Vaasan kaupunki - Vasa stad

Leväluhdan lähteen innoittama näyttely avautuu Vaasan taidehalliin

Jaa

Vaasan taidehallin syyskauden avaa näyttely Chimera, jossa taiteilijakollektiivi Honkasalo-Niemi-Virtanen herättää taiteen keinoin henkiin Isonkyrön Leväluhdan muinaishenkilön. Näyttely on esillä taidehallissa 25.8.-21.10.2018.

Honkasalo-Niemi-Virtanen: Chimera (yksityiskohta), 2018
Honkasalo-Niemi-Virtanen: Chimera (yksityiskohta), 2018

Chimera on installaatio, joka koostuu videosta, veistoksista, äänestä, valokuvista ja tekstistä. Se on osa kolmiosaista teoskokonaisuutta, johon kuuluunäyttelyn yhteydessä julkistettava Leväluhdan lähteelle toteutettava ääniteos. Ääniteoksen voi ladata netistä ja kuunnella omilla kuulokkeilla Leväluhdan lähteellä. Teoskokonaisuuteen kuuluu myös näyttämöteos Nature Morte, jonka ensi-ilta oli Mad House Helsingissä 16.3.2018.

Teoskokonaisuuden luoneen poikkitaiteellisen kollektiivin muodostavat kuvataiteilija Felicia Honkasalo, kuvataiteilija ja trumpetisti Akuliina Niemi sekä dramaturgi Sinna Virtanen. Suomen arvostelijain liitto SARV myönsi kolmikolle tämän vuoden Kritiikin kannukset –palkinnon.

Muinaishenkilölle kasvot kuvataiteen ja poetiikan keinoin

Teoksen aihe ja lähtökohta on rauta-aikaiseen vesikalmistoon, Leväluhdan lähteeseen, haudattu yksilö ja hänen kasvonsa. Isossakyrössä Pohjanmaalla sijaitseva Leväluhdan lähde on kätkenyt sisäänsä yli sata rauta-ajalla elänyttä vainajaa, joiden hautauksen syytä ei kuitenkaan ole saatu vielä selville. Lähde ja sitä ympäröivä maisema on visuaalisesti poikkeuksellisen kiinnostava, sillä keväisin lähteen vesi värjäytyy punaiseksi.

Teoksen materiaalina toimii Leväluhdan lähdettä käsittelevät tutkimukset ja arkistoaineisto. Prosessin aikana työryhmä seurasi oikeuslääketieteellisen kasvorekonstruktion valmistusta. Taiteilijoita kiinnostaa erityisesti tarve luoda nämä yksilön kasvot, sekä se, mitä tämä tarve kertoo aikamme tavasta lähestyä yhteistä historiaamme. Kasvot materialisoituvat tilassa fragmentaarisesti, runollisina pyörteinä sekä toistona.

Kasvoihin liittyy laajoja eettisiä, filosofisia, esteettisiä ja varsinkin yksilön käsitteeseen sekä sen historiaan liittyviä kysymyksiä, joita taiteilijat pohtivat ja problematisoivat. Vuoropuhelussa lääketieteen asiantuntijoiden kanssa taiteilijat käsittelevät ja pohtivat kokemusta siitä, kuinka toista ihmistä ei voi koskaan lähestyä, saati koskettaa täydellisesti, ei muinaisihmistä eikä rakastettuakaan.

Lehdistökuvat: https://oc.vaasa.fi/index.php/s/PEyEusR4U4fZgKK

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

näyttelyn vastuuhenkilö, amanuenssi Anna Franck
Vaasan kaupungin museot
p. 040 672 5415
anna.franck@vaasa.fi

Kuvat

Honkasalo-Niemi-Virtanen: Chimera (yksityiskohta), 2018
Honkasalo-Niemi-Virtanen: Chimera (yksityiskohta), 2018
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan kaupunki - Vasa stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme