SDP EDUSKUNTA

Lauri Ihalaisen vetoomus: Työnantajien tulisi pidättäytyä irtisanomisilta

Jaa

Tavoite nostaa työllisyysaste seuraavalla vaalikaudella vähintään 75 % on oikea, mutta haastava tavoite. Talouskasvun ja viennin kannalta kansainvälisessä taloudessa on paljon epävarmuuksia.

Mitä korkeampi työllisyysaste sitä suurempi on liikkumatila toteuttaa tulevaisuusinvestointeja työllistämiseen, koulutukseen ja tutkimukseen sekä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden tavoitteisiin vanhusten hoidossa. Yhden prosentin työllisyysasteen nosto tuo noin 1 miljardin tulot julkiseen talouteen. Suomessa – ei toki ensimmäistä kertaa – on työmarkkinoilla yhtä aikaa useita haasteita. Työikäisen väestön kasvu on maahanmuuttajien varassa. Meillä on yhtä aikaa työttömyyttä ja pulaa osaavista työntekijöistä. Työn murros hävittää työtä ja samalla syntyy uutta työtä, mutta uutta osaamista vaativiin tehtäviin ja usein maantieteellisesti eri paikkoihin kuin mistä jäädään työttömiksi.

Nuoria ikäluokkia tulee työmarkkinoille vähemmän kuin samaan aikaan lähtee eläkkeelle. Osaavasta työvoimasta kilpaillaan. Nyt on samanaikaisesti merkkejä, että yrityksissä viriää YT-neuvotteluja työvoiman vähentämiseksi ja töiden uudelleen järjestämiseksi. Olisi tärkeää, että tulevaisuuteen katsovat yritykset pitävät irtisanomiskynnystä korkeana ja puskuroivat rahoitusta henkilöstökoulutukseen ja työkykyä vahvistaviin toimiin. Näin parannetaan yritysten tuloksen tekemistä ja iskukykyä tulevaisuudessa.

Yrityksissä ja muissa työpaikoissa, joissa ilmenee tarvetta arvioida työvoimatarvetta, toivoisi yli suhdanteiden menevää ajattelua ja yhteiskuntavastuuta. Lomauttaminen on aina irtisanomisia parempi vaihtoehto.

Olisi toivottavaa, että työmarkkinajärjestöt voisivat yhdessä esittää toimia, joilla henkilöstöä koulutetaan ja työkykyä tehostetaan. Myös suomalaista muutosturvamallia kehitetään vielä ennakoivammaksi varmistamaan, että työntekijä irtisanomistilanteessa siirtyy turvallisesti työstä toiseen eikä työttömyyteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

Taavitsainen: Valtionyhtiö Posti tekee palkkahalpuutusretken Tallinnaan21.3.2019 14:42:50 EETTiedote

SDP:n kansanedustaja Satu Taavitsainen pitää järkyttävänä valtionyhtiö Postin Virosta haettavaa palkkahalpuutusta. Postin tänään päättyneet yt-neuvottelut johtivat 59 työntekijän irtisanomiseen. Irtisanomiset koskivat hallinnollisia tehtäviä. Lisäksi työtehtäviä siirtyi Suomesta Tallinnaan. Siirtoja on julkisuudessa olleiden tietojen perusteella suunniteltu jo pidemmän aikaa.

SDP:n Haatainen: Eläkeläisten arjen parantaminen vaatii määrätietoisia toimenpiteitä21.3.2019 12:43:20 EETTiedote

- Monen eläkeläisen arki on kamppailua toimeentulon kanssa ja miten pienet tulot saa riittämään elämän välttämättömiin menoihin. SDP on sitoutunut pienituloisten eläkeläisten eläkkeiden korotukseen ja eläkeläisköyhyyden vähentämiseen. Tämän toteuttamiseksi olemme esittäneet useita toimenpiteitä, sanoi eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen Eläkeläisliittojen etujärjestö EETU ry:n paneelissa torstaina. - On ensiarvoisen tärkeää, että pienituloisten eläkeläisten käteen jäävää tuloa pystytään nostamaan. Siksi tarvitaan toimenpideohjelma, jolla nostetaan asteittain pienituloisten, alle 1400 euroa kuukaudessa ansaitsevien eläkeläisten ansioita 100 eurolla. Myös takuueläkkeen korottaminen tuo monille helpotusta tilanteeseen. - Sipilän hallitus on kurjistanut eläkeläisten tilannetta jatkamalla vuosi toisensa jälkeen kansaneläkeindeksiin sidottujen etuuksien jäädytyksiä ja tekemällä tasoleikkauksen. Nämä on lopetettava ja indeksitarkistukset palautettava, vaati Haatainen. - Kun ihminen vanhen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme