Lastensuojelun Keskusliitto

Lastensuojelun työntekijät kaipaavat lisää aikaa lasten kanssa

Jaa

Lastensuojelun työntekijät pitävät työssään onnistumisen edellytyksenä työskentelyä kasvokkain lapsen kanssa. Tuoreiden selvitysten perusteella tähän jää liian vähän aikaa. Lastensuojelun työntekijät kokevat kovia työpaineita ja riittämättömyyttä ja suurin osa on miettinyt työpaikan tai alan vaihtoa. Suurimpia syitä tähän ovat liian pienet resurssit, liialliset työpaineet, palkkaus ja esimiestyöhön liittyvät tekijät.

Sosiaalihuoltolain uudistuksella vuonna 2014 pyrittiin siirtämään lastensuojelun painopistettä korjaavista palveluista ehkäisevien palvelujen suuntaan, mutta muutos ei ole toistaiseksi vaikuttanut positiivisesti lastensuojeluilmoitusten tai kiireellisten sijoitusten määrään. Molemmat kasvoivat vuonna 2017.

Lastensuojelun Keskusliitto julkaisee tänään kaksi uutta selvitystä, joiden perusteella lastensuojelun tilanne on käytännön työntekijöiden näkökulmasta pysynyt melko samanlaisena kuin ennen lakiuudistusta. Keskusliitto kartoitti yhdessä Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian kanssa asiaa kyselyllä, johon vastasi 281 lastensuojelun sosiaalityöntekijää, sosiaaliohjaajaa tai perhetyöntekijää. Keskusliitto toteutti lisäksi syventäviä haastatteluita sosiaalityöntekijöiden keskuudessa.

On hälyttävää, että suurin osa kyselyyn vastanneista (70 %) on jossain vaiheessa harkinnut työpaikan tai jopa alan vaihtoa. Suurimpia syitä työpaikan vaihdon pohtimiseen ovat liian pienet resurssit, työpaineet, työn huono organisointi, palkkaus ja esimiestyöhön liittyvät tekijät. Noin 80 prosenttia on kokenut työssään riittämättömyyden tunnetta ja liiallisia työpaineita. Vaihtuvuus onkin lastensuojelun työntekijöiden keskuudessa suurta.

Suurin osa (79 %) sosiaalityöntekijöistä kaipaa erityisesti enemmän aikaa lasten tapaamiseen. Tämä on myös lastensuojelun asiakkaana olevien lasten ja nuorten toive. Asiakassuunnitelmatapaamiset, niihin liittyvä dokumentointi ja muu kirjaaminen vievät paljon aikaa, ja yli kolmasosa vastaajista (38 %) käytti työajastaan vain alle kymmenesosan lasten tapaamisiin. Vähiten mahdollisuuksia tavata lasta on sijais- ja jälkihuollon aikana.

Asiakasmäärien sitovasta mitoituksesta on puhuttu yhtenä ratkaisuna ajanpuutteeseen, ja osassa kunnista asiakasmääriä on jo rajoitettukin. 83 prosenttia kyselyyn vastanneista kannatti sitovan asiakasmäärämitoituksen asettamista lastensuojelun sosiaalityöhön ja 66 prosenttia myös lastensuojelun perhetyöhön. Sopivana asiakasmääränä vastaajat pitivät lastensuojelussa 21–30 lasta sosiaalityöntekijää kohden ja perhetyössä 10–15 lasta työntekijää kohden.

Ratkaisujakin löytyy

Ajanpuute ei ole lastensuojelun ainoa ongelma: moni vastaajista näki aikuiskeskeisten työskentelytapojen heikentävän lasten osallisuutta omissa asioissaan. Lastensuojelun työntekijät näkevät, että ratkaisuja tulisi hakea prosessien parantamisesta, työn paremmasta organisoimisesta ja rajaamisesta sekä tuen tarjoamisesta työntekijöille.

Työntekijät kokevat hyvän johtamisen, työnjaon selkeyden, työparityöskentelyn ja mahdollisuuden työnohjaukseen tukevan jaksamista jopa enemmän kuin resurssien määrän. Alustavat kokemukset systeemisestä toimintamallista ovat olleet myönteisiä. Asiakkaille on pystytty antamaan paremmin aikaa ja ymmärrys heidän tilanteistaan on lisääntynyt.

Sosiaalihuoltolain uudistuksen toimeenpano tulisi viedä maaliin hallinnonalojen yhteisellä tekemisellä, koulutuksella ja opastuksella, jotta lastensuojelun, sosiaalihuollon ja peruspalvelujen välinen työnjako selkeytyisi.

Lastensuojelun Keskusliiton 20.8. julkaisemat selvitykset Kohtaamisia – lastensuojelun arki työntekijöiden näkökulmasta sekä Miten lastensuojelun vyyhti puretaan? kuuluvat vuosina 2018-2019 ilmestyvään Mitä kuuluu, lastensuojelu? -julkaisusarjaan. Sarjassa arvioidaan lastensuojelun toimivuutta eri näkökulmista.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Leena Wilén, p. 050 337 4587

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on vuonna 1937 perustettu lastensuojelualan keskusjärjestö, joka toimii aktiivisena vaikuttajana ja voimien yhdistäjänä lapsen oikeuksien asioissa sekä kansallisella että eurooppalaisella tasolla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Tervetuloa julkaisutilaisuuteen 12.2.: Lapsi verkossa – Näkökulmia lasten oikeuksiin ja tietosuojaan digitaalisessa ympäristössä24.1.2019 14:08:27 EETKutsu

Mitä uusi tietosuoja-asetus tarkoittaa lasten näkökulmasta? Tule kuulemaan ja keskustelemaan 12.2. Hakaniemenrantaan! Tarjoamme kevyttä aamiaista ja painavaa tietoa. Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita lasten tietosuojasta tai käsittelevät lasten henkilötietoja työssään. Toimittajat ovat tervetulleita paikalle!

Lapsi- ja perhejärjestöjen yhteinen vaaliohjelma on julkaistu: Anna ääni lapselle eduskuntavaaleissa17.12.2018 07:08:27 EETTiedote

Lähes kaikki poliittiset päätökset vaikuttavat lasten elämään. On tärkeää, että muistetaan arvioida tarkkaan, millaisia vaikutuksia milläkin toimella on lapsiin ja heidän tulevaisuuteensa. Siksi lapsi- ja perhejärjestöt ovat yhdistäneet rivinsä eduskuntavaalien alla Anna ääni lapselle -kampanjaan, jossa on mukana yli kolmekymmentä järjestöä. Myös kansalaiset ja ehdokkaat voivat osallistua kampanjaan.

Lapsi- ja perhejärjestöt: Päätösten vaikutukset lapsiin tulee aina selvittää28.11.2018 15:30:00 EETTiedote

Jokainen lapsi ansaitsee turvallisen, huolettoman lapsuuden. Hyvinvointierojen syventyessä kuitenkin myös lasten olot erilaistuvat: suurin osa lapsista voi hyvin, mutta pieni osa todella huonosti. Hyvinvointivaltion tehtävä on huolehtia myös heikoimmassa tilanteessa olevien hyvän elämän edellytyksistä. Tulevalla vaalikaudella uuden hallituksen on otettava vahva rooli lasten hyvinvoinnin turvaamisessa.

Heikoimmassa asemassa olevien ja pienten lasten kuulemista on edistettävä20.11.2018 07:58:25 EETTiedote

Lapsen oikeus tulla kuulluksi on yksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kulmakivistä. Osallisuus kasautuu liian usein niille lapsille, jotka ovat muutoinkin aktiivisia omassa arjessaan sekä edustuksellisissa rakenteissa. Lapset eivät aina myöskään tule palveluissa kuulluiksi. Erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten ja nuorten sekä pienten lasten osallisuutta tulee vahvistaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme