Jyväskylän yliopisto

Lasten oikeudet pääosassa avoimessa perhetapahtumassa

Jaa

YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää pian 30 vuotta. Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitos järjestää siihen liittyen koko perheen Lapsella on oikeus # -tapahtuman lauantaina 9.11.2019 klo 10–14 Jyväskylän yliopiston Ruusupuistossa, osoite: Alvar Aallon katu 9.

Tapahtuman aikana Ruusupuistossa on kuhinaa monessa pisteessä ympäri taloa. Esimerkiksi OIVA-opiskelijoiden toteuttamissa toiminnallisissa työpajoissa keskitytään lapsen oikeuksien sopimuksen artikloihin, kuten siihen, että lapsella on oikeus mielipiteeseen, terveyteen ja hyvinvointiin, taiteeseen, omaan kieleen, yksityisyyteen sekä olla oma itsensä.

– Tapahtuma ottaa varaslähdön YK:n lapsen oikeuksien varsinaiseen juhlapäivään 20.11., sillä tämä isänpäivää edeltävä lauantai mahdollistaa hyvin perheiden osallistumisen yhdessä, OIVA-hankkeen yliopistonopettaja Paula Hautala kertoo.

Tapahtumapisteistä Unelmien kodin, päiväkodin tai koulun suunnittelu antaa tilaa mielikuvitukselle tai Satuhieronta ja Mindfulness tarjoavat hetken rauhoittumiselle. Tapahtumassa kannustetaan koko perhe liikkumaan Liikuntapajassa, jossa on tarjolla ohjattua liikuntaa ja mahdollisuus kokeilla erilaisia liikunnan apuvälineitä. Tapahtumapisteitä on tarjolla miltei parikymmentä.

– Lisäksi mukana on OIVA-hankkeen yhteistyökumppaneita, kuten Lapsuudentutkimuksen seura, Pelastakaa lapset, Haukkalan säätiö, Jyväskylän kaupunki, Avoin yliopisto Pepper-robotin kanssa sekä Lapsen oikeuksien viikko ja heidän toiminnallisia esittelypisteitään”, hankkeen koordinaattori Eija Sevón luettelee.

Klo 11.00 esiintyy TV:n lastenohjelmista tuttu Tuomo Rannankari lastenkonsertillaan. Tämän jälkeen noin klo 11.30 alkaa paneelikeskustelu, jossa lasten kysymyksiin ovat vastaamassa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, kansanedustaja Bella Forsgrén, nuori Fereshteh Akbari, kaupunginjohtaja Timo Koivisto sekä Teatterikoneen hahmot tutkija Meeri Pöly ja lemmikkirottansa Rottis. Paneelin juontaa Muovi-Mimmi.

– Olemme ylpeitä siitä, että OIVA-hankkeen opiskelijat ovat rakentaneet tämän tapahtuman, jonka tavoitteena on viestiä lasten oikeuksien toteutumisen tärkeydestä niin lapsille kuin aikuisille, Paula ja Eija korostavat.

Tapahtuma on osa opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa ”OIVA Lasten oikeudet ja osallisuus varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja alkuopetuksessa” -kehittämishanketta, joka parantaa kasvatuksen ammattilaisten ja opiskelijoiden osaamista ja tietoisuutta lasten oikeuksista.

Lisätietoa ohjelmasta tapahtuman käytännön järjestelyistä nettisivulta: https://www.jyu.fi/edupsy/fi/tutkimus/lapsi-ja-perhetutkimus/tutkimus-ja-hankkeet/oiva/lapsella-on-oikeus-tapahtuma-9-11.2019

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/749466725493283/

https://youtu.be/ylxX7n1gVSE

Tapahtuma on maksuton!

Lisätietoja:

Eija Sevón, yliopistotutkija, OIVA-hankkeen koordinaattori, eija.sevon@jyu.fi puh. +358408053650

Paula Hautala, yliopistonopettaja, paula.j.hautala@jyu.fi puh. +358401811834

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Verkkopalvelut tuntevat sinut jo ja ennakoivat halusi ja motivaatiosi – tutkimus selvitti, miten digimarkkinoinnin ajoitus voisi olla vieläkin tarkempaa10.5.2021 08:45:00 EEST | Tiedote

Verkkopersonointi on digitaalisen markkinoinnin keskeisimpiä työkaluja, mutta onnistuakseen se vaatii osuvaa ajoittamista. Toisin sanoen, mitä oikeammalla hetkellä mainos tavoittaa kuluttajan, sitä todennäköisemmin tällä on motivaatiota klikata tuote tai palvelu ostoskoriin. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistuneen tutkimuksen mukaan käyttäjän psykologisen profiloinnin painottaminen motivaatioon voisi tarkentaa personoinnin ajastusta entisestään.

Tutkimushankkeessa luodaan kunnille ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli maankäytön suunnitteluun5.5.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Ekologisilla kompensaatioilla tarkoitetaan menetettyjen luontoarvojen kompensoimista toisilla luontoarvoja lisäävillä toimenpiteillä. Yhteistyöhankkeessa kehitetään ensimmäinen ekologisen kompensaation toimintamalli kuntien yhdyskuntasuunnitteluun. Mallia kehitetään ja testataan yhdessä Jyväskylän, Lahden ja Helsingin kaupunkien kanssa. Luontoarvojen lisäksi malli huomioi suunnittelussa alueiden virkistysarvot ja kompensoinnin sosiaalisen hyväksyttävyyden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme