Lastentautien tutkimussäätiö sr

Lastentautien tutkimussäätiö jakoi lastentautien tutkimukseen yli 2 miljoonaa euroa

Jaa

60-vuotisjuhlavuottaan viettävällä säätiöllä on ollut ratkaiseva rooli siinä, että lastentautien tutkimus on kehittynyt Suomessa kansainväliselle huipputasolle.

Lastentautien tutkimussäätiö on myöntänyt lähes 2,3 miljoonaa euroa apurahoja lasten terveyteen ja hyvinvointiin kohdistuvaan tieteelliseen tutkimukseen vuodelle 2023. Tutkimusapurahoja sai yhteensä 101 tutkimusryhmää tai yksittäistä tutkijaa.

Eniten apurahoja haettiin tällä kertaa verisairauksien ja syöpiin liittyviin tutkimuksiin.

Lastentautien tutkimussäätiö on 60 vuoden ajan tukenut suomalaista lastenlääketiedettä ja mahdollistanut sen, että lääkärit ja tutkijat ovat pystyneet työskentelemään maailman huippulaboratorioissa ja niistä saadut opit on voitu jalkauttaa Suomeen.

”Meillä Suomessa tehdään nykyään erittäin korkeatasoista lastentautien tutkimusta, ja suomalaislapset saavat maailman parasta hoitoa. Tutkimuksen ansiosta esimerkiksi synnynnäisistä munuaistaudeista, keskosuudesta tai leukemiasta johtuvien kuolemien määrää onnistuttiin vähentämään todella merkittävästi jo 1960–1990-luvuilla. Myös korkeatasoinen lasten diabetestutkimus on pystynyt selvittämään tyypin 1 diabeteksen syitä, tautiprosessia sekä mahdollista ennaltaehkäisyä, ja esimerkiksi suolistosairauksia ymmärretään nyt aiempaa paremmin”, Tor Bergman, Lastentautien tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, toteaa.

Juhlavuosi huipentuu ansioituneiden tutkijoiden palkitsemiseen

Lastentautien tutkimussäätiö on lahjoittanut tutkimukseen viimeisten 15 vuoden aikana yli 30 miljoonaa euroa. Apurahojen lisäksi säätiö palkitsee ansioituneita tutkijoita. Se on myös rahoittanut Helsingin yliopiston täysiaikaista Niilo Hallman -professuuria lähes 10 vuoden ajan sekä lastentautien tutkijoiden palkkaamista kaikissa Suomen yliopistosairaaloissa.

Lastentautien tutkimussäätiön juhlavuosi huipentuu marraskuun alussa, jolloin jaetaan joka viides vuosi myönnettävä Arvo Ylppö -palkinto kansainvälisesti ansioituneelle keskosten ja vastasyntyneiden tutkijalle sekä joka toinen vuosi myönnettävä Helena ja Niilo Hallman -palkinto nuorelle suomalaistutkijalle.

Kaikki Lastentautien tutkimussäätiön vuodelle 2023 myöntämät apurahat löytyvät täältä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tor Bergman, hallituksen puheenjohtaja, Lastentautien tutkimussäätiö, p. 040 555 4414

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastentautien tutkimussäätiö sr
Pohjoinen Hesperiankatu 21 B 37
00260 Helsinki

http://www.lastentautientutkimussaatio.fi

Lastentautien tutkimussäätiö on tukenut 60 vuoden ajan lastentautien tutkimusta Suomessa. Se jakaa vuosittain apurahoja ja palkitsee ansioituneita tutkijoita. Viimeisen 15 vuoden aikana säätiö on jakanut tutkimukseen rahaa yli 30 miljoonaa euroa, ja tuen määrä on ollut viime vuosina kasvusuunnassa. Lastentautien tutkimussäätiön pitkäaikaisen tuen ansiosta tutkimus Suomessa on maailman kärkeä.

 

Faktaboks: Lastentautien tutkimussäätiö
- Lastentautien tutkimussäätiö perustettiin v. 1962.

- Säätiön edeltäjä oli Lastentautien tutkimusrahaston kannatusyhdistys, jonka perustajiin kuului mm. Alli Paasikivi. Yhdistys keräsi Arvo Ylpön 60-vuotissyntymäpäivälahjaksi 4,75 miljoonaa markkaa, jolla Ylppö perusti Helsingin Lastenklinikalle Suomen ensimmäisen tutkimuslaboratorion vuonna 1947. Laboratorion ansiosta lastentautien tutkimuksen taso lähti nousuun.

- Lastentautien tutkimussäätiön tuen ansiosta lastentautien tutkimus vahvistui erityisesti Helsingin Lastenklinikalla. Uuden tutkimussäätiön tuki ulottui Turun Lastenklinikalle ja se laajeni vuosien mittaan uusille Lastenklinikka-paikkakunnille Tampereen, Kuopion ja Oulun yliopistosairaaloiden yhteyteen.

- Säätiö jakaa tutkimusapurahoja lastentautien tutkimukseen, palkitsee ansioituneita tutkijoita ja rahoittaa professuureja ja tutkijoiden palkkaamista yliopistosairaaloissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastentautien tutkimussäätiö sr

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme