Jyväskylän yliopisto

Lasten liikunnan kuormittavuuden mittaaminen on usein epätarkkaa

Jaa

Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan yleisesti käytössä olevat liikemittaukseen tai energiankulutukseen perustuvat lasten liikunnan kuormittavuuden raja-arvot eivät kerro luotettavasti lasten todellisesta liikunnanaikaisesta kuormittumisesta. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan CHIPASE-tutkimukseen perustuvat tulokset julkaistiin tieteellisessä Scientific Reports -lehdessä.

Lasten liikunnan rasittavuuden mittaaminen on haastavaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lasten liikunnan rasittavuuden mittaaminen on haastavaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Lasten liikunnan mittaaminen on haastavaa, koska lapset eivät usein pysty raportoimaan luotettavasti omaa liikkumistaan. Siitä syystä erilaisen liikemittareiden käyttö on lisääntynyt. Liikunnan kuormittavuus vaikuttaa liikunnan terveyshyötyihin. Liikemittareilla mitattu liikunnan kuormittavuus jaetaan yleensä kevyeen, reippaaseen ja rasittavaan liikkumiseen.

Eri kuormittavuuden rajat määritellään yhtenä absoluuttisena, kaikille lapsille yhtä suurena, kiihtyvyytenä tai energiankulutuksen tasona. Absoluuttisten raja-arvojen on havaittu aliarvioivan fyysisen aktiivisuuden määrää ja kuormittavuutta huonokuntoisilla ja ylipainoisilla aikuisilla, mutta lapsilla tätä ei ole tutkittu juuri lainkaan.

-Tässä tutkimuksessa mittasimme lasten maksimaalisen sekä sub-maksimaalisen suorituskyvyn, jotka kertovat lapsen todellisesta kyvystä liikkua erilaisilla kuormittavuustasoilla ja vertasimme niitä aikaisimmin käytettyihin raja-arvoihin, lasten ja nuorten liikuntafysiologian dosentti Eero Haapala kertoo.

Tutkimuksen mukaan yleisesti käytössä olevat liikkumisen kuormittavuuden arvioimiseksi käytetyt menetelmät luokittelevat lasten liikunnan kuormittavuudesta heikoimmillaan 26 % ja parhaimmillaan 91 % suhteessa yksilölliseen liikunnan kuormittavuuteen. Tutkimuksessa havaittiin myös, että kun liikemittausaineiston, joka mitattiin lasten juostessa itse valitsemaansa reipasta vauhtia juoksuradan ympäri, hyödyntäminen tilastollisesti auttoi arvioimaan rasittavan liikunnan tasoa luotettavammin kuin yleisesti käytössä olevat menetelmät.

- Tutkimuksemme osoitti, että yleisesti käytetyt absoluuttiset kuormittavuuden raja-arvot eivät toimi kaikilla lapsilla, vaan huonokuntoisten lasten on hankalampaa saavuttaa nämä absoluuttiset rajat kuin hyväkuntoisten, mikä voi johtaa reippaan liikunnan määrän aliarvioimiseen, Haapala kertoo.

Tutkimukseen osallistui 35 iältään 7–11-vuotiasta lasta. Liikunnan kuormittavuutta hapenkulutuksen ja liikemittareiden avulla mitattiin juoksumatolla kävelyn ja juoksun aikana sekä ruutuhyppelyn, porraskävelyn sekä urheilukentän ympäri kävelyn ja juoksun aikana. Yksilöllinen kuormittavuus edellä mainittujen tehtävien aikana määritettiin hapenkulutuksen reservin ja ventilaatiokynnyksen avulla.

Linkki avoimeen artikkeliin:

https://www.nature.com/articles/s41598-020-67983-7.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Eero Haapala, FT, dos. liikuntalääketieteen yliopistonlehtori, liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto, eero.a.haapala@jyu.fi, +358408054210

Kuvat

Lasten liikunnan rasittavuuden mittaaminen on haastavaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lasten liikunnan rasittavuuden mittaaminen on haastavaa. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme