HUS

Lasten päänsäryn digihoitopolku sujuvoittaa hoitoa

Jaa

HUS on avannut ensimmäisen lasten digihoitopolun. Digihoitopolulla lasten päänsäryn esiintymistä ja siihen liittyviä oireita kirjataan jo ennen vastaanottokäyntiä.

Digihoitopolulla perheen tai nuoren toivotaan täyttävän päänsärkypäiväkirjan ja etukäteiskyselyn, jonka avulla päänsärkytilannetta kartoitetaan. Sähköinen kysely korvaa aiemmin postitse lähetetyt lomakkeet.

– Digihoitopolku ei korvaa tai vähennä kasvokkain tapahtuvia hoitokontakteja, vaan sujuvoittaa vastaanottokäyntejä, kun perusasiat lapsen tai nuoren tilanteesta ovat asiantuntijoilla tiedossa jo etukäteen, sanoo lastenneurologi Tuuli Immonen.

Digihoitopolulla on tietoa päänsäryn hoidosta ja itsehoidosta. Polun kautta on myös mahdollista lähettää viestejä sairaanhoitajalle. Digihoitopolut löytyvät Terveyskylän Omapolulta, joka on erikoissairaanhoidon digitaalinen palvelukanava.

Päänsäryt ovat lapsilla yleinen vaiva

Toistuvia eli vähintään kerran kuukaudessa esiintyviä päänsärkyjä on koulun aloittavilla lapsilla noin 10 %:lla. Yli 10-vuotiailla pojilla toistuvia päänsärkyjä on joka neljännellä, tytöillä osuus on vielä hieman suurempi. Päänsärky on tavallinen oire, johon usein vaikuttavat myös elintavat, kuten esimeriksi liiallinen ruutuaika, vähäinen yöuni ja epäsäännölliset ruokailutottumukset.

Kaikille avoimessa Terveyskylän Lastentalo.fi-sivuston Päänsärky-osiossa on tietoa lasten päänsärystä. Päänsärkypäiväkirjan avulla voi seurata päänsäryn esiintymistiheyttä. Pääsärkykysely auttaa arvioimaan elintapojen vaikutusta lapsen päänsärkyihin.

– Jos päänsärky haittaa lapsen päivittäistä toimintaa lähdetään päänsärkyä selvittelemään terveyskeskuksen tai yksityisen lääkäriaseman kautta. Tarvittaessa tehdään lähete erikoissairaanhoidon puolelle tarkempiin tutkimuksiin. Ajanannon yhteydessä perhe saa myös tunnukset digihoitopolulle, kertoo Immonen.

Vanhemmat voivat hoitaa digihoitopolulla alle 10-vuotiaiden lastensa terveysasioita

Vanhemman tulee ensin itse rekisteröityä Omapolulle omilla pankkitunnuksillaan. Sen jälkeen hän valitsee, kenen lapsensa puolesta hän haluaa asioida digihoitopolulla. Pian vanhemmat voivat asioida digihoitopolulla myös yli 10-vuotiaiden lastensa puolesta.

Digihoitopolkuja kehitetään HUSissa muillekin lapsipotilasryhmille. Lasten epilepsian digihoitopolku on testausvaiheessa ja lasten diabeteksen pumppuhoidon digihoitopolkua ollaan tekemässä.

Mikä on Terveyskylä?

Terveyskylä on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa tietoa ja tukea kansalaisille, hoitoa potilaille ja työkaluja ammattilaisille.

Lastentalon ja Terveyskylän muiden talojen tietosisältö on veloituksetta kaikkien käytössä. Potilaille tarkoitettuihin digitaalisiin hoitopolkuihin vaaditaan lääkärin lähete.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linjajohtaja Pekka Lahdenne, Digitaaliset ja innovaatiopalvelut, p. 050 428 5521, pekka.lahdenne@hus.fi
Apulaisylilääkäri, lastenneurologi Tuuli Immonen, p. 050 428 7368, tuuli.immonen@hus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

HUSin palvelujen kysynnän kasvu jatkui vuonna 2018 / Efterfrågan på HUS tjänster fortsatte att öka under 201811.3.2019 14:48:22 EETTiedote

HUSin hallitus käsitteli kokouksessaan 11.3.2019 vuoden 2018 tilinpäätöstä. HUSin tarjoamien palvelujen kysynnän kasvu jatkui vuonna 2018. Kiireetöntä hoitoa koskevien elektiivisten lähetteiden määrä kasvoi 3,7 % ja erikoissairaanhoidon päivystyskäyntien määrä kasvoi 4,4 % edellisestä vuodesta. Erikoissairaanhoidossa hoidettiin lähes 560 000 henkilöä. Lisäksi HUSin yhteispäivystyksissä hoidettiin noin 150 000 terveyskeskustasoista päivystyskäyntiä. Koska palvelutuotannon määrä oli selvästi suunniteltua suurempi, muodostui vuodelle 2018 merkittävä toiminnallinen ylijäämä. Valtuuston 13.12.2018 päätöksen mukaisesti vuoden 2018 koko ylijäämä palautettiin jäsenkunnille. Palautus jäsenkunnille oli yhteensä 87,7 miljoonaa euroa. Palautus sisälsi Töölön sairaalakiinteistön myyntivoiton. HUSin toimintatuotot olivat noin 2,3 miljardia euroa, toimintakulut noin 2,2 miljardia euroa ja poistot noin 110 miljoonaa euroa. Investointien yhteismäärä oli 177 miljoonaa euroa, näistä rakennusinvestointien

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme