Jyväskylän yliopisto

Lasten oikeudet pääosassa avoimessa perhetapahtumassa

Jaa

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää pian 30 vuotta. Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitos järjestää siihen liittyen koko perheen Lapsella on oikeus # -tapahtuman lauantaina 9.11.2019 klo 10–14 Jyväskylän yliopiston Ruusupuistossa, osoite: Alvar Aallon katu 9.

Tapahtuman aikana Ruusupuistossa on kuhinaa monessa pisteessä ympäri taloa. Esimerkiksi OIVA-opiskelijoiden toteuttamissa toiminnallisissa työpajoissa keskitytään lapsen oikeuksien sopimuksen artikloihin, kuten siihen, että lapsella on oikeus mielipiteeseen, terveyteen ja hyvinvointiin, taiteeseen, omaan kieleen, yksityisyyteen sekä olla oma itsensä.

– Tapahtuma ottaa varaslähdön YK:n lapsen oikeuksien varsinaiseen juhlapäivään 20.11., sillä tämä isänpäivää edeltävä lauantai mahdollistaa hyvin perheiden osallistumisen yhdessä, OIVA-hankkeen yliopistonopettaja Paula Hautala kertoo.

Tapahtumapisteistä Unelmien kodin, päiväkodin tai koulun suunnittelu antaa tilaa mielikuvitukselle tai Satuhieronta ja Mindfulness tarjoavat hetken rauhoittumiselle. Tapahtumassa kannustetaan koko perhe liikkumaan Liikuntapajassa, jossa on tarjolla ohjattua liikuntaa ja mahdollisuus kokeilla erilaisia liikunnan apuvälineitä. Tapahtumapisteitä on tarjolla miltei parikymmentä.

– Lisäksi mukana on OIVA-hankkeen yhteistyökumppaneita, kuten Lapsuudentutkimuksen seura, Pelastakaa lapset, Haukkalan säätiö, Jyväskylän kaupunki, Avoin yliopisto Pepper-robotin kanssa sekä Lapsen oikeuksien viikko ja heidän toiminnallisia esittelypisteitään”, hankkeen koordinaattori Eija Sevón luettelee.

Klo 11.00 esiintyy TV:n lastenohjelmista tuttu Tuomo Rannankari lastenkonsertillaan. Tämän jälkeen noin klo 11.30 alkaa paneelikeskustelu, jossa lasten kysymyksiin ovat vastaamassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, kansanedustaja Bella Forsgrén, nuori Fereshteh Akbari, kaupunginjohtaja Timo Koivisto sekä Teatterikoneen hahmot tutkija Meeri Pöly ja lemmikkirottansa Rottis. Paneelin juontaa Muovi-Mimmi.

– Olemme ylpeitä siitä, että OIVA-hankkeen opiskelijat ovat rakentaneet tämän tapahtuman, jonka tavoitteena on viestiä lasten oikeuksien toteutumisen tärkeydestä niin lapsille kuin aikuisille, Paula ja Eija korostavat.

Tapahtuma on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa ”OIVA Lasten oikeudet ja osallisuus varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja alkuopetuksessa” -kehittämishanketta, joka parantaa kasvatuksen ammattilaisten ja opiskelijoiden osaamista ja tietoisuutta lasten oikeuksista.

Lisätietoa ohjelmasta tapahtuman käytännön järjestelyistä nettisivulta: https://www.jyu.fi/edupsy/fi/tutkimus/lapsi-ja-perhetutkimus/tutkimus-ja-hankkeet/oiva/lapsella-on-oikeus-tapahtuma-9-11.2019

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/749466725493283/

https://youtu.be/ylxX7n1gVSE

Tapahtuma on maksuton!

Lisätietoja:

Eija Sevón, yliopistotutkija, OIVA-hankkeen koordinaattori, eija.sevon@jyu.fi puh. +358408053650

Paula Hautala, yliopistonopettaja, paula.j.hautala@jyu.fi puh. +358401811834

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat taustoittavat vuoden nobelistien saavutukset yleisöluennolla5.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Samaan aikaan kun Tukholmassa vietetään Nobel-illallisia tiistaina 10. joulukuuta, pääsemme Jyväskylässä Nobel-kattauksen äärelle! Jyväskylän yliopisto järjestää tiedeillan, jossa Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät fysiikan, kemian, lääketieteen ja taloustieteen vuoden 2019 Nobel-palkitut ja heidän läpimurtoihin johtaneet aiheensa. Kaikille avoin yleisöluento on tiistaina 10.12. klo 18-19.30 Jyväskylän kaupunginkirjaston Unonsalissa (Vapaudenkatu 39-41).

Tut­ki­mus osoit­ti ensi ker­ran me­ka­nis­min, jol­la isän­tä­so­lun omat kal­paii­ni-ent­syy­mit edis­tä­vät en­te­ro­vi­rusin­fek­tio­ta3.12.2019 10:10:26 EETTutkimus

Pitkään on arveltu, että jotkut solun omat proteaasit (valkuaisaineita pilkkovat entsyymit) osallistuisivat virusinfektion edistämiseen enterovirusten infektoimissa soluissa. Tähän mennessä on ollut epäselvää, mitä nämä proteaasit ovat. Jyväskylän yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa osoitettiin ensi kertaa, että viruksen sisältämien proteaasien lisäksi isäntäsolun omat kalpaiini-entsyymit pystyvät pilkkomaan viruksen polyproteiinia ja siten tuottamaan viruspartikkelien kasauksessa tarvittavia kapsidiproteiineja. Tuloksia voidaan hyödyntää antiviraalihoitojen kehittämisessä. Tutkimus julkaistiin Viruses-tiedejulkaisussa marraskuussa 2019.

Väitös 11.12.2019: Historia ja yritysten yhteiskuntavastuu3.12.2019 08:00:00 EETTutkimus

Tutkimuksen kapea-alaistuminen voi rajoittaa sen tulosten käytettävyyttä etenkin monitahoisten yhteiskunnallisten kysymysten yhteydessä. Vastaavasti rahoittajat ja tutkijat suosivat yhä enemmän poikkitieteellisiä tutkimushankkeita. Tutkimus osoittaa, että vaikka poikkitieteellisyyden tarjoamat mahdollisuudet kuulostavat lupaavilta, voivat niiden pohjalta asetetut tavoitteet olla erittäin hankalia toteuttaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme