Helsingin yliopisto

Lestadiolaisnaiset toivovat mielenkiintoista uraa ja suurta perhettä

Jaa

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen naisten ajatuksia tulevaisuudesta leimaa heidän toiveensa tulla suurperheen äideiksi ja uranaisiksi. Vaihtoehdot nähdään sekä mahdollisina että haasteellisina ja ongelmallisina, mutta myös toisensa poissulkevina. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan vanhoillislestadiolainen naiseus on moninaista ja muuttuvaa.

Feministinen näkökulma vanhoillislestadiolaiseen naiseuteen

Teija Rantalan väitöstutkimus lähestyy vanhoillislestadiolaista naiseutta feministisen näkökulman kautta. Tutkimuksen aineisto koostuu naisten omaelämäkerrallisista kirjoituksista, muisteluista, vuoropuheluista ja runoista. Naiseus voidaan tässä nähdä jatkuvana prosessina.

Toiveet urasta ja suurperheestä näkyvät naisten arkisissa neuvotteluissa ajankäytöstä ja voimavaroista mutta ne kietoutuvat myös neuvotteluihin naiseudesta, äitiydestä ja identiteetistä. Toiveet näyttäytyvät yksilökeskeisenä aikana erikoisina. Läheisempi tarkastelu osoittaa, että toiveisiin vaikuttavat henkilökohtaiset, yhteisölliset ja yhteiskunnalliset seikat. Naiseuden ja äitiyden tarkastelu myös kehollisuuden näkökulmasta on tärkeää.

Lestadiolaisnainen osana yhteisöä ja yhteiskuntaa

Aikaisemmat vanhoillislestadiolaisuuteen keskittyneet tutkimukset eivät ole käsitelleet liikkeeseen kuuluvien, eri lähtökohdista tulevien naisten ajatuksia naiseudesta ja äitiydestä eivätkä naisten näkemyksiä omasta asemastaan liikkeessä, joka parhaillaan on murroksessa. Vanhoillislestadiolaisen liikkeen murros koskee naisten asemaa liikkeessä, erityisesti naispappeutta, sekä liikkeen varauksellista suhtautumista ehkäisyyn.

Vanhoillislestadiolaisen liikkeen olemassaolo nojaa runsaaseen syntyvyyteen ja naisten panokseen uskonnollisen kulttuurin jatkamisessa. Siksi naisten näkökulma on Teija Rantalan mukaan erityisen tärkeä.

Tutkimus tarjoaa uutta tietoa myös vanhoillislestadiolaisten kanssa työskenteleville ja heitä kohtaaville.

– Tavoitteena on auttaa hahmottamaan lestadiolaisnaisten jatkuvaa neuvottelua naiseudesta ja äitiydestä. Sitä kautta voi ymmärtää naisten olevan sekä uskonnollisen yhteisön jäseniä että samanaikaisesti yhteiskunnan kriittisesti ajattelevia toimijoita.

***

KM Teija Rantala väittelee 11.5.2018 kello 12 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa aiheesta "Beyond Sisters and Mothers - Women's aspirations within the Conservative Laestadian movement". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Athena sali 302, Siltavuorenpenger 3 A.Vastaväittäjänä on Professor Carol Taylor, Sheffield Hallam University, UK, ja kustoksena on apulaisprofessori Marjut Jyrkinen.

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa E-thesis -palvelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Teija Rantala
teija.rantala@helsinki.fi
+358445628188

Kuvat

Kuva: Pasi Säteri
Kuva: Pasi Säteri
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Koirien pelon ja ihmisten mielenterveyshäiriöiden taustalla samoja tekijöitä21.1.2019 14:51Tiedote

Professori Hannes Lohen ryhmä on tunnistanut yli kolmensadan saksanpaimenkoiran aineiston avulla kaksi geenialuetta, joista toinen liittyy koirien pelokkuuteen ja toinen ääniarkuuteen. Pelokkuuteen liitetty geenialue vastaa ihmisten kromosomin 18 aluetta, joka on liitetty erilaisiin psykiatrisiin sairauksiin. Ääniarkuuteen liitetty alue sisältää puolestaan useita ihmisten ja koirien käyttäytymiseen sekä psykiatrisiin sairauksiin liittyviä geenejä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme