Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Liikkeellä marraskuussa -festivaali alkaa huomenna Helsingissä.

Jaa

Tämän syksyn Liikkeellä marraskuussa -festivaali järjestetään Helsingissä 2.–10.11.2019. Stoassa nähdään Eleanor Bauerin A lot of moving parts ja Clara Fureyn Cosmic Love sekä Dana Michelin soolo CUTLASS SPRING, Caisassa Mart Kangron PAST PERFECT. Lisäksi Zodiakissa Janina Rajakankaan ja Neil Callaghanin Over Your Fucking Body ja Kiasma-teatterissa Théo Mercierin ja Steven Michelin Affordable Solution for Better Living.

Eleanor Bauer: A lot of moving parts (c) Martin Argyroglo
Eleanor Bauer: A lot of moving parts (c) Martin Argyroglo

Vuoden 2019 Liikkeellä marraskuussa -festivaalin teokset ja taiteilijat tarjoavat yleisömme nähtäväksi vahvan otoksen aikamme kansainvälistä tanssitaidetta. Se näyttäytyy keskeisen tärkeänä osana nykynäyttämötaidetta ja sen pyrkimystä luoda uutta ajattelua ja estetiikkaa. Osa ohjelman teoksista on ehtinyt kiertää eri puolilla maailmaa parin viime vuoden aikana saavuttaen merkittävää huomiota ja tunnustusta. Mukana on myös aivan uusia teoksia ja teoskonsepteja, joiden tapaa olla ja kohdata yleisönsä odotan suurella innolla ja kiinnostuksella”, toteaa festivaaliohjelmiston suunnitellut Mikael Aaltonen.

Vuonna 1986 perustettu Liikkeellä marraskuussa on pääkaupunkiseudun merkittävin kansainvälinen nykytanssifestivaali, joka esittelee vuosittain ohjelmistossaan uusia näkökulmia avaavaa, ajankohtaista ja kiinnostavaa nykytanssia.

Eleanor Bauer: A lot of moving parts
Stoa 2.11.
Pitkään Euroopassa työskennellyt yhdysvaltalaiskoreografi Eleanor Bauer kaivautuu teoksessaan A lot of moving parts oman alansa etymologiaan – khoreía “tanssia yhdessä" ja graphia "kirjoittaa" – ymmärtääkseen kirjoittamisen paikkaa tanssin tekemisen ruumiillistuneissa, sosiaalisissa ja suullisissa praktiikoissa ja perinteissä. Liikkeellä marraskuussa -festivaalilla tämä jatkuva prosessi esitetään ensimmäistä kertaa ryhmäteoksena.

Mart Kangro: PAST PERFECT
Caisa 3.–4.11.
Virolaisen Mart Kangron uudessa soolossa on kyse muistamisesta ja muistinmenetyksestä, jotka kulkevat aina käsi kädessä. Mitä päätämme muistaa ja mitä unohtaa? Olemmeko sitä, mitä muistamme, vai sitä, jonka unohdamme? Onko historiallista muistia olemassa? Festivaalin osatuottaman teoksen kantaesitys oli Kanuti Gildi SAALissa, Tallinnassa 14.10.2019. Liikkeellä marraskuussa -festivaalilla nähtävä esitys on teoksen englanninkielinen ensi-ilta.

Clara Furey: Cosmic Love
Stoa 5.–6.11.
Kanadalaiskoreografi Clara Fureyn ryhmäteos Cosmic Love rakentuu fysikaalisten ilmiöiden intuitiivisten ja runollisten representaatioiden ympärille. Minimalistinen näyttämökuva luo puitteet esitykselle, joka käsittelee energian jatkuvaa muodonmuutosta ja yksinkertaisten eleiden muuntumista rituaaleiksi.

Dana Michel: CUTLASS SPRING
Stoa 8.–9.11.
Palkittu kanadalaiskoreografi ja esitystaiteilija Dana Michel palaa Helsinkiin festivaalin osatuottamalla soololla CUTLASS SPRING. Teoksessa Michel kuljeksii kysymyksessä, miten paikantaa oman seksuaalinen identiteetti toisiaan täydentävien ja näennäisesti vastakkaisten identiteettien lukuisasta joukosta – esiintyjänä, äitinä, tyttärenä, tuntemattomana? Hivuttautuen kohti sensuroimattomuutta, hyödyntäen arkiesineiden loputonta potentiaalia, CUTLASS SPRING on samanaikaisesti manifesti ja kiihkeä pohdinta, seksuaalisen ymmärryksen etnografia ja halun arkeologia.

Théo Mercier & Steven Michel: Affordable Solution for Better Living
Kiasma-teatteri 2.–3.11.
Kuvataiteilija Théo Mercierin ja koreografi Steven Michelin teos Affordable Solution for Better Living pyrkii kyseenalaistamaan tuotteistettua kehoa, elämäntapatrendejä ja suurten brändien tyrkyttämää vapauden harhaa muuntamalla kaupallisen prosessin koreografiseksi teokseksi. Ranskalaiset Michel ja Mercier palkittiin teoksestaan Hopeisella leijonalla vuoden 2019 Venetsian biennaalissa.

Janina Rajakangas – Neil Callaghan: Over Your Fucking Body
Zodiak 6.–8.–9.–10.11. Esityskausi jatkuu Zodiakissa 20.11. saakka.
Janina Rajakankaan ja Neil Callaghanin duetto on Liikkeellä marraskuussa -festivaalin ja Zodiakin yhteistuotanto. Teos pyrkii laajenemaan kahdesta vartalosta monikehoiseksi kokonaisuudeksi. OYFB on kiinnostunut hetkistä, joina sanat pettävät. Se pyrkii artikuloimaan epätarkkoja tiloja tanssiksi; esittämään kokemuksia, jotka yleensä pidämme piilossa.

Liput esityksiin Lippupisteestä (Stoa, Caisa), Kiasmasta (Kiasma-teatteri) ja Ticketistä (Zodiak)

Liikkeellä marraskuussa -festivaalin taustaorganisaatio on Tanssiareena ry. Yhdistyksen jäseniä ja festivaalin yhteistyökumppaneita ovat Eskus, Nuoren Voiman Liitto ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu. Muita festivaalin yhteistyökumppaneita ovat Kiasma-teatteri, Stoa, Zodiak, Caisa, HIAP – Helsinki International Artist Programme ja Taideyliopiston Kuvataideakatemia. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja pressiliput:
Riikka Thitz, viestintä, Liikkeellä marraskuussa -festivaali
040-4849044
press@liikkeellamarraskuussa.fi
Lehdistökuvat: www.liikkeellamarraskuussa.fi/media/

Tiedoteen lähettäjä: viestintäsuunnittelija Anne Malmström
040 334 1089
anne.malmstrom@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika, viestintä ja markkinointi

Kuvat

Eleanor Bauer: A lot of moving parts (c) Martin Argyroglo
Eleanor Bauer: A lot of moving parts (c) Martin Argyroglo
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Stoa on moniääninen, kansainvälinen ja kiinnostava kulttuurikeskus Helsingin Itäkeskuksessa, metroradan varrella. Stoan ohjelmistossa on tanssia, sirkusta, teatteria, konsertteja, eri alojen festivaaleja, taidekasvatusta, näyttelyjä sekä monimuotoisia ja monikulttuurisia esityksiä ja tapahtumia.

Stoan verkkosivut
Stoa Facebookissa
Stoa Instagramissa
Stoa Twitterissä

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

The BioArt exhibition Criss-Crossing Ecologies leads viewers to deeper questions about the ecosystem.31.7.2020 14:04:05 EESTPress release

This August, six internationally renowned BioArt artists come together to form the Criss-Crossing Ecologies exhibition at Annantalo. The environmental crisis has amplified the need to examine and reflect on our living environment – also through art. The exhibition is aimed for children and young people, providing opportunities to encounter and discuss complex and difficult topics responsibly, as a part of a multidisciplinary cultural education.

Utställningen Kors och tvärs om ekologin leder med hjälp av biokonst till djupare frågor kring ekosystemet31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

I Annegårdens galleri öppnas i augusti utställningen Kors och tvärs om ekologin med internationellt kända konstnärer. Miljökrisen har väckt ett behov av att undersöka och tänka kring vår levnadsmiljö, också genom konsten. Utställningen på Annegården är riktad till barn och unga och erbjuder möjligheter att bemöta komplicerade och svåra ämnen med hjälp av tvärkonstnärlig och -vetenskaplig kulturfostran.

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely johdattaa biotaiteen keinoin syvempiin kysymyksiin ekosysteemistä31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

Annantalon galleriassa avautuu elokuussa kansainvälisesti tunnettujen biotaiteilijoiden näyttely Poikkipolkuja ekologiaan. Ympäristökriisi on herättänyt tarpeen tutkia ja miettiä elinympäristöämme myös taiteen kautta. Annantalon erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu näyttely antaa mahdollisuuksia kohdata monimutkaisia ja vaikeitakin aiheita osana vastuullista poikkitaiteellista ja -tieteellistä kulttuurikasvatusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme