Etanoliautoilijat ry

Liikenne- ja viestintävaliokunnalta vahva tuki etanolikonversioiden edistämiselle

Jaa
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta on saanut valmiiksi mietintönsä ajoneuvolain muuttamisesta (LiVM 25/2022 vp). Lain muuttamisen tarkoituksena on hallituksen aiemmin laatiman Fossiilittoman liikenteen tiekartan tavoitteiden edistäminen etanolikonversioita helpottamalla.

”Valiokunnan esittämä muutos lakitekstiin ja mietintöön kirjatut perustelut lähettävät erittäin vahvan viestin tahdosta helpottaa etanolikonversioita ja pitää muutokseen liittyvät kustannukset kohtuullisina,” avaa Etanoliautoilijat ry:n toiminnanjohtaja Antti Grönlund.

Valiokunta kirjasi mietintönsä yksityiskohtaisiin perusteluihin näin:

7 a §. Ajoneuvon muuttaminen.

Valiokunta pitää lähipäästöjen huomioimista ympäristövaikutusten kokonaisarvioinnissa tärkeänä. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan pykälän 3 momentin viittaus lähipäästöjen kasvamiseen vähäistä enemmän voisi kuitenkin johtaa huomattavan kalliiden ja hinnaltaan auton arvoon nähden joissain tapauksissa moninkertaisten laboratoriomittausten tarpeeseen, mikä voisi käytännössä tehdä käyttövoimamuutosten tekemisen mahdottomaksi. Valiokunta ei pidä kyseistä ehdotusta Fossiilittoman liikenteen tiekartan linjausten ja esityksen etanolikonversioiden edistämistä koskevien tavoitteiden mukaisena, ja valiokunta on tästä syystä poistanut pykälän 3 momentista lähipäästöjä koskevan maininnan.

Valiokunta pitää erittäin hyvänä, että sen saaman selvityksen mukaan Liikenne- ja viestintävirasto on aloittanut hankkeen, jonka tavoitteena on joustavoittaa myös uudempien ajoneuvojen etanolikonversioita lainsäädännöllä asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Valiokunta painottaa, että lain toimeenpanossa tulee varmistaa, etteivät testauskäytännöt aiheuta kohtuuttomia kustannuksia yksittäisille autoilijoille. Korkeahintaisilla testausvaatimuksilla ei myöskään saa haitata etanolikonversioiden yleistymistä ja näiden markkinoiden kehittymistä. Erityisen tärkeää on etsiä keinoja myös uudempien autojen käyttövoimamuutosten mahdollistamiseen.”

Laki itsessään ei vielä muuta etanolikonversioiden edellytyksiä, vaan se määrittää poliittisen tahtotilan ja liikenne- ja viestintävirasto Traficom valmistelee sen pohjalta uuden määräyksen. Määräyksessä määritetään tarkemmin, miten konversioita voidaan tehdä ja millaisin teknisin edellytyksin.

”Uusi ajoneuvolaki ja valiokunnan kirjaamat perustelut antavat nyt selkeät raamit Traficomin valmistelulle. Määräys pitää valmistella niin, että sääntely aidosti kevenee eikä konversion tekeminen saa aiheuttaa kohtuuttomia kustannuksia yksittäiselle autoilijalle tai konversiolaitteiden valmistajalle. Tulemme seuraamaan määräyksen valmistelua tarkasti ja antamaan perusteltuja lausuntoja aina, kun siihen annetaan mahdollisuus”, kertoo toiminnanjohtaja Grönlund.

Tämä määräys tulee vasta mahdollistamaan etanolikonversioiden tekemisen kaikkiin yhteensopiviin ajoneuvoihin. Seuraavaksi katse tulisikin kääntää etanoliautoilun kustannuksiin.

”Mikäli ympäristöystävällistä autoilua halutaan aidosti edistää, tulisi siitä tehdä kustannuksiltaan selvästi halvempaa kuin fossiilisten polttoaineiden käyttö. Toimivia keinoja voisivat olla ajoneuvo- ja polttoaineverotuksen uudistaminen suosimaan uusiutuvia ja vähäpäästöisiä käyttövoimia. Lisäksi vuoden vaihteessa päättynyt muuntotuki tulisi ehdottomasti palauttaa. Nämä ovat asioita, joita voitaisiin käsitellä uuden hallituksen hallitusohjelmassa”, lisää toiminnanjohtaja Grönlund.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Etanoliautoilijat ry
Etanoliautoilijat ry
Myllyhaantie 6 D 1
33960 Pirkkala

Etanoliautoilijat ry on etujärjestö, jonka keskeisenä tavoitteena on tuoda korkeaseosetanoli yhdeksi merkittäväksi ratkaisuksi kun liikennettä muutetaan vähäpäästöiseksi. Etanoliautoilijat jakavat tarpeellista tietoa liittyen etanoliin liikennepolttoaineena ja polttomoottorien käyttövoimana.

 

Lisätietoja: https://www.etanoliautoilijat.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etanoliautoilijat ry

Etanoliautoilijoiden uudeksi toiminnanjohtajaksi Antti Grönlund20.1.2023 12:10:02 EET | Tiedote

Etanoliautoilijat ry on valinnut uudeksi toiminnanjohtajakseen 29-vuotiaan Antti Grönlundin Liedosta. Grönlund on toiminut aiemmin muun muassa Varsinais-Suomen Keskustan vs. toiminnanjohtajana ja poliittisena suunnittelijana, Keskustanuorten varapuheenjohtajana ja poliittisena sihteerinä sekä Nuorisoasuntoliiton varapuheenjohtajana. Hän opiskelee työnsä ohessa taloustiedettä ja poliittista historiaa Turun Yliopistossa.

15 miljoonaa euroa lisää lehtijakeluun, uusiutuvien käytön lisäämiselle liikenteessä ei euroakaan26.9.2022 14:00:00 EEST | Tiedote

Hallituksen talousarvioesitys 2023 sisältää ilmastolle ja tieliikenteen päästöjen alentamiselle karua luettavaa. Hallitus onkin poistamassa tuet, joita on tähän asti maksettu fossiilisilla polttoaineilla kulkevien henkilöautojen päivittämiseksi uusiutuville polttoaineille. Samaan aikaan 15 miljoonan euron lisärahan on saamassa sanomalehtien jakelu. Linjaus kertoo paljon hallituksen suhtautumisesta ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyteen.

Puoli miljoonaa vähäpäästöistä autoa lisää – autojen etanolipäivityksissä läpimurto1.12.2021 16:00:09 EET | Tiedote

Pirkkalalainen henkilöautojen etanolipäivitys eFlexPlus on saanut uuden sukupolven. Läpimurron myötä lähes 2 miljoonaa bensiini- ja hybridiautoa on teknisesti mahdollista muuttaa käyttämään kotimaista uusiutuvaa E85-bioetanolia. Päivitetty auto on täysiverinen flexifuel-auto eli autoon voi tankata E85-bioetanolia, bensiiniä tai mitä tahansa niiden sekoitusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme