Lastensuojelun Keskusliitto

Liian pieniä tekoja lastensuojelussa

Jaa

Lastensuojelun tilaa on selvitetty viime vuosina lukuisissa arvioinneissa ja selvityksissä, joiden pohjalta on tehty monia toimenpide-ehdotuksia ja suosituksia. Ovatko suositukset toteutuneet? Mitä lastensuojeluun kuuluu juuri nyt?

Sosiaali- ja terveysministeriön Toimiva lastensuojelu -työryhmä hahmotteli vuonna 2013 toimenpiteitä, joilla lastensuojelu ja muut palvelut saataisiin vastaamaan lasten ja perheiden yksilöllisiin tarpeisiin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Raportin toimeenpanosuunnitelma valmistui vuonna 2014, mutta toimenpiteiden toteutusta ja vaikuttavuutta ei ole systemaattisesti seurattu.

Lastensuojelun ongelmiin on etsitty ratkaisua monien lakimuutosten avulla. Keskeinen oli sosiaalihuoltolain uudistus vuonna 2014. Sen tavoite oli oikea: kohdentaa lastensuojelun tuki niille lapsille ja perheille, jotka sitä eniten tarvitsevat, ja tarjota tukea muille perheille sosiaalihuollon palveluina. Kuntien valmiudet uudistuksen toteutukseen ovat kuitenkin olleet hyvin erilaisia. Lastensuojelutilastot osoittavat, että korjaavien palvelujen tarve on pysynyt lähes ennallaan. Lastensuojeluilmoitusten määrä on kuudessa suurimmassa kaupungissa jopa kasvanut. Myös lasten- ja nuorisopsykiatriset palvelut ovat ruuhkautuneet.

Keskusliiton arvion mukaan:

  • Painopisteen siirto varhaisempaan tukeen on toteutunut lastensuojelussa verkkaisesti. Jotta kunnat olisivat saaneet otetta sosiaalihuoltolain uudistuksesta paremmin, olisi toimeenpanoa pitänyt tukea vankemmin ja kohdennetummin ohjauksella, koulutuksella ja tiedotuksella.
  • Kunnissa käyttöön otetut lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmat ovat jossain määrin lisänneet yhdessä tekemistä, mutta ne eivät ole toimineet toivotulla tavalla lastensuojelun kehittämistä eteenpäin kuljettavina asiakirjoina.
  • Viranomaisten välisen yhteistyön lisäämiseksi on tehty töitä ja vuoden 2017 kuntakysely antaa viitteitä, että lastensuojeluun liittyvässä tiedonvaihdossa on edistytty, joskin ongelmiakin edelleen on. Sote-uudistus asettaa tiedonvaihdolle omat haasteensa ja yhteistyöhön terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen ja koulun välillä tulee panostaa edelleen vahvasti.
  • Lastensuojelun sijaishuollon valvontakäytännöt vaihtelevat edelleen suuresti eikä sijaishuollon laadulle ole yhtenäisiä kansallisia kriteereitä. Tämä on lasten tasavertaisen kohtelun näkökulmasta ongelmallista. Tämänhetkinen SOTE-valvontaohjelma painottaa omavalvontaa, joka on lasten ja nuorten palveluissa riittämätöntä.
  • Laadukkaan lastensuojelutyön elementit ovat toteutettujen selvitysten pohjalta hyvin tiedossa. Myös onnistumisia on nähty. Lastensuojelun voidaan kuitenkin katsoa olevan edelleen kriisissä, ja uudistusten läpiviemiseksi tarvitaan vaikuttavampia tekoja ja enemmän sitkeyttä. Muuten vaarana on, että suunnitelmat jäävät puoliväliin, toimeenpano ontuu, eikä todellista muutosta tapahdu.

Kun lastensuojelua kehitetään, tarvitaan paitsi tuoretta tutkimustietoa, myös kokemusperäistä tietoa. Lastensuojeluun liittyvää lainsäädäntöä ei voi uudistaa ilman lastensuojelun ammattilaisten vahvaa panosta. Keskiössä tulisi kuitenkin olla lasten, nuorten ja perheiden itsensä. Tulevaisuudessa toivottavasti näemme nuorten asiakkaiden omien näkemysten vaikuttavan yhä kattavammin lastensuojelun kehittämiseen.

Lastensuojelun Keskusliiton 16.5. julkaistu uusi selvitys Lastensuojelun uudistukset – liian pieniä tekoja aloittaa uuden Mitä kuuluu, lastensuojelu? -julkaisusarjan, jossa tarkastellaan eri näkökulmista sitä, miten lastensuojelu tällä hetkellä toimii. Julkaisussa arvioidaan lastensuojelun kehittämistoimia ja lakimuutosten toimeenpanoa. Siihen sisältyy myös Toimiva lastensuojelu -työryhmään kuuluneen Matti Rimpelän kommenttipuheenvuoro.

Lisätietoja antavat:

Johtava asiantuntija Leena Wilén, p. 050 337 4587
Asiantuntija Reetta Kallio, p. 040 668 4094

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on vuonna 1937 perustettu keskusjärjestö, joka vaikuttaa lapsen oikeuksiin ja lapsen hyvinvointiin liittyvissä asioissa kansallisella ja eurooppalaisella tasolla. Keskusliitolla on jäseninään järjestöjä ja kunta- ja kuntayhtymiä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Tervetuloa julkaisutilaisuuteen 12.2.: Lapsi verkossa – Näkökulmia lasten oikeuksiin ja tietosuojaan digitaalisessa ympäristössä24.1.2019 14:08:27Kutsu

Mitä uusi tietosuoja-asetus tarkoittaa lasten näkökulmasta? Tule kuulemaan ja keskustelemaan 12.2. Hakaniemenrantaan! Tarjoamme kevyttä aamiaista ja painavaa tietoa. Tilaisuus on tarkoitettu erityisesti henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita lasten tietosuojasta tai käsittelevät lasten henkilötietoja työssään. Toimittajat ovat tervetulleita paikalle!

Lapsi- ja perhejärjestöjen yhteinen vaaliohjelma on julkaistu: Anna ääni lapselle eduskuntavaaleissa17.12.2018 07:08:27Tiedote

Lähes kaikki poliittiset päätökset vaikuttavat lasten elämään. On tärkeää, että muistetaan arvioida tarkkaan, millaisia vaikutuksia milläkin toimella on lapsiin ja heidän tulevaisuuteensa. Siksi lapsi- ja perhejärjestöt ovat yhdistäneet rivinsä eduskuntavaalien alla Anna ääni lapselle -kampanjaan, jossa on mukana yli kolmekymmentä järjestöä. Myös kansalaiset ja ehdokkaat voivat osallistua kampanjaan.

Lapsi- ja perhejärjestöt: Päätösten vaikutukset lapsiin tulee aina selvittää28.11.2018 15:30:00Tiedote

Jokainen lapsi ansaitsee turvallisen, huolettoman lapsuuden. Hyvinvointierojen syventyessä kuitenkin myös lasten olot erilaistuvat: suurin osa lapsista voi hyvin, mutta pieni osa todella huonosti. Hyvinvointivaltion tehtävä on huolehtia myös heikoimmassa tilanteessa olevien hyvän elämän edellytyksistä. Tulevalla vaalikaudella uuden hallituksen on otettava vahva rooli lasten hyvinvoinnin turvaamisessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme