Helsingin yliopisto

Leena Peltonen –tiedepalkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa suomalaiselle huippututkijalle

Jaa

Kolmas akateemikko Leena Palotien elämäntyötä kunnioittava tiedepalkinto (Leena Peltonen Prize for Excellence in Human Genetics) on myönnetty menestyneelle suomalaiselle geenitutkijalle, ryhmänjohtajana New York Genome Centerissä ja apulaisprofessorina Columbian yliopistossa työskentelevälle tohtori Tuuli Lappalaiselle.

Tuuli Lappalainen
Tuuli Lappalainen

Lappalaisen tutkimus keskittyy väestössä esiintyvän geneettisen vaihtelun biologisten vaikutusten selvittämiseen. Palkinto jaettiin Milanossa tänään 16. kesäkuuta 2018. 

POIKKEUKSELLISET TIETEELLISET ANSIOT RATKAISIVAT

Tuuli Lappalainen suoritti perustutkintonsa Turun yliopistossa. Tieteellisen uransa hän aloitti Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutissa (FIMM), jossa väitteli ihmisgenetiikan alalta tohtoriksi vuonna 2009. Väitöskirjatyönsä jälkeen hän jatkoi menestyksekästä tutkijanuraansa Sveitsissä Geneven yliopistossa ja USA:ssa Stanfordin yliopistossa. Vuodesta 2014 lähtien hän on johtanut omaa tutkimusryhmäänsä New York Genome Centerissä.

Lappalaisen tutkimusryhmän tavoitteena on ymmärtää geneettisen vaihtelun merkitystä geenien ilmenemiseen eri solutyypeissä ja kudoksissa. Ryhmä hyödyntää sekä laskennallisia, molekyylibiologisia että populaatiogeneettisiä menetelmiä ja soveltaa kertynyttä tietoa sairauksien solutason mekanismien selvittämiseen. Lappalainen on uransa aikana ollut keskeisessä roolissa useissa merkittävissä kansainvälisissä tutkimuskonsortioissa ja osallistunut useiden tutkijayhteisön vapaasti hyödynnettävissä olevien laajojen geneettisten tutkimusaineistojen tuottamiseen.

 – Tuuli Lappalainen nousi selkeäksi voittajaehdokkaaksi kaikkien erinomaisten ehdokkaiden joukosta sekä poikkeuksellisten tieteellisten ansioidensa että suuriin tieteellisiin yhteistyöhankkeisiin antamansa panoksen ansiosta. Nämä ominaisuudet huomioiden voimme todeta hänen olevan äärimmäisen sopiva valinta Leena Peltosen nimeä kunnioittavan palkinnon saajaksi ja komitea oli yksimielinen päätöksessään, sanoo palkinnonsaajan nimenneen työryhmän johtajana toiminut professori Mark McCarthy Oxfordin yliopistosta.

LEENA PELTONEN -TIEDEPALKINTO JAETTIIN NYT KOLMANNEN KERRAN

Akateemikko Leena Palotien (Peltonen) muistoa kunnioittava 10 000 euron arvoinen tunnustuspalkinto jaetaan muutaman vuoden välein ansioituneelle ihmisgenetiikan alan tutkijalle. Varat tulevat Paulon Säätiön hallinnoimasta, lahjoitusvarojen turvin vuonna 2010 perustetusta akateemikko Leena Palotien muistorahastosta. Palkinnon saajan tulee olla uransa alkuvaiheessa oleva, mutta jo menestyksellisesti ihmisperimän salaisuuksia selvittänyt tutkija. Ensimmäinen Leena Peltonen -palkinto myönnettiin Helsingissä vuonna 2013 Cecilia Lindgrenille ja toinen vuonna 2016 Benjamin Nealelle. Tänä vuonna palkinto jaettiin ensimmäisen kerran Euroopan suurimman ihmisgenetiikan alan konferenssin (ESHG) yhteydessä. Ehdotuksia kolmannen Leena Peltonen -palkinnon saajaksi tuli 23 kpl.

 – On hienoa, että Leenan muistoksi on luotu tiedepalkinto nimenomaan kansainvälisille nuorille tutkijoille, ja on suuri kunnia olla sen vastaanottaja. Suomesta on saanut hyvät eväät maailmalla pärjäämiseen. Tieteessä menestystä harvoin saavutetaan yksin puurtamalla, ja suuri kiitos kuuluu entisille ohjaajilleni, yhteistyökumppaneilleni ja etenkin tutkimusryhmälleni, toteaa Tuuli Lappalainen.

– Leena Peltonen -palkinnon jakamisella Paulon Säätiö haluaa edistää korkeatasoista lääketieteellistä tutkimusta. Olen iloinen, että pääsemme tälläkin kerralla palkitsemaan kansainvälisesti menestyneen nuoren tutkijan. Tällä kertaa palkinnonjako osui erityisen sopivasti juuri Leena Palotien syntymäpäiväksi, toteaa Paulon Säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Ritakallio.

Palkinnon saajan yhteystiedot:

Tuuli Lappalainen

Sähköposti: tlappalainen@nygenome.org

Puh: +1-917 753 2661 

 

Lisätietoja:

Professori Samuli Ripatti

Sähköposti: samuli.ripatti@helsinki.fi

Puh: 040 567 0826 (Sari Kivikko)

Paulon Säätiö

www.paulo.fi

Linkki Tuuli Lappalaisen tutkimusryhmän sivuille:

https://tllab.org/

Kuvat

Tuuli Lappalainen
Tuuli Lappalainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kissojen ja koirien bakteerien antibioottiresistenssi on vähentynyt16.11.2018 09:38Tiedote

Kissojen ja koirien bakteereiden vastustuskyky antibiooteille on vähenemässä monen vuoden jälkeen. Tilanteen paranemiseen on todennäköisesti vaikuttanut antibioottien vähentynyt käyttö. Vaikka kehitys on ollut valoisampaa, monien antibioottien kohdalla vastustuskykyisten kantojen osuus on edelleen liian suuri ja aktiivisia toimia tarvitaan, kertoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan kliinisen mikrobiologian laboratorio. Seurantatieto on kerätty vuosilta 2014–2017.

Yksin asuvan kohtuullinen minimibudjetti on noin 1 400 euroa kuukaudessa15.11.2018 10:13Tiedote

Esimerkkitalouksien välttämättömien kulujen yhteissumma kuukaudessa vaihtelee pääkaupunkiseudulla yksin asuvien alle 45-vuotiaiden noin 1 380 eurosta kahden vanhemman ja kolmilapsisen perheen noin 4 250 euroon. Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa on selvitetty, mitä tavaroita ja palveluita kuluttaja tarvitsee, jotta tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttä ja voi kokea osallistuvansa yhteiskunnalliseen toimintaan Suomessa.

Tervakapitalismi mullisti kainuulaisten elämän 1800-luvulla14.11.2018 15:24Tiedote

Tutkimuksen mukaan tervatalous asemoitui 1800-luvun Kainuuseen erityisessä historiallisessa kontekstissa. Tervakapitalismin muotoutumista määrittivät kapitalistisen maailmanjärjestelmän, Suomen suurruhtinaskunnan ja Pohjois-Suomen talousalueen yhteiskunnallisten rakenteiden sekä toimijoiden voimasuhteet. Lähes vuosisadan jatkunut tervakapitalismi mullisti perin pohjin kainuulaisten elämän ja luontokäsitykset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme