Aluehallintovirasto

Lastensuojelulain mukaisten määräaikojen noudattamisessa edelleen vaikeuksia useissa kunnissa - sosiaalityöntekijöiden rekrytointivaikeuksien ja vaihtuvuuden takia määräajat eivät toteudu (Etelä-Suomi)

Jaa

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) lakisääteiseen lastensuojelun määräaikakyselyyn kuntien antamat vastaukset koskivat ajanjaksoa 1.10.2019 - 31.3.2020. Aluehallintovirasto käsitteli valvonta-asiana niiden kuntien vastaukset, joissa lastensuojelulain mukaiset määräajat olivat ylittyneet. Tarkastelujaksolla korostui pienten kuntien sekä sote-kuntayhtymien erityiset vaikeudet saada rekrytoitua sosiaalityöntekijöitä.

Henkilöstön vaihtuvuus ja puute heijastuvat suoraan tiedonkulun sekä perehdytyksen ongelmiin kuntien lastensuojelussa. Ne johtavat vuodesta toiseen myös vääriin ja puutteellisiin merkintöihin tietojärjestelmissä ja vaikuttavat osaltaan siihen, että asioita ei käsitellä lain mukaisessa ajassa.

Aluehallintovirasto kiinnitti valvonnassaan erityistä huomiota kuntien tosiasiallisiin toimenpiteisiin sekä siihen, miten edellisen vuoden tarkastelujaksolla tehdyt toimenpiteet olivat vaikuttaneet määräajoissa pysymiseen. Osassa kunnista ei määräaikojen seurantaan ja lainmukaiseen toimintaan ole tosiasiallisesti panostettu, vaan selvityksissä kerrotaan samoja perusteluja ja toimenpiteitä kuin edellisenäkin vuonna.

Lisäksi havaittiin, että monissa sote-kuntayhtymissä ei ole havahduttu ajoissa haasteisiin, joita kuntien yhdistyminen tuo. Esimerkiksi palvelujen järjestämisen suunnittelussa ei ole huomioitu alueiden erityispiirteitä.

Aluehallintovirasto korostaa, että jokaisella lastensuojelun asiakkaalla on oikeus siihen, että hänen asiansa käsitellään lain mukaisessa määräajassa.Kunnan/sote-kuntayhtymän on kohdennettava voimavarojaan ja resursseja siten, että asiakkaan asia voidaan kaikissa tilanteissa käsitellä viivytyksettä ja lakia noudattaen. Kunnan/sote-kuntayhtymän on myös huolehdittava siitä, että tehtävää, jossa käytetään julkista valtaa, hoitaa virkasuhteessa oleva henkilö. Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 24.6.2019 lähettänyt kunnille ohjauskirjeen viranomaistehtävien hoitamisesta kunnallisessa sosiaalihuollossa.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimenpiteet kohdistuivat valtakunnallisessa lastensuojelun määräaikavalvonnassa seuraavasti:

Huomautuksen saaneet kunnat/sote-kuntayhtymät:

Askola, Kirkkonummi, Lapinjärven ja Loviisan yhteistoiminta-alue, Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä, Perusturvakuntayhtymä Karviainen, Lohja ja Vantaa

Huomion kiinnitys annettiin seuraaville kunnille:

Hattula, Raasepori, Hämeenlinna

Mikäli määräaikojen ylityksiä edelleen ilmenee, voi aluehallintovirasto ryhtyä tarvittaviin jatkotoimenpiteisiin. (Sosiaalihuoltolaki 710/1982, 56 ja 57 §).

Lastensuojelulain noudattamista valvotaan kaksi kertaa vuodessa

THL pyytää kunnilta ja kuntayhtymiltä kaksi kertaa kalenterivuodessa tiedot siitä, miten lastensuojelulaissa säädettyjä määräaikoja noudatetaan. Kyseessä on lakisääteinen määräaikaiskysely. Aluehallintovirasto käsittele valvonta-asiana niiden kuntien vastaukset, joissa määräajat ylittyvät. (lastensuojelulaki 27 a §).

Lisätietoja:
sosiaalihuollon ylitarkastaja Elina Haahti, p. 0295 016 440
sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Sari Husa, p. 0295 017 361
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme