinnalle merkittävään rooliin nousevat suhteet tukiperheessä oleviin bonussisaruksiin ja lemmikkieläimiin, Lehto-Lundén sanoo.

Tiina Lehto-Lundén keräsi tietoa lasten kokemuksista tukiperhetoiminnasta monimuotoisesti: yli puolitoista vuotta kestävässä aineistonkeruuprosessissa oli mukana yhteensä 11 lasta, jotka kertoivat kokemuksistaan haastatteluissa, lisäksi lapset valokuvasivat, videoivat ja piirsivät kokemuksiaan.

- Vaikka lapset tuovat esiin myös negatiivisia kokemuksia, tutkimus vahvistaa, että tukiperhetoiminta voi tarjota lapsen elämään rakentavia toimintamalleja ja luoda positiivisia muistikuvia ja tunne-elämyksiä, jotka tukevat lasta aikuiselämään asti, Lehto-Lundén toteaa.


Lisätiedot:
Tiina Lehto-Lundén
Puh. 040 5936185
tiina.lehto-lunden@helsinki.fi

***********************

VTM Tiina Lehto-Lundén väittelee 6.6.2020 klo 12 Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa aiheesta: ”Lapsi tukiperheessä. Eksistentialistis-fenomenologinen tutkimus lasten kokemuksista.”

Vastaväittäjänä on professori Sanna Hautala, Lapin yliopistosta ja kustoksena professori Mirja Satka, Helsingin yliopistosta.

Yleisö voi seurata väitöstä: http://video.helsinki.fi/unitube/live-stream.html?room=l23.

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kortikosteroidihoitoa raskausaikana saaneiden äitien lapsilla muita enemmän kehityksen ja käyttäytymisen häiriöitä20.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

Uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen yhteydessä äidille annettava kortikosteroidihoito on tehokkaimpia keskosen ennustetta parantavia hoitoja. Hoidon saaneilla lapsilla todetaan kuitenkin enemmän psykologisen kehityksen, tunne-elämän ja käyttäytymisen häiriöitä kuin muilla lapsilla, kertoo Helsingin yliopiston, Oulun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme