Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lastensuojelulain mukaisten määräaikojen noudattamisesta muodostuu haasteita hyvinvointialueille

Jaa
Kunnat ovat vastanneet THL:n kyselyyn lastensuojelulain mukaisten käsittelyaikojen toteutumisesta. Etelä-Suomen aluehallintovirastossa käsiteltiin 18 kunnan vastaukset valvonta-asiana. Valvonnalla pyritään varmistamaan se, että jokaisen asiakkaan asia käsitellään lain rajaamassa määräajassa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on valvonut alueen kuntien lastensuojelulain mukaisten määräaikojen toteutumista. Kunnat vastasivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lakisääteiseen lastensuojelun määräaikakyselyyn, joka koski ajanjaksoa 1.10.2021–31.3.2022. Aluehallintovirasto käsitteli valvonta-asiana vastaukset niistä kunnista, joissa lastensuojelulain mukaiset määräajat olivat ylittyneet. Määräaikoja ylittäneiden kuntien määrä lisääntyi Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella edellisiin tarkasteluajanjaksoihin verrattuna.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alueella valvonta-asiana käsiteltiin 18 kunnan tai kuntayhtymän vastaukset. Kuuden kunnan osalta määräaikojen ylitykset olivat kohtuullisen pieniä, ja tilanne oli saatu THL:n määräaikakyselyyn vastaamisen jälkeen korjattua tai korjaamiseen oli ryhdytty riittävin toimenpitein. Useimmilla näistä kunnista ei ollut ylityksiä myöskään aiemmalla tarkasteluajanjaksolla.

Aluehallintovirasto kiinnitti seitsemän kunnan tai kuntayhtymän huomiota lastensuojelun määräaikojen noudattamiseen ja osassa myös määräaikojen tilastoinnin oikeellisuuteen ja luotettavaan raportointiin. Useassa kunnassa toistuivat palvelutarpeen arvioinneista tehdyt väärät sekä puutteelliset merkinnät tietojärjestelmissä. Ne tuottavat vuosittain väärää tietoa määräaikakyselyyn ja siten myös tarpeettomia valvontatoimia.

Tarkasteluajanjaksolla korostuivat kunnat, joissa tilanne on toistunut useamman kerran, eikä lastensuojelulain mukaisia määräaikoja ole saatu toimenpiteistä huolimatta lainmukaisiksi. Aluehallintovirasto antoi vakavan huomautuksen Lohjan kaupungille, Vantaan kaupungille sekä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymälle. Näissä kunnissa korostuivat sosiaalityöntekijöiden rekrytointivaikeudet ja kelpoisuusehdot täyttävien työntekijöiden puute. Vaikka kunnissa oli lisätty sosiaalityöntekijöiden resurssia lisääntyneen työmäärän vuoksi, virkoihin ei ollut saatu kelpoisuusehdot täyttäviä ammattihenkilöitä, vaan arviointeja tehtiin osin tilapäisten ja määräaikaisten työntekijöiden turvin. Osaan vakansseista ei ollut saatu lainkaan työntekijöitä. Ylitykset lakisääteisissä määräajoissa olivat näiden kuntien ja kuntayhtymien osalta merkittäviä. Huomautuksen saivat lisäksi Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ja Porvoon kaupunki.

Aluehallintovirasto korostaa, että jokaisella lastensuojelun asiakkaalla on oikeus siihen, että hänen asiansa käsitellään lain mukaisessa määräajassa. Vuoden 2023 alusta lähtien hyvinvointialueiden on tullut kohdentaa voimavarojaan ja resurssejaan siten, että lastensuojeluasiat voidaan kaikissa tilanteissa käsitellä viivytyksettä ja lakia noudattaen.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimenpiteet kohdistuivat valtakunnallisessa lastensuojelun määräaikavalvonnassa seuraavasti:

Kunnat tai kuntayhtymät, joille annettiin huomautus

 • Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä
 • Lohja
 • Porvoo
 • Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä
 • Vantaa

Kunnat tai kuntayhtymät, joiden huomiota kiinnitettiin lain mukaiseen menettelyyn

 • Heinola
 • Hämeenlinna
 • Janakkala
 • Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymä
 • Kirkkonummi
 • Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
 • Perusturvakuntayhtymä Karviainen

Aluehallintovirasto seuraa jatkossakin THL:n pyytämien määräaikakyselyjen perusteella, että hyvinvointialueet noudattavat lastensuojelulaissa säädettyjä määräaikoja.

Jos määräaikojen ylityksiä edelleen ilmenee, voi aluehallintovirasto ryhtyä tarvittaviin jatkotoimenpiteisiin (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 47 ja 48 §).

Lisätietoja

sosiaalihuollon ylitarkastaja Elina Haahti, p. 0295 016 440
sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Sari Husa, p. 0295 017 361
etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Vid veckoslutsinspektioner på byggarbetsplatser övervakas användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten21.3.2023 07:10:00 EET | Tiedote

I år görs arbetarskyddsinspektioner på byggarbetsplatser i Södra Finland under flera veckoslut. Vid inspektionerna övervakas särskilt användningen av utländsk arbetskraft och arbetssäkerheten. Samtidigt samlar man in information för den fortsatta övervakningen om hur arbetsgivaren iakttar anställningsförhållandets minimivillkor till exempel i fråga om lön och arbetstider. På detta sätt strävar man efter att bekämpa utnyttjandet av utländsk arbetskraft inom byggbranschen.

Viikonlopputarkastuksilla rakennustyömailla valvotaan ulkomaisen työvoiman käyttöä ja työturvallisuutta21.3.2023 07:10:00 EET | Tiedote

Etelä-Suomen rakennustyömaille tehdään tänä vuonna työsuojelutarkastuksia useina viikonloppuina. Tarkastuksilla valvotaan erityisesti ulkomaisen työvoiman käyttöä ja työturvallisuutta. Samalla kerätään jatkovalvontaa varten tietoa siitä, miten työnantaja noudattaa työsuhteen vähimmäisehtoja esimerkiksi palkan ja työaikojen suhteen. Tällä pyritään torjumaan ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttöä rakennusalalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme