Laukon kartanosta merkittävä hautalöytö

Jaa
Vesilahdelta Laukon kartanosta on löydetty laaja rautakautinen hauta-alue. Luututkimukset ja koekaivaukset ajoittavat kalmiston 500-luvulle. Vaikka suurin osa muinaisjäännöksestä on vielä tutkimatta, voidaan jo nyt todeta, että kyseessä on Pirkanmaan runsaslöytöisin kalmistokaivaus vuosikymmeniin.
Laukon Vanhan sataman kalmiston kaivaukset. Kaivausjohtajana Kalle Luoto. Kuva: Liisa Lagerstam.
Laukon Vanhan sataman kalmiston kaivaukset. Kaivausjohtajana Kalle Luoto. Kuva: Liisa Lagerstam.

Laukon vanhan sataman ylle kohoavaa kalmistoa on kaikessa hiljaisuudessa tutkittu useita vuosia. Hauta löytyi syksyllä 2015 “Menneisyyden metsästäjät” tv-sarjan kuvauksissa. Tuolloin paikalta löydettiin miekka ja erikoinen keihäänkärki. 

Kaunis keihäänkärki osoittautui vanhimmaksi Laukosta tai Vesilahdelta koskaan löydetyksi rautakautiseksi esineeksi. Nuoremmalle roomalaisajalle (200–320) ajoitettu skandinaavinen keihäänkärki todisti ajasta, jolloin myöhäiskantasuomea puhuva väestö alkoi levittäytyä saamenkieliseen sisämaahan. 

- 1 800 vuotta vanha keihäänkärki oli niin ainutlaatuinen löytö, että päätimme ryhtyä itse selvittämään muinaishaudan arvoitusta arkeologien avustuksella, kertoo kartanon isäntä Jouni Minkkinen.

Vanhan sataman kaivaukset

Kalmiston koekaivaus suoritettiin syksyllä 2016 arkeologi Kalle Luodon johdolla. Hautapaikan rakenne todettiin laajaksi maakiven ympärille rakennetuksi kiveykseksi, jossa oli useita päällekkäisiä kivirakenteita. 

- Kaikki viittasi siihen, että muinaiset laukkolaiset olivat haudanneet vainajansa kalmistoon satojen vuosien ajan, kertoo arkeologi Kalle Luoto.

Koekaivaus keskitettiin hauta-alueen kaakkoisreunaan 3 x 3 metrin suuruiselle alueelle. Kivien lomasta paljastuneet hautaesineet ajoittuivat kansainvaellusajalle (400–600). 

- Kaivausviikon aikana löytyi niin paljon aseita, että ryhdyimme kutsumaan kalmiston kaakkoiskulmaa soturihaudaksi, naurahtaa arkeologiaa harrastava kartanon isäntä. 

Soturihaudan keihäänkärjet, putkikirveet ja miekansäilät lähetettiin kaivausten päätyttyä konservoitavaksi. Mukana seurasi haudan kaunein koru, täydellisesti säilynyt 1500 vuotta vanha lintuneula.  

Pääkalloja ja karhunkynsi

Kaivauksissa löydetyt luut tutki FT Auli Bläuer. Luuanalyysit vahvistivat, että kalmistoon oli polttohaudattu ihmisiä. Mukana oli sekä lasten että aikuisten luita, varsinkin pääkallon paloja. Ihmisluiden joukosta löytynyt karhun kynsi todisti hautaroviolle asetetusta karhuntaljasta. 

Iänmäärityksen tarkentamiseksi Bläuer lähetti kaksi luuta ajoituslaboratorioon Miamiin. Nyt valmistuneen raportin mukaan Laukon kalmistosta löydetyt ihmisluut kuuluvat hautalöytöjen tapaan kansainvaellusajalle ja 500-luvulle.

- Vanhan sataman vainajat elivät aikana, jolloin Eurooppaa mullistivat Rooman valtakunnan hajoaminen ja siitä seuranneet levottomuudet. Pirkanmaan järviseutujen muinaishämäläisten sotureiden, metsästäjien, kalastajien ja maanviljelijöiden arkeen nuo tapahtumat vaikuttivat vain epäsuorasti, kertoo esihistoriallisen ajan Laukkoa viime kuukaudet tutkinut arkeologi Sami Raninen. 

Vanhan sataman arkeologiset löydöt palaavat tänä keväänä Kansallismuseosta Laukkoon. Hautalöytö on nähtävillä 4. kesäkuuta avautuvassa “Laukon ritarit ja muinaiset sankarit” -näyttelyssä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arkeologi Kalle Luoto p. 050 599 9540 / kalle.luoto@heilu.fi


Arkeologi Sami Raninen p. 040 485 6293 / samikristianraninen@gmail.com


Kartanon isäntä Jouni Minkkinen p. 040 033 7987 / jouni.minkkinen@laukonkartano.fi


Liisa Lagerstam (lehdistökuvat) p. 050 340 3338 / liisa.lagerstam@laukonkartano.fi

Kuvat

Laukon Vanhan sataman kalmiston kaivaukset. Kaivausjohtajana Kalle Luoto. Kuva: Liisa Lagerstam.
Laukon Vanhan sataman kalmiston kaivaukset. Kaivausjohtajana Kalle Luoto. Kuva: Liisa Lagerstam.
Lataa
Laukon Vanha sataman kalmiston järvimaisema. Kuva: Tomi katajamäki.
Laukon Vanha sataman kalmiston järvimaisema. Kuva: Tomi katajamäki.
Lataa
Laukon vanhasta satamasta löydetty 200-luvun skandinaavinen keihäänkärki.Kuva: Liisa Lagerstam
Laukon vanhasta satamasta löydetty 200-luvun skandinaavinen keihäänkärki.Kuva: Liisa Lagerstam
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Laukon kartano
Laukon kartano
Laukontie 25
37370 Vesilahti

http://www.laukonkartano.fi

Tampereen eteläpuolella Vesilahdella sijaitseva Laukon kartano kuuluu maamme vanhimpiin suurkartanoihin. Tämän päivän Laukko on korkeatasoinen kulttuurikartano, joka on avoinna ryhmille ympäri vuoden. Kesävieraille Laukko tarjoaa historia- ja taidenäyttelyitä, puistokonsertteja sekä ruokaelämyksiä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Laukon kartano

Heikki Marilan ja nykymaalauksen juhlaa Laukon kartanossa3.5.2021 09:48:33 EEST | Tiedote

Maamme tunnetuimpiin nykytaiteilijoihin lukeutuva Heikki Marila juhlistaa 30-vuotista taiteilijauraansa tällä viikolla Laukon kartanossa avautuvalla suurnäyttelyllä. Maalauksellisuuden ekspressiivistä voimaa ylistävä näyttely kokoaa yhteen viime vuosikymmenellä maalattuja vanhojen mestareiden innoittamia teossarjoja. Historiallisen syvyyden rinnalla suurieleinen kartanomiljöö tarjoaa Marilan taiteelle ainutlaatuiset visuaaliset puitteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye