Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Lentoasemanpuiston kansainväliseen ideakilpailuun 34 ehdotusta – kilpailutyöt kommentoitavana 6.1. asti

Jaa

Malmin entisen lentokentän alueelle rakennetaan tulevina vuosina kaikille avoin virkistyskohde. Lentoasemanpuiston ideakilpailuun saatiin 34 innovatiivista ehdotusta, joita voi kommentoida Kerro kantasi -palvelussa 6. tammikuuta 2021 asti.

Viistoilmakuva Lentoasemanpuiston sijoittumisesta alueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Viistoilmakuva Lentoasemanpuiston sijoittumisesta alueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.

Helsingin kaupunki käynnisti toukokuussa avoimen kansainvälisen ideakilpailun Lentoasemanpuiston suunnittelusta Malmin entisen lentokentän alueelle. Lentoasemanpuistosta tulee uuden alueen keskuspuisto ja sillä on suuri merkitys alueen rakentuvalle identiteetille. Kilpailulla etsitään ideaa, jossa tulevaisuuden puistossa yhdistyvät alueen kulttuurihistoria, luontoarvot ja ekologinen monimuotoisuus. Kilpailulla haetaan innovatiivisia ratkaisuja, jotka ovat myös teknisesti ja taloudellisesti toteuttamiskelpoisia.

Kilpailutöitä voi arvioida ja kommentoida Kerro kantasi -palvelussa loppiaiseen asti

Kansainväliseen ideakilpailuun osallistui 34 ehdotusta. Kaupunkilaisilla on mahdollisuus tutustua kilpailutöihin ja kommentoida niitä Kerro kantasi -palvelussa aina 6. tammikuuta 2021 asti. Kooste annetuista kommenteista toimitetaan kilpailun tuomaristolle. Kilpailun tulos julkistetaan maaliskuussa 2021. Puiston toteutussuunnittelun on arvioitu käynnistyvän vuonna 2023 ja rakentamisen vuonna 2024.

Kilpailutyöt on esitelty lyhyesti suomeksi ja englanniksi, palautetta voi antaa molemmilla kielillä. Ennen vastaamista kannattaa tutustua suunnittelijoiden lyhyeen videoesittelyyn ideakilpailun tavoitteista sekä kilpailutöistä. Yksittäisten ehdotusten osalta kaupunkilaisilta toivotaan näkemyksiä tulevaisuuden puistosta.

− Millaisessa puistossa viihtyisit vielä 15 vuodenkin päästä? Tarjoaako puisto kiinnostavia mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon ja mitä toimintoja puistossa tulisi olla? Onko toiveissasi enemmän luonnonmukainen puisto vai kaupunkipuisto erilaisine aktiviitteineen? Entä kuinka puistossa on mielestäsi huomioitu ilmastomuutokseen sopeutuminen ja kestävä suunnittelu?”, kysyvät tuomariston jäsenet Salla Hoppu ja Vilja Larjosto.

Puistosta houkutteleva virkistyskohde, johon tullaan kaikkialta Helsingistä

Kilpailun kautta haetaan korkeatasoista puistoa virkistyskäyttöön niin nykyisille kuin uusille malmilaisille. Kiitotiet, avoin maisema ja pitkät näkymät kytkeytyvät kattavaan viherverkostoon. Myös yhteyksiä lähistön viheralueille parannetaan ja Kivikkoon rakennetaan uusi viheryhteys. Alueen niittyjä hoidetaan ja samalla perustetaan myös uusia niittyalueita, jotta arvokas lajisto säilyy alueella.

Puistosuunnitelmalla ohjataan myös entisen lentokentän alueen väliaikaiskäyttöä, sillä puisto rakennetaan vaiheittain ja rakennusaika tulee kestämään vuosia – vähintään 15 vuotta.Kaikki kaupunkilaiset pääsevät nauttimaan kilpailun tuloksista, sillä niitä hyödynnetään väliaikaisen sekä lopullisen käytön suunnittelussa. Aiemmin suljettuna ollut lentokenttäalue avautuu kaikkien kaupunkilaisten käyttöön lentotoiminnan loppuessa. Rakentamisvaiheen aikanakin alueella voi olla monipuolista toimintaa ja tapahtumia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala:

Salla Hoppu
arkkitehti
asemakaavoitus
puh. 09 310 37240
salla.hoppu@hel.fi

Mike Tomassen
kilpailusihteeri
asemakaavoitus
puh. 09 310 24592
mike.tomassen@hel.fi

Kuvat

Viistoilmakuva Lentoasemanpuiston sijoittumisesta alueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Viistoilmakuva Lentoasemanpuiston sijoittumisesta alueelle. Kuva: Voima Graphics / Helsingin kaupunki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Ammattimainen myyntitoiminta päättyy Malmin ylikulkusillalla18.1.2021 09:03:49 EETTiedote

Helsingin kaupunki alkaa puuttua 1. helmikuuta alkaen ammattimaiseen myyntitoimintaan Malmin aseman ylikulkusillalla, jota kutsutaan myös tuubiksi. Myyjistä tunnetuiksi ovat takavuosina tulleet erityisesti käsitöitä myyvät ”Malmin kutojamummot”. Vuosien varrella paikka on houkutellut myös ammattimaisia myyjiä, jotka ovat tuoneet paikalle erilaisia myyntikalusteita. Tällainen myyntitoiminta yleisellä alueella edellyttäisi paikan vuokraamista kaupungilta.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 14.1.202114.1.2021 18:25:51 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 14.1.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 28.1.2021.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 12.1.202112.1.2021 16:13:45 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 12.1.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme