Suomen Yrittäjät

Lättföretagare kan bli medlemmar i Företagarna i Finland

Jaa

Från och med februari kan lättföretagare bli medlemmar i Företagarna i Finland. – Företagandet förändras, och organisationen måste förändras på samma sätt. Vår uppgift är att lyfta fram olika typer av företagande. Vi hjälper gärna alla företagare att nå större framgångar! säger Företagarna i Finlands ordförande Jyrki Mäkynen.

Företagarna i Finland förnyar medlemskapet på så sätt att det även blir tillgängligt för lättföretagare, det vill säga egenanställda som arbetar via faktureringsföretag.

En lättföretagare fakturerar kunden för sålda tjänster via ett specifikt företag som erbjuder faktureringstjänster. Juridiskt sett är hon eller han företagare.

- Lättföretagande utgör en växande del av fenomenet företagande. Tack vare lättföretagandet är tröskeln att bli företagare låg, och det ger möjlighet att prova hur företagsidén fungerar, säger Jyrki Mäkynen om bakgrunden till organisationens beslut.

Tidigare har endast företagare som har ett FO-nummer kunnat bli medlemmar i Företagarna i Finland. Företagarorganisationens regler gör det nu möjligt för lättföretagare att bli medlemmar. För tillfället hör över 100 000 företagare med FO-nummer till Företagarna i Finland via de regionala och branschföreningarna.

Mäkynen påminner om att rötterna till företagarorganisationen ligger långt tillbaka i tiden för Finlands autonomi.

- Vi har således anpassat oss till förändring även tidigare. Lättföretagarna är yrkesutövare på samma sätt som företagare med firmanamn som redan är medlemmar i vår organisation, säger Mäkynen.

Det finns inga motstridigheter beträffande intressebevakningen av lättföretagare och företagare med FO-nummer.

Vad är lättföretagande?

En person arbetar antingen som anställd eller företagare. Lagstiftningen känner inte till lättföretagande, utan det handlar om en term som används i offentligheten och i talspråk.

En lättföretagare fakturerar kunden för sålda tjänster via ett specifikt företag som erbjuder faktureringstjänster.

Det finns inga exakta uppgifter om hur många lättföretagare det finns, men de är uppskattningsvis några tiotals tusen.

Yhteyshenkilöt

ordförande Jyrki Mäkynen, Företagarna i Finland, tel. 0400 364 791, jyrki.makynen@yrittajat.fi
verkställande direktör Mikael Pentikäinen, Företagarna i Finland, tel. 050 336 0015, mikael.pentikainen@yrittajat.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Sett till antalet medlemmar är Företagarna i Finland näringslivets största centralorganisation, som främjar Finlands små och medelstora företags intressen. Av medlemsföretagen är hälften ensamföretagare och hälften arbetsgivarföretag. De sysselsätter omkring 650 000 personer. För mer information: www.yrittajat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme