Valvira

Lastensuojelussa olevien mielenterveys- ja päihdepalvelut eivät toteudu lain edellyttämällä tavalla

Jaa

Valvira ja aluehallintovirastot muistuttavat kuntia ja tulevia hyvinvointialueita lastensuojelun sijaishuollossa olevien lasten mielenterveys- ja päihdepalvelujen asianmukaisesta järjestämisestä. Valvontaviranomaisten havaintojen mukaan lasten ja nuorten hoitoon pääsy sekä perustason että erikoissairaanhoidon mielenterveyspalveluihin on syksyn 2020 ja vuoden 2021 aikana vaikeutunut entisestään. Valvontaviranomaiset arvioivat, että tilanne ei johdu pelkästään koronapandemiasta, vaan ongelmat ovat olleet jo nähtävissä ennen pandemiaa. Lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalvelujen saatavuudessa on myös merkittävää alueellista vaihtelua. Erityisesti lasten- ja nuorten päihteiden käytön ja riippuvuuksien vuoksi tarvittavien hoidon ja kuntoutuksen järjestäminen vaikuttaa hyvin puutteelliselta.

Kuvituskuva. Rawpixel.
Kuvituskuva. Rawpixel.

Lastensuojelulain mukainen sijoittaminen ei yksinään ole riittävä toimenpide tilanteissa, joissa sijoitetun lapsen tai nuoren terveydentila edellyttää mielenterveys- tai päihdepalvelujen saamista. Jos lapsi tai hänen huoltajansa tarvitsee terveydenhuollon palveluja, kunnan täytyy ne järjestää hoidon tarpeen edellyttämällä tavalla laadukkaasti, oikea-aikaisesti ja tarvittaessa viivytyksettä. Sijoitetuilla lapsilla ja nuorilla on yhtäläinen oikeus mielenterveys- ja päihdepalveluihin kuin muillakin lapsilla ja nuorilla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon tiivis yhteistyö on välttämätöntä

Valvontaviranomaiset korostavat kunnille lähettämässään ohjeessa yhteistyön merkitystä lastensuojelun ja mielenterveys- ja päihdepalvelujen välillä. Sosiaali- ja terveydenhuollon monialainen asiantuntemus sekä pitkäjänteinen ja tavoitteellinen yhteistyö ovat välttämättömiä lapsen edun toteutumiseksi ja tarpeenmukaisen palvelukokonaisuuden arvioimiseksi ja turvaamiseksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyössä toteuttamilla oikea-aikaisilla ja riittävillä palveluilla voidaan todennäköisesti vähentää riskiä lapsen tai nuoren sijoittamiseen kodin ulkopuolelle sekä erikoissairaanhoidon tarvetta.  

Tutkimustulokset osoittavat, että kodin ulkopuolelle sijoitetuilla lapsilla on keskimääräistä enemmän mielenterveysongelmia, ja heillä diagnosoidaan muuta lapsiväestöä enemmän psykiatrisia ja neurokehityksellisiä häiriöitä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen valvontaohjelman yhtenä painopisteenä vuonna 2021 on ollut lastensuojelulain perusteella sijoitettujen lasten ja nuorten psykiatriseen hoitoon pääsy.  Lasten ja nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelujen saatavuuden valvonta jatkuu vuonna 2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Irja Hemmilä, Valvira, 0295 209 531
etunimi.sukunimi@valvira.fi

Lapin aluehallintovirasto
Sosiaalihuollon ylitarkastaja Marjut Aikio, 0295 017 384
Aluehallintoylilääkäri Tapio Kekki, 0295 017 358

Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Sosiaalihuollon ylitarkastaja Tiina Ronkamo, 0295 018 130
Aluehallintoylilääkäri Ulla Saxén, 0295 018 000

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Aluehallintoylilääkäri Pasi Hirvikoski, 0295 017 598
Sosiaalihuollon ylitarkastaja Saku Vaskivuo, 0295 017 587

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Aluehallintoylilääkäri Miia Kaartinen, 0295 018 091
Ylitarkastaja Annina Sadeoja, 0295 018 074

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Yksikön päällikkö Anne Hiiri, 0295 016 067
Sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Sari Husa, 0295 017 361

Itä-Suomen aluehallintovirasto
Aluehallintoylilääkäri Marja Kuronen, 0295 016 887

etunimi.sukunimi@avi.fi

Kuvat

Kuvituskuva. Rawpixel.
Kuvituskuva. Rawpixel.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Valvira
Valvira
PL 43
00521 Helsinki

http://www.valvira.fi

Valvira on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan keskusvirasto. Valvomme sosiaali- ja terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, alkoholielinkeinon sekä ympäristöterveydenhuollon toiminnan asianmukaisuutta.  Myönnämme sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnonalan lupia ja ohjaamme aluehallintovirastoja, jotta lupa-, ohjaus- ja valvontakäytännöt olisivat yhdenmukaisia koko maassa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valvira

Brittiyliopistosta valmistuneiden psykoterapeuttien ammattioikeutta koskevan valituksen ratkaisee korkein hallinto-oikeus16.6.2022 11:23:42 EEST | Tiedote

EU-tuomioistuin on tänään antanut korkeimmalle hallinto-oikeudelle ennakkoratkaisunsa asiassa, joka koskee psykoterapeuttikoulutukseen liittyviä EU-oikeudellisia yksityiskohtia. Kyseessä on psykoterapeuttikoulutus, jonka Helsingin Psykoterapiainstituutti on toteuttanut UWE Bristolin kanssa (University of the West of England Bristol). Valvira ei ole myöntänyt UWE Bristolista valmistuneille hakijoille oikeutta käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä.

Hoiva-avustajien määrää hoivakodeissa on mahdollista lisätä13.6.2022 12:02:19 EEST | Tiedote

Valvontaviranomaisten näkemyksen mukaan hoiva-avustajien määrää voidaan hoivakodeissa lisätä. Tämän mahdollistaa vanhuspalvelulaissa määritellyn henkilöstömitoituksen asteittainen nousu. Uuden ohjeen mukaan tästä eteenpäin hoivakodin työvuorossa voi työskennellä yksi hoiva-avustaja kahta sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöä kohden. Tällöin viitteellinen hoiva-avustajien enimmäismäärä on yksi hoiva-avustaja kymmentä asiakasta kohden. Tähän saakka yhtä hoiva-avustajaa vastaava asiakasmäärä on ollut viisitoista.

Kansainväliset adoptiot ovat jatkuneet pandemiasta huolimatta31.5.2022 15:47:28 EEST | Tiedote

Adoptiolautakunta tiedottaa: Pandemia ei ole pysäyttänyt adoptioprosesseja, mutta ne ovat jonkin verran pidentyneet. Vuonna 2021 adoptiolautakunnan lupajaosto myönsi 72 uutta lupaa kansainväliseen adoptioon. Lisäksi jaosto pidensi 55 kansainväliseen adoptioon myönnetyn luvan voimassaoloaikaa. Vuonna 2020 uusia lupia kansainväliseen adoptioon myönnettiin 60, ja 60 luvan voimassaoloaikaa pidennettiin. Kansainväliset adoptiot Suomeen toteutetaan Pelastakaa Lapset ry:n tai Interpedia ry:n välityksellä. Kotimaiseen adoptioon adoptiolautakunnan lupajaosto myönsi 33 uutta lupaa vuonna 2021, ja 24 luvan voimassaoloaikaa pidennettiin. Vuonna 2020 vastaavat luvut olivat 30 ja 10.

Valvira määräsi Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän ja Satakunnan sairaanhoitopiirin lopettamaan leikkauksia25.5.2022 09:18:46 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira on määrännyt Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän eli entisen Vaasan sairaanhoitopiirin sekä Satakunnan sairaanhoitopiirin lopettamaan tulehduksellisten suolistosairauksien ja mahasyövän leikkaukset marraskuun loppuun 2022 mennessä. Näiden leikkausten keskittäminen yliopistosairaalaan ei ole toteutunut lainsäädännön mukaisesti.

Valvira pyytää sairaanhoitopiireiltä selvityksiä erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanteesta28.4.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira pyytää seitsemältä sairaanhoitopiiriltä uusia selvityksiä kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn tilanteesta. Valvira otti näiden seitsemän sairaanhoitopiirin tilanteen selvitettäväkseen vuonna 2021 keväällä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n seurantatietojen perusteella. Pitkään hoitoa odottaneiden potilaiden tilanne on huolestuttava.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme