Vaasan kaupunki - Vasa stad

Leväluhdan lähteen innoittama näyttely avautuu Vaasan taidehalliin

Jaa

Vaasan taidehallin syyskauden avaa näyttely Chimera, jossa taiteilijakollektiivi Honkasalo-Niemi-Virtanen herättää taiteen keinoin henkiin Isonkyrön Leväluhdan muinaishenkilön. Näyttely on esillä taidehallissa 25.8.-21.10.2018.

Honkasalo-Niemi-Virtanen: Chimera (yksityiskohta), 2018
Honkasalo-Niemi-Virtanen: Chimera (yksityiskohta), 2018

Chimera on installaatio, joka koostuu videosta, veistoksista, äänestä, valokuvista ja tekstistä. Se on osa kolmiosaista teoskokonaisuutta, johon kuuluunäyttelyn yhteydessä julkistettava Leväluhdan lähteelle toteutettava ääniteos. Ääniteoksen voi ladata netistä ja kuunnella omilla kuulokkeilla Leväluhdan lähteellä. Teoskokonaisuuteen kuuluu myös näyttämöteos Nature Morte, jonka ensi-ilta oli Mad House Helsingissä 16.3.2018.

Teoskokonaisuuden luoneen poikkitaiteellisen kollektiivin muodostavat kuvataiteilija Felicia Honkasalo, kuvataiteilija ja trumpetisti Akuliina Niemi sekä dramaturgi Sinna Virtanen. Suomen arvostelijain liitto SARV myönsi kolmikolle tämän vuoden Kritiikin kannukset –palkinnon.

Muinaishenkilölle kasvot kuvataiteen ja poetiikan keinoin

Teoksen aihe ja lähtökohta on rauta-aikaiseen vesikalmistoon, Leväluhdan lähteeseen, haudattu yksilö ja hänen kasvonsa. Isossakyrössä Pohjanmaalla sijaitseva Leväluhdan lähde on kätkenyt sisäänsä yli sata rauta-ajalla elänyttä vainajaa, joiden hautauksen syytä ei kuitenkaan ole saatu vielä selville. Lähde ja sitä ympäröivä maisema on visuaalisesti poikkeuksellisen kiinnostava, sillä keväisin lähteen vesi värjäytyy punaiseksi.

Teoksen materiaalina toimii Leväluhdan lähdettä käsittelevät tutkimukset ja arkistoaineisto. Prosessin aikana työryhmä seurasi oikeuslääketieteellisen kasvorekonstruktion valmistusta. Taiteilijoita kiinnostaa erityisesti tarve luoda nämä yksilön kasvot, sekä se, mitä tämä tarve kertoo aikamme tavasta lähestyä yhteistä historiaamme. Kasvot materialisoituvat tilassa fragmentaarisesti, runollisina pyörteinä sekä toistona.

Kasvoihin liittyy laajoja eettisiä, filosofisia, esteettisiä ja varsinkin yksilön käsitteeseen sekä sen historiaan liittyviä kysymyksiä, joita taiteilijat pohtivat ja problematisoivat. Vuoropuhelussa lääketieteen asiantuntijoiden kanssa taiteilijat käsittelevät ja pohtivat kokemusta siitä, kuinka toista ihmistä ei voi koskaan lähestyä, saati koskettaa täydellisesti, ei muinaisihmistä eikä rakastettuakaan.

Lehdistökuvat: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/PEyEusR4U4fZgKK

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

näyttelyn vastuuhenkilö, amanuenssi Anna Franck
Vaasan kaupungin museot
p. 040 672 5415
anna.franck@vaasa.fi

Kuvat

Honkasalo-Niemi-Virtanen: Chimera (yksityiskohta), 2018
Honkasalo-Niemi-Virtanen: Chimera (yksityiskohta), 2018
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Kutsu ja tiedote: Smart Technology Hub -asemakaavaan voi nyt vaikuttaa18.1.2019 15:00Kutsu

KUTSU 18.1.2019 Tiedotusvälineille Tervetuloa Smart Technology Hub –asemakaavan yleisötilaisuuteen! Smart Technology Hub -asemakaavan muutos on julkisesti nähtävillä 21.1.–4.2.2019. Vaasan kaupungin kaavoitus järjestää kaavasta yleisötilaisuuden 21.1.2019 klo 18:00 pääkirjaston Draama-salissa. Tilaisuudessa esitellään asemakaavaluonnosta ja siihen liittyvää materiaalia. Tervetuloa! ---------------------------- TIEDOTE 18.1.2019 Smart Technology Hub -asemakaavaan voi nyt vaikuttaa Smart Technology Hub -asemakaavaluonnos ja tarkistettu osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat nähtävillä kaavoituksen ilmoitustaululla (Kirkkopuistikko 26 A) ja verkkosivuilla 21.1.-4.2.2019. Tuona aikana asemakaavan muutokseen voi ottaa kantaa toimittamalla mielipiteen kaavoitukseen. Asemakaavan ja tonttijaon muutos koskee osaa Vaskiluodon teollisuusalueesta. Kaavamuutoksen tavoitteena on kehittää aluetta yritysalueena ja teknologiakeskittymän tarpeisiin soveltuvana teollisuus- ja toimitila-alueena. – Nyt

Inbjudan och meddelande: Nu kan du påverka detaljplanen för Smart Technology Hub18.1.2019 15:00Kutsu

INBJUDAN 18.1.2019 Till medierna Välkommen på en tillställning för alla om detaljplanen för Smart Technology Hub! Detaljplaneändringen för Smart Technology Hub är offentligt framlagd under tiden 21.1–4.2.2019. Vasa stad ordnar en tillställning för alla om planen 21.1.2017 kl. 18 i Dramasalen i huvudbiblioteket. På tillställningen presenteras detaljplaneutkastet och material som berör det. Välkommen! ------------------- MEDDELANDE 18.1.2019 Nu kan du påverka detaljplanen för Smart Technology Hub Utkastet till detaljplan för Smart Technology Hub och ett reviderat program för deltagande och bedömning är framlagda på Planläggningens anslagstavla (Kyrkoesplanaden 26 A) och webbplats under tiden 21.1–4.2.2019. Under den här tiden kan du ta ställning till detaljplaneändringen genom att lämna in din åsikt till Planläggningen. Detaljplane- och tomtindelningsändringen berör en del av Vasklot industriområde. Målet för planändringen är att utveckla området som företagsområde och industri- och verk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme