Suomen Punainen Risti SPR

Lättillgängliga hjälpkunskaper ger tryggare vardag

Jaa

En trygg vardag och förmåga att hjälpa är ingen självklarhet. Rödakorsveckan, som firas 3–9.5, är en bra tidpunkt att lära sig hjälpkunskaper som är viktiga i vardagen och samtidigt se till att det egna hemmet är tryggt.

Foto: Joonas Brandt/Finlands Röda Kors
Foto: Joonas Brandt/Finlands Röda Kors

I synnerhet i barnfamiljer inträffar ofta olyckor. I de flesta fall räcker det med ett plåster, men om en allvarlig olycka inträffar är det viktigt att någon i familjen snabbt kan hjälpa och kalla på hjälp. Under Rödakorsveckan ordnar Finlands Röda Kors volontärer hjälparkurser för allmänheten. Kurserna är gratis och lämpar sig för hela familjen. Även ett litet barn kan lära sig lägga en förälder i framstupa sidoläge och ringa nödnumret.

I kursen ingår bland annat att lägga en patient i framstupa sidoläge, lägga ett tryckförband och hur man ringer ett nödsamtal.

– Många olyckor inträffar i hemmet och resulterar i sår, bulor eller smärre brännsår. Men ibland kan ett sjukdomsanfall eller en olycka vara livshotande. Att snabbt göra det som behövs, ge livräddande första hjälpen och ringa 112 kan rädda ett människoliv, säger Röda Korsets hälsovårdsplanerare Niina Hirvonen.

Hem ljuva hem, men är ditt hem säkert?

Det är viktigt att ta en kritisk blick på sitt eget hem då och då: Är bostaden trygg för mig och mina närmaste? Är jag redo att hjälpa om jag möter en plötslig olycka?

– Ofta är även småsaker viktiga. Det gäller att se till att tvättmedel förvaras utom räckhåll för barn och husdjur, att det finns en brandfilt i köket och att brandvarnarna fungerar. Det är också bra att ha adressen till bostaden synlig till exempel i tamburen, så att även en som bara hälsar på kan ge korrekt adress under ett samtal till nödcentralen, påpekar Hirvonen.

Det bästa sättet att förebygga olyckor är att tänka efter före och se till att vardagen är så trygg som möjligt. Hur tryggt man har det hemma kan man enkelt kolla med ett webbtest på rodakorset.fi.

Rödakorsveckan firas världen över kring Röda Korsets grundare, schweizaren Henry Dunants födelsedag (f. 8.5.1828). Dagen är av internationell betydelse för Rödakors- och rödahalvmånerörelsen, för volontärerna inom Röda Korset och för alla dem som får hjälp av rörelsen i Finland och utomlands.

Följ och var med på sociala medier: #rödakorsveckan #punaisenristinviikko #hjälparkurs #auttajakurssi

Mer information om hjälparkurserna finns på webben på rodakorset.fi.

Mer information:

Hälsovårdsplanerare Niina Hirvonen, tfn 020 701 21 26

Informatör Mari Mäkinen, tfn 020 701 22 23

Första hjälpen – Om den hjäpbehövande inte vaknar

Avainsanat

Kuvat

Foto: Joonas Brandt/Finlands Röda Kors
Foto: Joonas Brandt/Finlands Röda Kors
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme