Espoon kaupunki - Esbo stad

Leppävaara kasvaa suunnitelmallisesti

Jaa

Leppävaaran ydinkeskustan asemakaavan lähtökohdat ja tavoitteet kaupunkisuunnittelulautakuntaan keskiviikkona 27.9.2017.

Radan varrelle Leppävaaraan nousee entistä vahvempi, viihtyisämpi ja kestävämpi ydinkeskusta, jossa on erinomaiset liikenneyhteydet ja korkea joukkoliikenteen palvelutaso. Pohjois-Leppävaarassa aloituskortteliin tulee uusia koteja noin 700 asukkaalle. Turuntien ylittävä kävely- ja asemasilta matkakeskuksineen ja Turuntien muuttaminen puistokaduksi muuttavat keskustaa yhä tiiviimmäksi ja urbaanimmaksi. 

Voimakkaita linjoja aukioilla
Pohjois-Leppävaaran pääakselina toimii Leppävaaranraitti, joka kokoaa pohjoisesta lähestyvän jalankulun ja pyöräilyn ja samalla johdattelee aseman suunnasta saapuvat liikkujat uudistettuun urheilupuistoon.

Leppävaaran ytimeen rakentuu uusi korttelialue, joka liittyy läheisesti Läkkitoriin. Kävelykeskustasta muodostuu kaupallisesti merkittävä kokonaisuus, mikä edistää Läkkitorin ympäristön kehittymistä vetovoimaisena keskusta-alueena. Uusi jalankulkureitti sujuvoittaa kulkemista Leppävaarassa. Yhteyden myötä myös kulku Lintuvaarantien ja Läkkitorin suunnalta Suomen toiseksi suositumpaan kirjastoon selkeytyy.

Liikennesuunnitelmat vauhdissa
Leppävaaran keskuksen liikenneterminaali on Espoon vilkkain. Noin 50 000 vaihtotapahtumalla vuorokaudessa se on myös koko Helsingin seudun kolmanneksi vilkkain joukkoliikenteen solmukohta. Voimakkaasti kasvava asutus, kaupunkiradan jatkaminen ja lisääntyvät työpaikat edellyttävät keskuksen joukkoliikenteen palvelutason kehittämistä. Pääkaupunkiseudun yhteisenä suunnitelmana on myös saada Raide-Jokeri osaksi seudullista rakennetta.

Nopeammin pitkin baanoja ja kiskoja
Rautatieasemalle toteutetaan puuttuvat jalankulun ja pyöräilyn yhteydet radan yli ja lännen suuntaan sekä rakennetaan matkakeskustasoinen lämmin odotusterminaali, josta on sujuvat yhteydet linja-autoterminaaliin, juna-asemalle ja Raide-Jokerin pysäkille.

Jalankulku- ja pyöräily-yhteydet paranevat Turuntien pohjoispuolelle suunnitellun pyöräilyn baanan ja radan eteläpuolelle suunnitellun uuden Ratsukadun ylittävän kevyen liikenteen sillan myötä. Turuntien pohjoispuolelle tehdään pyöräilyn laatureitti, joka toimii osana jalankulku- ja palveluympäristöä.

Radan ja Turuntien etelä- ja pohjoispuoli yhdistetään uudella jalankulkusillalla, josta järjestetään yhteydet myös asemalaitureille ja terminaaliin. Liityntäpyöräpysäköinti suunnitellaan toimivaksi ja yhteydet asemalle ja terminaaliin selkeiksi. Muutoksen myötä pyöräpysäköinnin paikkoja saadaan huomattavasti lisää.

Leppävaaran kaupunkirakennetta eheytetään siirtämällä Turuntien katulinjausta lähemmäksi rataa. Samalla Lintuvaarantien eteläpää käännetään kulkemaan Portinvartijantielle. Muutos lisää korttelialueiden viihtyisyyttä ja turvallisuutta.

Autojen liityntäpysäköintipaikkoja tulee lisää – suurin osa niistä lämpimään keskitettyyn pysäköintilaitokseen, josta on esteetön yhteys uudelle kävelysillalle ja olemassa olevalle Turuntien alikululle.

Visiossa noustaan korkeammalle
Lähialueilla vireillä olevat kaavahankkeet tukevat Leppävaaran kehitystä monipuolisen asumisen ja palveluiden ytimenä. Monikon uusi koulukeskus urheilupuiston vieressä rakentuu lähitulevaisuudessa ja on helposti saavutettavissa mistä päin Leppävaaraa tahansa. Kaikkiaan Leppävaaran ytimen kaupunkikuva avautuu ja tiivistyy, mikä tuo sinne uudenlaista urbaania elämää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektinjohtaja
Mika Rantala
puh. 046 877 2843

Aluearkkitehti
Tiina Piironen
puh. 043 824 6897

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Kaupunkisuunnittelukeskus


Katuosoite: Kirkkojärventie 6 BPostiosoite: PL 43, 02070 ESPOON KAUPUNKI.

 

Ma-pe klo 8.00–15.45
09 816 21

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme