HUS

Lasten päänsäryn digihoitopolku sujuvoittaa hoitoa

Jaa
HUS on avannut ensimmäisen lasten digihoitopolun. Digihoitopolulla lasten päänsäryn esiintymistä ja siihen liittyviä oireita kirjataan jo ennen vastaanottokäyntiä.

Digihoitopolulla perheen tai nuoren toivotaan täyttävän päänsärkypäiväkirjan ja etukäteiskyselyn, jonka avulla päänsärkytilannetta kartoitetaan. Sähköinen kysely korvaa aiemmin postitse lähetetyt lomakkeet.

– Digihoitopolku ei korvaa tai vähennä kasvokkain tapahtuvia hoitokontakteja, vaan sujuvoittaa vastaanottokäyntejä, kun perusasiat lapsen tai nuoren tilanteesta ovat asiantuntijoilla tiedossa jo etukäteen, sanoo lastenneurologi Tuuli Immonen.

Digihoitopolulla on tietoa päänsäryn hoidosta ja itsehoidosta. Polun kautta on myös mahdollista lähettää viestejä sairaanhoitajalle. Digihoitopolut löytyvät Terveyskylän Omapolulta, joka on erikoissairaanhoidon digitaalinen palvelukanava.

Päänsäryt ovat lapsilla yleinen vaiva

Toistuvia eli vähintään kerran kuukaudessa esiintyviä päänsärkyjä on koulun aloittavilla lapsilla noin 10 %:lla. Yli 10-vuotiailla pojilla toistuvia päänsärkyjä on joka neljännellä, tytöillä osuus on vielä hieman suurempi. Päänsärky on tavallinen oire, johon usein vaikuttavat myös elintavat, kuten esimeriksi liiallinen ruutuaika, vähäinen yöuni ja epäsäännölliset ruokailutottumukset.

Kaikille avoimessa Terveyskylän Lastentalo.fi-sivuston Päänsärky-osiossa on tietoa lasten päänsärystä. Päänsärkypäiväkirjan avulla voi seurata päänsäryn esiintymistiheyttä. Pääsärkykysely auttaa arvioimaan elintapojen vaikutusta lapsen päänsärkyihin.

– Jos päänsärky haittaa lapsen päivittäistä toimintaa lähdetään päänsärkyä selvittelemään terveyskeskuksen tai yksityisen lääkäriaseman kautta. Tarvittaessa tehdään lähete erikoissairaanhoidon puolelle tarkempiin tutkimuksiin. Ajanannon yhteydessä perhe saa myös tunnukset digihoitopolulle, kertoo Immonen.

Vanhemmat voivat hoitaa digihoitopolulla alle 10-vuotiaiden lastensa terveysasioita

Vanhemman tulee ensin itse rekisteröityä Omapolulle omilla pankkitunnuksillaan. Sen jälkeen hän valitsee, kenen lapsensa puolesta hän haluaa asioida digihoitopolulla. Pian vanhemmat voivat asioida digihoitopolulla myös yli 10-vuotiaiden lastensa puolesta.

Digihoitopolkuja kehitetään HUSissa muillekin lapsipotilasryhmille. Lasten epilepsian digihoitopolku on testausvaiheessa ja lasten diabeteksen pumppuhoidon digihoitopolkua ollaan tekemässä.

Mikä on Terveyskylä?

Terveyskylä on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.

Lastentalon ja Terveyskylän muiden talojen tietosisältö on veloituksetta kaikkien käytössä. Potilaille tarkoitettuihin digitaalisiin hoitopolkuihin vaaditaan lääkärin lähete.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linjajohtaja Pekka Lahdenne, Digitaaliset ja innovaatiopalvelut, p. 050 428 5521, pekka.lahdenne@hus.fi
Apulaisylilääkäri, lastenneurologi Tuuli Immonen, p. 050 428 7368, tuuli.immonen@hus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye