Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Lehdistökutsu: eutanasia vai elämää hinnalla millä hyvänsä?

Jaa

Eutanasia, kuolinapu, on nykyään sallittu kymmenissä maissa, ja yhä useampi maa harkitsee sen laillistamista. Kysymys on ajankohtainen myös Suomessa ja Ruotsissa, mutta päätöstä suuntaan tai toiseen ei ole vielä syntynyt. Asia onkin monimutkainen ja arkaluontoinen – missä menee kuolevan tahdon kunnioittamisen ja hinnalla millä hyvänsä ylläpidettävän elämän raja?

Tiistaina 3.4.2018 Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus järjestää yhteistyössä sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan (Etene) ja Ruotsin valtion lääketieteellis-eettisen neuvoston (Smer) kanssa seminaarin, jossa analysoidaan Suomen ja Ruotsin suhtautuminen eutanasiaan. Enemmistö sekä suomalaisista että ruotsalaisista kannattaa eutanasian laillistamista, mutta poliitikot epäröivät. Mitä tapahtuisi Ruotsissa, jos Suomessa yhtäkkiä päätettäisiin laillistaa eutanasia? 

”Saamme jatkuvasti lisää faktaa erilaisista eutanasiamalleista. Ne, jotka Ruotsin keskustelussa puoltavat eutanasiaa, viittaavat usein niin kutsuttuun Oregon-malliin. Ruotsin valtion lääketieteellis-eettinen neuvosto Smer on hiljattain julkaissut tuoreen raportin Oregon-mallista. Hanasaaren seminaarissa kerromme tästä raportista ja siitä vilkkaasta keskustelusta, jonka raportti synnytti Ruotsissa”, Smerin puheenjohtaja Kjell Asplund sanoo.

Myös kansanedustaja Stefan Wallin osallistuu paneelikeskusteluun.

”Yksilön vapaus ja itsemääräämisoikeus ovat tärkeitä arvoja, jotka korostuvat elämään ja kuolemaan liittyvissä kysymyksissä. Itse koen, ettei kenelläkään muulla voi olla oikeutta päättää minun kohtalostani kuin minulla itselläni. On tärkeää puhua eutanasiasta avoimesti ja varsinkin siitä, mitä se tarkoittaa, sekä siitä, mitä se ei tarkoita. Epäluulojen, huhujen ja pelkojen korvaaminen faktoilla on yleensä paras tie eteenpäin lainsäädännön kapealla polulla”, Stefan Wallin sanoo.

Aika: 3.4.2018, kello 14:15-16:30

Paikka: Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, Hanasaarenranta 5, Espoo

Ohjelma:

Avauspuheenvuoro
Jaana Hallamaa, puheenjohtaja, Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta (Etene)
Michael Lövtrup, Ruotsin valtion lääketieteellis-eettinen neuvosto (Smer)

Keskustelu
Kjell Asplund, puheenjohtaja, Ruotsin valtion lääketieteellis-eettinen neuvosto (Smer)
Juha Hänninen, Terhokodin entinen ylilääkäri
Stefan Wallin, kansanedustaja
Kati Myllymäki, toiminnanjohtaja, Lääkäriliitto
Ilkka Kantola, kansanedustaja ja teologian tohtori

Kielet: suomi ja ruotsi, simultaanitulkkaus. Keskustelua johtaa toimittaja Maarit Tastula.

Lue lisää: https://www.hanaholmen.fi/…/hanaforum-elamaa-hinnalla-mill…/

Ilmoittautumiset ja lisätietoa Hanasaaren tapahtumasta: viestintäjohtaja Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, puh. 040 767 7373.

Tervetuloa!

www.hanaholmen.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Håkan Forsgård
Puh: 040 767 7373
hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme