Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Leikki on ihmisenä olemista

Jaa
Mitä tarkoittaa leikin jännitteinen vapaus? Miten luodaan myötätuntoa rakentava leikkikulttuuri? Miten leikkisyys hyödyttää työelämää? Vastauksia näihin ja moniin muihin leikkiä koskeviin kysymyksiin tarjoaa Helsingin yliopiston ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton järjestämä Kutsu leikkiin -seminaari keskiviikkona 16. elokuuta.

– Leikki ja leikin tutkimus kiinnostavat nyt kovasti. Kutsu leikkiin -seminaari täyttyi ennätysajassa ja kymmeniä osallistujia jäi jonoonkin. Aihe kiinnostaa ammattilaisia, sillä uudessa varhaiskasvatussuunnitelmassa leikillä on keskeinen rooli, MLL:n perhekeskustoiminnan päällikkö Tarja Satuli-Kukkonen iloitsee.

Leikkiä eri näkökulmista tarkastelevassa seminaarissa kuullaan puheenvuoroja muun muassa leikkikulttuurista varhaiskasvatuksessa sekä leikistä luonnossa ja taiteessa. Leikkiä on tutkittu eri tieteenaloilla jo vuosikymmeniä eri lähtökohdista, ja tällä hetkellä yksi pinnalla olevista tutkimusaiheista on aikuisten osallisuus lasten leikeissä.

– Nyt haetaan vastausta kysymykseen, miten aikuinen käyttää omia leikkitaitojaan lasten leikkien hyväksi leikkimällä mukana, varhaiskasvatuksen dosentti Marjatta Kalliala kertoo. Hän puhuu yhdessä yliopistonlehtori Leena Tahkokallion kanssa Kutsu leikkiin -seminaarissa otsikolla Jännitteinen leikin vapaus.

Jokainen leikin laji tärkeä
– Monet tutkijat ovat havainneet, että läheskään kaikki lapset eivät nykyisin saavuta kypsän leikin vaihetta. Toisin sanoen lapset eivät leiki pitkäkestoisia, juonellisia kuvitteluleikkejä, joissa neuvotellaan rooleja ja viedään leikkiä yhdessä eteenpäin. Mistä kaikesta tämä johtuu, on monisyinen kysymys ja siihen on monia selityksiä. Riittävän yhtäjaksoisen ajan puute on yksi selitys, sillä ohjelmoimaton aika on lasten elämässä vähentynyt. Myös ruutupuuhat syövät epäilemättä leikkiaikaa, Marjatta Kalliala sanoo.

Pitääkö olla huolissaan siitä, että lapset eivät leiki pitkäkestoisia leikkejä? Kallialan mielestä pitää, koska jokainen leikin laji on omalla tavallaan tärkeä, eikä yksi leikinlaji korvaa toista, sillä erilaiset leikit tuottavat eri tavoin mielihyvää. Onneksi pitkien mielikuvitusleikkienkään tilanne ei ihan synkkä ole. Kalliala on ilahtunut keppihevos-buumista. Kepparileikki on kuin jatkokertomus, joka kehittyy, kasvaa ja jatkuu. Lisäksi siinä yhdistyy monipuolisesti useita leikin hyviä puolia, muun muassa yhdessä toimiminen, mielikuvitus ja kädentaidot.

Leikkiminen on itseisarvo
Sanotaan, että leikki on lasten työtä, mutta leikillä on paikkansa myös aikuisten maailmassa. Filosofi Frank Martelan mukaan leikkisyyden merkitys korostuu modernissa työelämässä, sillä se kehittää taitoja aina aikuisikään asti. Leikki olisikin hyvä säilyttää osana arkea myös aikuisena, sillä se ei ole vain lasten hauska juttu, vaan osa ihmisenä olemista.

– Ihminen on pohjimmiltaan leikkivä eläin ja leikkiminen on itseisarvo. Sinällään arvokasta toimintaa myös aikuisille. Sekä omien taitojen kehittämisen että organisaation uusiutumiskyvyn kannalta leikin tukeminen on olennaisen tärkeää, Martela sanoo. Hänen mielestään leikki on yksi tulevaisuuden työelämän menestystekijöistä, sillä sen kautta on mahdollista ratkoa ongelmia ja luoda uusia ideoita.

Myös Frank Martela on yksi Kutsu leikkiin -seminaarin puhujista. Kutsu leikkiin on Helsingin yliopiston ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton luotsaaman Leikkipäivä-ohjelman yhteistyössä järjestämä, kaikille avoin ja maksuton seminaari. Seminaarin ohjelmaan ja muihin puhujiin voi tutustua Leikkipäivän nettisivuilla

Median edustajat ovat tervetulleita Kutsu leikkiin -seminaariin keskiviikkona 16. elokuuta 2017 kello 14–17 Helsingin yliopiston kasvatustieteelliseen tiedekuntaan (Siltavuorenpenger 10). Seminaarin puhujien haastatteluista ota yhteys tiedottaja Eveliina Kutilaan.

Lisätietoja 
Tarja Satuli-Kukkonen, perhekeskustoiminnan päällikkö, tarja.satuli-kukkonen(a)mll.fi, p. 040 524 0888 
Nina Sajaniemi, dosentti, yliopistonlehtori, nina.sajaniemi(a)helsinki.fi, p. 02 9412 9843
Eevamaija Paljakka, Leikkipäivä-ohjelman koordinaattori, eevamaija.paljakka(a)mll.fi, p. 050 438 0557
Eveliina Kutila, tiedottaja, eveliina.kutila(a)mll.fi, p. 040 580 2393

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Leikkipäivä kutsuu aikuisia ja lapsia viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä leikkien vuoden jokaisena päivänä. Leikkipäivä-ohjelma edistää leikkiä monin tavoin jakaen muun muassa monipuolista leikkitietoutta ja -tutkimusta, keräten leikkiperinnettä ja kannustaen ihmisiä heittäytymään leikin vietäväksi. www.leikkipäivä.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Barn- och ungdomstelefonen - en trygg plats att öva på olika färdigheter på barnets egna villkor21.3.2024 08:28:25 EET | Tiedote

Mannerheims Barnskyddsförbund erbjuder Barn- och ungdomstelefonen som en trygg och konfidentiell tjänst där barn och unga kan utveckla sociala färdigheter och lösa problem på sina egna villkor, med utrymme för både fantasi och humor. Under år 2023 besvarade Barn- och ungdomstelefonen på 1744 kontakter varav 1421 var telefonsamtal och 323 nätbrev. Kontakterna till nätbrevstjänsten ökade med 29 %.

MLL:n vuosiraportti - Lapset ja nuoret kärsivät aikuisten henkisestä väkivallasta21.3.2024 06:30:00 EET | Tiedote

Vuonna 2023 Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa, chatissa ja nettikirjepalvelussa sekä Barn- och Ungdomstelefonissa vastattiin yli 20 000 eri-ikäisen lapsen ja nuoren yhteydenottoon. Lähes 20 %:ssa yhteydenottoja puhuttiin mielenterveyden huolista, joiden taustalla vaikuttivat monesti vaikeudet perhesuhteissa sekä kaltoinkohtelun kokemukset. Pelkkä nuorten oireiden hoitoon keskittyvä tuki ei riitä, vaan tukea tarvitsee usein koko perhe.

Joka viides nuori kokee, etteivät vanhemmat välitä heidän netin käytöstään - “Kotona on tärkeää välittää eikä aina vaan kieltää kaikkea”6.2.2024 07:45:00 EET | Tiedote

Netti on nuorille tärkeä kaverisuhteita vahvistava paikka, mutta moni kohtaa siellä myös kiusaamista ja häirintää, ulkopuolisuuden ja yksinäisyyden kokemuksia sekä koukuttavuutta. Nuorista 35 prosenttia haluaisi vähentää netin käyttöä, mutta kokee, ettei pysty. Aikuisilta ja palveluntarjoajilta he odottavat aktiivista roolia, rajaamista ja välittämistä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto selvitti yhteistyössä Elisa Oyj:n kanssa nuorten mediakäyttöä marraskuussa 2023 verkkokyselyllä, johon vastasi yli 3600 nuorta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye