HUS

Lasten sydänleikkausten aikana tehty varjoainekuvaus vähentänyt uusintaleikkauksia

Jaa

Uudessa lastensairaalassa käytetään vaativissa sydänleikkauksissa apuna varjoainekuvausta, jonka ansiosta leikkaustulos voidaan todeta jo leikkaussalissa. Leikkaustulokset ovat parantuneet kolmasosassa sydänleikkauksista, joissa varjoainekuvausta on käytetty. Leikkauksen aikaista varjoainekuvausta on käytetty maailmanlaajuisesti hyvin vähän lasten sydänleikkauksissa.

Uuden lastensairaalan sydänleikkausali rakennettiin niin sanotuksi hybridileikkaussaliksi sydänkatetrointisalin viereen. Sydänkirurgit ja kardiologit ovat hyödyntäneet hybridisydänleikkaussalin varjoainekuvauslaitteistoa sairaalan ensimmäisen toimintavuoden aikana etenkin haastavassa ja komplikaatioalttiissa sydän- ja elinsiirtokirurgiassa, joissa uusintaleikkaukset ovat tavallisia. Keuhkovaltimoihin kohdistuvassa kirurgiassa leikkaustuloksen tarkka arviointi muilla keinoin leikkauksen aikana on lähes mahdotonta.

Leikkauksen lopussa tehtävällä varjoainekuvauksella pystytään varmistamaan leikkaustulos ja tekemään lisäkorjauksia potilaan ollessa vielä leikkaussalissa. Varjoainekuvauksen lisäksi kuvattavasta kohteesta saadaan muokattua tietokoneohjelmalla muutamassa minuutissa tarkka kolmiulotteinen kuva.

”Uudessa lastensairaalassa on käytetty varjoainekuvauslaitetta 24 leikkauksessa. Kuvatuista potilaista noin kolmannes on hyötynyt ratkaisevasti laitteen käytöstä. Potilaat ovat toipuneet nopeammin ja heillä on ollut vähemmän komplikaatioita. Merkittävää on, että uudet tutkimukset ja uusintaleikkaukset pystytään välttämään. Tulos on todella merkittävä potilaiden ja perheiden kannalta ja samalla se tuo myös kustannussäästöjä sairaalalle”, kertoo lasten sydänkirurgi Jukka Salminen.

Leikkaussalin sydänyksikkö mahdollistaa sydänkirurgien ja kardiologien tiiviin yhteistyön

Uudessa lastensairaalassa on uudenlaista ajattelua ja suunnittelua edustava leikkaussalin sydänyksikkö, jossa lastenkardiologien käyttämä sydänkatetrointilaboratorio ja sydänkirurgien käyttämä angiografialaitteistolla varustettu hybridisydänleikkaussali ovat vierekkäin. Sydänkirurgit ja kardiologit työskentelevät sydänyksikössä aikaisempaa tiiviimmässä yhteistyössä. Kardiologit ovat mukana sydänleikkausten aikaisissa kuvantamistutkimuksissa ja päätöksenteossa.

”Sairaalaa rakennettaessa haimme pohjaa uudelle toimintamallillemme useista eri eurooppalaisista sairaaloista. Kun kaikki lasten sydämiin erikoistuneet ammattilaiset antavat panoksensa leikkauksiin, saadaan hoidon tasoa nostettua entisestään. Uusi lastensairaala toimii maailmanlaajuisesti edelläkävijänä”, toteaa lastenkardiologi Jaana Pihkala.

Uudessa lastensairaalassa hoidetaan synnynnäisiä sydämen rakennevikoja, rytmihäiriösairauksia ja sydänlihaksen sairauksia. Lasten ja nuorten sydänkirurgia, sydämen katetroinnit ja sydämensiirrot on keskitetty valtakunnallisesti Uuteen lastensairaalaan. Sydänleikkauksia tehdään vuosittain vajaa 300. Vuosittain Suomessa syntyy noin 550 lasta, joilla on synnynnäinen sydänvika.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa yli puoli miljoonaa potilasta. HUSissa työskentelee 25 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme