Alvar Aalto -säätiö

Lehti, Pisa ja Venezia -näyttely esittelee Aino, Elissa ja Alvar Aallon painokankaita

Jaa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan Alvar Aalto Shopin uuden näyttelytilan ensimmäinen näyttely "Lehti, Pisa ja Venezia" esittelee Aino, Elissa ja Alvar Aallon suunnittelemia painokankaita.

Arkkitehti Aino Aalto (1894–1949) oli yksi suomalaisten painokankaiden mallisuunnittelun pioneereista 1930-luvulta lähtien. ”Kankaiden painotekniikan kehittyminen laajensi kuosisuunnittelun mahdollisuuksia, ja tuolloin sisustusliike Artekin taiteellisena johtajana toiminut Aino seurasi ajan kansainvälisiä tekstiilisuuntauksia ja -suunnittelijoita”, kertoo Alvar Aalto -museon yli-intendentti Katariina Pakoma. Ainon kiinnostus luonnonmuotoja kohtaan näkyi hänen suunnittelemissaan puuvillakankaissa mm. tyyliteltyinä kukka- ja kasviaiheina, joista esimerkkeinä Lehtikangas ja Kirsikankukka -kankaat. Nämä ajattomat kuosit ovat olleet myöhemmin myös Artekin uustuotannossa.

Painokangasteollisuuden kehittyessä ja 1950-luvulle tultaessa yleistyivät värikkäät ja runsaskuvioiset puuvillakankaat. Tällöin myös Artek kiinnostui uuden painokangasmalliston tuottamisesta. Arkkitehdit Elissa (1922–1994) ja Alvar Aalto (1898–1976) suunnittelivat Artekille vuosina 1954–55 geometrisia kuoseja sisältävän malliston, jonka kankaat soveltuivat sekä kodin tekstiileiksi että vaatetukseen. Osan kankaista arkkitehtipariskunta nimesi pohjoisitalialaisten kaupunkien Pisan, Sienan ja Venetsian mukaan – oletettavasti niiden tiiliarkkitehtuuri oli innoittajana kankaiden syntyprosessissa. Elissa Aallon Patio-kangas vie ajatukset tuolloin juuri valmistuneen yhteisen kesähuvilan, ns. Koetalon suojaisalle sisäpihalle.

Iloisenkirjavassa näyttelyssä on esillä lukuisia esimerkkejä edellä mainittujen kankaiden alkuperäisistä ja myöhemminkin painetuista variaatioista. Kokonaisuus on koottu museon kokoelmiin kuuluvista kankaista ja se kattaa lähes kaikki Aino, Elissa ja Alvar Aallon  suunnittelemat kuosit. Mukana on myös mallitilkkuja alkuperäisine värivariaatioineen sekä kuosien ruotsalaisia ja italialaisia versioita. Näyttelytekstejä täydentävät arkkitehti Igor Herlerin artikkelit Aalto-kankaiden syntyhistoriasta sekä kankaanpainantatekniikoista.

LEHTI, PISA JA VENEZIA. Aino, Elissa ja Alvar Aallon painokankaita
Alvar Aalto Shop
Kauppakatu 8, Jyväskylä

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Alvar Aalto -säätiö
Yli-intendentti Katariina Pakoma
puh. 0400 849 315
katariina.pakoma@alvaraalto.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Alvar Aalto -säätiö
Alvar Aalto -säätiö

JYVÄSKYLÄ ja HELSINKI

040 135 6210https://www.alvaraalto.fi

Alvar Aalto -säätiö toimii paremman arkiympäristön ja muotoilukulttuurin hyväksi lähtökohtanaan Alvar Aallon ja hänen elämäntyönsä humanistiset ja ekologiset arvot. Alvar Aalto -museo, säätiön osana, pitää yllä ja kartuttaa kokoelmiaan ja arkistojaan sekä tuottaa monipuolisia yleisön- ja asiantuntijapalveluita.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Alvar Aalto -säätiö

Arkkitehti Elissa Aallon 100-vuotisjuhlavuoden kesässä opastettuja teemakierroksia ja uusi tuotesarja22.6.2022 13:30:00 EEST | Tiedote

Alvar Aallon toisen arkkitehtipuolison, Elissa Aallon syntymän 100-vuotisjuhlavuoden vietto jatkuu Alvar Aalto -säätiössä kesällä 2022. Säätiön museokohteissa Helsingissä ja Jyväskylässä voi kesän aikana osallistua Elissa Aallosta kertoville opastetuille teemakierroksille. Juhlavuoden kunniaksi tulee myyntiin myös Elissa Aalto 100 -tuotesarja, joka on kuvitettu arkkitehdin elämään liittyvillä valokuvilla ja luonnoksilla.

Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimon elämäntyö esillä Säynätsalon kunnantalon kesänäyttelyssä19.5.2022 12:14:49 EEST | Tiedote

Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo (1908–1963) työskenteli lähes koko työuransa Artekin palveluksessa, ensin Aino Aallon läheisenä työparina ja tämän menehdyttyä pääsuunnittelijana ja taiteellisena johtajana. Hän oli äärimmäisen taitava, mutta vaatimattoman anonyymisti toimiva suunnittelija, jonka elämäntyön täsmällinen kartoittaminen odottaa vielä tekijäänsä. Säynätsalon kunnantalon galleriaan koostettu näyttely "Sisustusarkkitehti Maija Heikinheimo – kiintopisteenä Artek" avaa suunnittelijan työskentelyä Artekissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme