Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Lasten määrä Helsingissä kasvaa – kasvu keskittyy erityisesti kantakaupunkiin

Jaa

15-vuotiaita ja sitä nuorempia lapsia on Helsingissä jo lähes 100 000 eli noin 15 % väestöstä. Lasten määrä on myös kasvanut tasaisesti viimeiset kymmenen vuotta. Lapsia onkin kaupungissa tällä hetkellä enemmän kuin kertaakaan 1970-luvun puolenvälin jälkeen. Ensimmäistä kertaa viiteenkymmeneen vuoteen myös merkittävä osa lasten lukumäärän kasvusta Helsingissä tulee vanhasta talokannasta sekä täydennysrakentamisalueilta.

Ari Niska on selvittänyt tuoreen Kvartti-lehden artikkelissaan lasten väestömäärän kehitystä Helsingissä vuodesta 1962 tähän päivään. Lasten määrän kasvun taustalla voidaan nähdä ainakin kaksi selitystä. 2010-luvun taloustaantuma on saattanut viivästyttää suurempiin asuntoihin ja siten usein muihin seudun kuntiin suuntautuvien muuttoaikeiden toteuttamista. Toisaalta viime vuosina on tulkittu, että lapsiperheitä kiinnostaa yhä useammin asua urbaanissa kaupunkiympäristössä taloustilanteesta riippumatta. Lasten määrä on viime aikoina kasvanut erityisesti eteläisessä ja keskisessä suurpiirissä ja kaupunginosista erityisesti Lauttasaaressa ja Arabianrannassa.

Lapset liikkuvat kansainvälisesti verrattuna itsenäisesti

Suomessa ja Helsingissäkin lapset liikkuvat vielä kansainvälisesti verrattuna vapaasti, mutta myös täällä lasten liikkuminen on vähentynyt viime vuosikymmeninä. Veera Moll on selvittänyt artikkelissaan lasten liikkumisen kehitystä 1940-luvulta tähän päivään. Vielä sodan jälkeen helsinkiläislasten maailma aukesi kotioven ulkopuolelle, mutta nykyisin lapset viettävät aiempaa enemmän aikaa kotien sisätiloissa. Silti suurin osa helsinkiläislasten koulumatkoista tehdään yhä jalan. Koulumatkojen osalta huolena on yhä liikenneturvallisuus, jota on tänä vuonna kartoitettu kantakaupungin koulujen näkökulmasta ja todettu vaihtelevan tasoiseksi.  

Kvartin teemanumeron artikkelit käsittelevät lapsia Helsingissä eri näkökulmista

Kvartti on Helsingin kaupungin julkaisema neljästi vuodessa ilmestyvä lehti, jossa esitellään tuoreinta Helsinkiin ja Helsingin seutuun liittyvää tutkimus- ja tilastotietoa eri tieteenaloilta. Lapsiin keskittyvän Kvartti 3/2017 –teemanumeron muina aiheina ovat lasten osallistuminen Helsingin kaupunkikonsernin taidelaitosten järjestämiin taidekasvatushankkeisiin, helsinkiläisperheiden lastenhoitoratkaisut, yksivuotiaiden lasten vanhempien tyytyväisyys varhaiskasvatukseen, vastasyntyneiden perhesuhteet äideille tehdyn kyselyn valossa sekä Helsingin lasten hyvinvointia koskevan tietotuotannon esittely.

Lisäksi Minna Salorinne ja Sanna Ranto keskittyvät artikkelissaan lapsiperheiden vanhempien työllisyysasteen tarkasteluun, joka on Helsingissä keskimäärin korkeampi kuin muun väestön. Artikkeli tosin paljastaa, että tietyillä ryhmillä työllisyystilanne on vaikeutunut: etenkin monilapsisten perheiden äideillä sekä päivähoitoikäisten lasten yksinhuoltajilla on työelämään pääsyssä ongelmia. Anita Valaste ja Maria Valaste keskittyvät artikkelissaan puolestaan lapsiperheiden kannustinloukkoihin havainnollistaen esimerkkilaskelmien avulla sitä, miten tulosidonnaiset päivähoitomaksut muuttuvat ja vaikuttavat perheen käytettävissä oleviin tuloihin. Erityisesti yksinhuoltajaperheiden osalta artikkelissa onnistuttiin paikantamaan mahdollisia kannustinloukkuja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

päätoimittaja Timo Cantell, puh. 09 310 73362, e-mail: timo.cantell(at)hel.fi
viestinnän yhteyshenkilö: tiedottaja Tero Lahti, puh 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti(at)hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki 5G -tukiasemien muotoilukilpailun voittajaksi valittiin Stadika10.1.2019 17:00Tiedote

Helsingin kaupunki, Elisa ja Nokia etsivät yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa tyylikästä mallia Helsinki 5G -tukiasemille ja -verkkoympäristölle. Syyskuussa 2018 julkistetussa muotoilukilpailussa haettiin uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua, jota voitaisiin soveltaa Helsingin katukuvassa. Parhaiten kilpailun kriteerit täytti Stadika-niminen ehdotus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme